E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία ‑ Έπεσε η τιμή του χρυσού – Φοβίζει το Trump Trade

Τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν άνοδο

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:33

Τι σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία ‑ Έπεσε η τιμή του χρυσού – Φοβίζει το Trump Trade

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές δεν άφησε ανεπηρέαστη την παγκόσμια αγορά, καθώς επιβεβαιώθηκε το Trump Trade που φοβίζει τους αναλυτές και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση

Πιο αναλυτικά, μέρες μετά την εκλογή του, οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί στο 4,31%. Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων.

Η πορεία των αγορών είχε αρχίσει να διαφαίνεται το τελευταίο 10ήμερο πριν τις εκλογές, στη βάση του λεγόμενου «στοιχήματος Τραμπ» (Trump Trade) και συνεχίστηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που επιβεβαίωσε τις εταιρείες προβλέψεων, οι οποίες έδειχναν νικητή τον εκλεγμένο πρόεδρο σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που προεξοφλούσαν μία εντελώς αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη και στην αμερικανική, θα είναι πιο περίπλοκος από τη «ανάγνωση» των χρηματιστηριακών επενδυτών, οι οποίοι συνηθίζουν να βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο», υποβαθμίζοντας αρνητικές πτυχές των εξαγγελιών του.

Στην πραγματικότητα, αναλυτές και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εκφράζουν ανοικτά τους φόβους για αρνητικές συνέπειες του Trump Trade, ιδιαίτερα για τις ανοικτές οικονομίες με υψηλές εξαγωγές, όπως είναι στην Ευρώπη κατ’ εξοχή η Γερμανία. Για την Ελλάδα, οι συνέπειες αυτές θα ήταν μικρότερες λόγω του σχετικά μικρού όγκου εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, αλλά μία ύφεση στη Γερμανία θα ασκεί πίεση και στην ελληνική οικονομία όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου να επιβάλει οριζόντιους δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10%-20% στις εισαγωγές από άλλες χώρες. Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς αυτές τις εξαγγελίες, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί αρνητικά γιατί αναπόφευκτα θα προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο με τις άλλες χώρες. Οι εμπορικοί πόλεμοι οδηγούν σε απώλειες ανάπτυξης για όλες τις χώρες είχε προειδοποιήσει το ΔΝΤ λίγες εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, με βάση και την εμπειρία από παλαιές εποχές προστατευτισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μετά τις εκλογές η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Οι αμερικανικές εκλογές πρέπει να σημάνουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι, ενώ πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις του Τραμπ, υπάρχει κίνδυνος τα σχέδιά του να οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα και περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το Bloomberg Economics έχει εκτιμήσει ότι τα δασμολογικά μέτρα του Τραμπ θα αύξαναν τον πληθωρισμό στην Αμερική κατά 2.5% και θα μείωναν το ΑΕΠ της κατά 0,5% σε μία διετία μετά την επιβολή τους.

Ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή ο Τραμπ έχει εξαγγείλει και μεγάλες μειώσεις στη φορολογία, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα διογκώσουν το ήδη πολύ μεγάλο έλλειμμα της χώρας και θα αύξαναν το δημόσιο χρέος της κατά 7,75 τρις. δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη διακομματική Επιτροπή Προϋπολογισμού στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Για την Ευρώπη οι κίνδυνοι απορρέουν από τους δασμούς, με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW να εκτιμά ότι θα οδηγούσαν σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,5% τα επόμενα δύο-τρία χρόνια και αυτό σε μία περίοδο σοβαρών προβλημάτων και στασιμότητας ή ύφεσης της οικονομίας της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία, αλλά αυτό δε θα είναι εύκολο, αν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και στην Ευρώπη λόγω των δασμών ή της ανατίμησης του δολαρίου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left 24.07.2026
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews 24.07.2026
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.