E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία ‑ Έπεσε η τιμή του χρυσού – Φοβίζει το Trump Trade

Τα κρυπτονομίσματα σημείωσαν άνοδο

Δημοσίευση 10/11/2024 | 11:33

Τι σηματοδοτεί η νίκη Τραμπ για την παγκόσμια οικονομία ‑ Έπεσε η τιμή του χρυσού – Φοβίζει το Trump Trade

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές δεν άφησε ανεπηρέαστη την παγκόσμια αγορά, καθώς επιβεβαιώθηκε το Trump Trade που φοβίζει τους αναλυτές και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση

Πιο αναλυτικά, μέρες μετά την εκλογή του, οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί στο 4,31%. Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χρυσού λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ομολόγων.

Η πορεία των αγορών είχε αρχίσει να διαφαίνεται το τελευταίο 10ήμερο πριν τις εκλογές, στη βάση του λεγόμενου «στοιχήματος Τραμπ» (Trump Trade) και συνεχίστηκε μετά το αποτέλεσμα των εκλογών που επιβεβαίωσε τις εταιρείες προβλέψεων, οι οποίες έδειχναν νικητή τον εκλεγμένο πρόεδρο σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που προεξοφλούσαν μία εντελώς αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία, ακόμη και στην αμερικανική, θα είναι πιο περίπλοκος από τη «ανάγνωση» των χρηματιστηριακών επενδυτών, οι οποίοι συνηθίζουν να βλέπουν το «ποτήρι μισογεμάτο», υποβαθμίζοντας αρνητικές πτυχές των εξαγγελιών του.

Στην πραγματικότητα, αναλυτές και υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής εκφράζουν ανοικτά τους φόβους για αρνητικές συνέπειες του Trump Trade, ιδιαίτερα για τις ανοικτές οικονομίες με υψηλές εξαγωγές, όπως είναι στην Ευρώπη κατ’ εξοχή η Γερμανία. Για την Ελλάδα, οι συνέπειες αυτές θα ήταν μικρότερες λόγω του σχετικά μικρού όγκου εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, αλλά μία ύφεση στη Γερμανία θα ασκεί πίεση και στην ελληνική οικονομία όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η πρόταση του εκλεγμένου προέδρου να επιβάλει οριζόντιους δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα και 10%-20% στις εισαγωγές από άλλες χώρες. Αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς αυτές τις εξαγγελίες, η ανάπτυξη θα επηρεαστεί αρνητικά γιατί αναπόφευκτα θα προκαλέσουν εμπορικό πόλεμο με τις άλλες χώρες. Οι εμπορικοί πόλεμοι οδηγούν σε απώλειες ανάπτυξης για όλες τις χώρες είχε προειδοποιήσει το ΔΝΤ λίγες εβδομάδες πριν τις αμερικανικές εκλογές, με βάση και την εμπειρία από παλαιές εποχές προστατευτισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν μετά τις εκλογές η δήλωση του κεντρικού τραπεζίτη της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. «Οι αμερικανικές εκλογές πρέπει να σημάνουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι, ενώ πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις του Τραμπ, υπάρχει κίνδυνος τα σχέδιά του να οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα και περισσότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το Bloomberg Economics έχει εκτιμήσει ότι τα δασμολογικά μέτρα του Τραμπ θα αύξαναν τον πληθωρισμό στην Αμερική κατά 2.5% και θα μείωναν το ΑΕΠ της κατά 0,5% σε μία διετία μετά την επιβολή τους.

Ο κίνδυνος για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή ο Τραμπ έχει εξαγγείλει και μεγάλες μειώσεις στη φορολογία, για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που θα διογκώσουν το ήδη πολύ μεγάλο έλλειμμα της χώρας και θα αύξαναν το δημόσιο χρέος της κατά 7,75 τρις. δολάρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη διακομματική Επιτροπή Προϋπολογισμού στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Για την Ευρώπη οι κίνδυνοι απορρέουν από τους δασμούς, με το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW να εκτιμά ότι θα οδηγούσαν σε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 1,5% τα επόμενα δύο-τρία χρόνια και αυτό σε μία περίοδο σοβαρών προβλημάτων και στασιμότητας ή ύφεσης της οικονομίας της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων για να στηρίξει την οικονομία, αλλά αυτό δε θα είναι εύκολο, αν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός και στην Ευρώπη λόγω των δασμών ή της ανατίμησης του δολαρίου λόγω των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ισραηλινή που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας ήταν δημιουργός της διάσημης σειράς «Τεχεράνη»

Ελλάδα 16.02.2026
Βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου

Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τον βιασμό του 17χρονου από δύο φίλους του στη Νίκαια

Ελλάδα 16.02.2026
Οι δράστες του πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ξύδι, τον χλεύαζαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά

Ελλάδα 16.02.2026
Ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους

Σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε διπλή ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ, δείτε εικόνες

Ελλάδα 16.02.2026
Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Αττική Οδός: Παράταση έως 22/2 για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποιο τμήμα θα είναι κλειστό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

Ελλάδα 16.02.2026
Η περαιτέρω παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συμβαίνει λόγω της έκτακτης εκτέλεσης εργασιών συντήρησης της σήραγγας «Λιοσίων»

Τέλος το τσάμπα πάρκινγκ στα σούπερ μάρκετ: Με αντίτιμο και χρονικό όριο η στάθμευση

Ελλάδα 16.02.2026
Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που το υπερβεί.

Κίνα: Οκτώ νεκροί εξαιτίας έκρηξης πυροτεχνημάτων

Ελλάδα 16.02.2026
Η Κίνα εισέρχεται στην πιο εντατική περίοδο όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος

Βανδάλισαν το μνημείο των 200 εκτελεσθέντων στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, μετά την αποκάλυψη των ιστορικών φωτογραφιών

Ελλάδα 16.02.2026
Προκάλεσαν ζημιές στη μαρμάρινη πλάκα στο μνημείο - Ο Δήμος καταδικάζει το περιστατικό και προχωρά σε αποκατάσταση

Μετανάστης στην Ιταλία άρπαξε κοριτσάκι από τα χέρια της μαμάς του σε σούπερ μάρκετ: Δείτε βίντεο

Ελλάδα 16.02.2026
Ο δράστης προσπάθησε να απαγάγει το μικρό παιδί με τη μητέρα να του επιτίθεται με μπουνιές και κλωτσιές, πριν τελικά τον συλλάβει η αστυνομία

Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη

Ελλάδα Χτες
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών

Παραλία Κατερίνης: Η θάλασσα «βγήκε» στον δρόμο, πλημμύρισαν μαγαζιά και δρόμοι

Ελλάδα Χτες
Οι θυελλώδεις άνεμοι έσπρωξαν τα νερά στη στεριά – Προβλήματα στην κυκλοφορία και ζημιές σε καταστήματα