E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια βιβλία εξαφανίζονται από τα ράφια μετά την εκλογή Τραμπ

Ένας άλλος κόσμος, δυστοπικός κάνει υψηλές πωλήσεις

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/11/2024 | 01:25

Ποια βιβλία εξαφανίζονται από τα ράφια μετά την εκλογή Τραμπ
collage

Τα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ "Melania" βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας του Amazon, το βιβλίο "Hillbilly Elegy" και το φωτογραφικό αλμπουμ του Ντόναλντ Τραμπ "Save America" ήταν στην πρώτη 30άδα.

Μετά την απρόσμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024, οι Αμερικανοί αναγνώστες σπεύδουν στα βιβλιοπωλεία για να αποκτήσουν δυστοπικά έργα, τα οποία εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς.

Το φαινόμενο θυμίζει αντίστοιχα κύματα αναγνωστικού ενδιαφέροντος στο παρελθόν, όταν παγκόσμιες κρίσεις ή κοινωνικές αλλαγές προκάλεσαν την αναζήτηση βιβλίων που εξερευνούν την έννοια του αυταρχισμού, της προπαγάνδας και της απώλειας ελευθεριών.

Οι πιο δημοφιλείς τίτλοι περιλαμβάνουν το "1984" του Τζορτζ Όργουελ, το "On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century" του Τίμοθι Σνάιντερ, καθώς και τα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας Μελάνια Τραμπ, με τίτλο "Melania" αλλά και το δυστοπικό μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι "Farenheit 451" του 1953. 

Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του 20ού αιώνα, το "1984" του Τζορτζ Όργουελ είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση της σημασίας της ατομικής ελευθερίας σε μια κοινωνία που απειλείται από τον αυταρχισμό. Ο Όργουελ δημιούργησε ένα καταθλιπτικό σύμπαν, όπου ο "Μεγάλος Αδελφός" παρακολουθεί κάθε κίνηση, και η Αλήθεια διαστρεβλώνεται μέσω της προπαγάνδας. 

Ο ιστορικός Τίμοθι Σνάιντερ στο "On Tyranny" προσφέρει είκοσι μαθήματα από τον 20ό αιώνα, βασισμένα σε ιστορικές εμπειρίες και προειδοποιήσεις για την άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων. Το έργο είναι ένα κάλεσμα για δράση και εγρήγορση, καθώς εξετάζει πώς η δημοκρατία μπορεί εύκολα να εκφυλιστεί αν οι πολίτες παραμείνουν αδιάφοροι ή παρασυρθούν από τον λαϊκισμό. 

Το βιβλίο "Melania" προσφέρει μια ματιά στην προσωπική και πολιτική ζωή της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ. Μέσα από τις σελίδες του, οι αναγνώστες ανακαλύπτουν το παρασκήνιο της ζωής στον Λευκό Οίκο, τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες μιας από τις πιο αινιγματικές φιγούρες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. 

Φυσικά και στα ευπώλητα ξαναμπήκε το "The Handmaid's Tale" που διαδραματίζεται σε μια Νέα Αγγλία και περιγράφει λεπτομερώς μια πατριαρχική κοινωνία. Η θεματολογία του έχει βρει απήχηση μεταξύ όσων επικρίνουν το προεκλογικό πρόγραμμα του Τραμπ, το οποίο έδωσε προτεραιότητα στον περιορισμό των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις, μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade το 2022.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο διάσημο ροκ τραγούδι που γράφτηκε μέσα σε 5 λεπτά και το τραγουδάμε όλοι

Μουσική 01.05.2025
Αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς ύμνους της ροκ της δεκαετίας του 1980

Πώς μια αστακομακαρονάδα παραλίγο να καταστρέψει την ταινία «Τιτανικός»

Σινεμά 01.05.2025
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που δεν γνωρίζαμε

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Συναυλία ΛΕΞ στο ΟΑΚΑ: Η νέα λύση που εξετάζουν για να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση

Μουσική Προχτές
Λύση για να ικανοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος αναζητούν οι διοργανωτές της συναυλίας του ΛΕΞ στο ΟΑΚΑ

ΛΕΞ: Ακόμα και στις 6:00, 2.000 άτομα περίμεναν να βγάλουν εισιτήριο για τη συναυλία στο ΟΑΚΑ!

Μουσική 25.04.2025
Aπό το πρώτο λεπτό «ρίχνει» τα sites κράτησης εισιτήριων

Η πασίγνωστη ηθοποιός που έγραψε το «Μη γυρίσεις» και δεν το έμαθε κανείς

Μουσική 25.04.2025
Το τραγούδι των Κατσιμιχαίων που μιλάει για κακοποίηση κι όχι για έρωτα

Ο ΛΕΞ ανακοίνωσε συναυλία στο ΟΑΚΑ: Χαμός για ένα εισιτήριο, πάνω από 45.000 στην «ουρά»

Μουσική 24.04.2025
Πάει για ιστορικό ρεκόρ με την -όπως όλα δείχνουν- μεγαλύτερη συναυλία της χρονιάς