E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οργή για την απόφαση του Ιράκ να μειώσει την «ηλικία γάμου» για τα κορίτσια στα 9 έτη

Μια επίθεση στις γυναίκες, τα κορίτσια και τον κοινωνικό ιστό του Ιράκ

Δημοσίευση 8/11/2024 | 18:10

Οργή για την απόφαση του Ιράκ να μειώσει την «ηλικία γάμου» για τα κορίτσια στα 9 έτη

Το Ιράκ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραματικές αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα κορίτσια και τις γυναίκες, με τη μείωση του νόμιμου ορίου ηλικίας για γάμο από τα 18 στα 9 έτη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ενήλικους άνδρες να παντρεύονται παιδιά.

Η τροποποίηση αυτή στο Ιράκ, που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το κοινοβούλιο, θα στερήσει από τις γυναίκες δικαιώματα όπως το διαζύγιο, την επιμέλεια των παιδιών και τη κληρονομιά. Αν τελικώς επισημοποιηθεί, θα πρόκειται ξεκάθαρα για νομιμοποίηση της παιδοφιλίας από το Ιράκ.

Η αλλαγή, που προωθείται από την κυριαρχούμενη από συντηρητικά σιιτικά κόμματα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στοχεύει στην κατάργηση του Νόμου 188 του 1959, ενός από τους πιο προοδευτικούς νόμους στην περιοχή, ο οποίος θεσπίστηκε για την προστασία των δικαιωμάτων των Ιρακινών οικογενειών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, προκειμένου να «προστατεύσει» τα νεαρά κορίτσια από «ανήθικες σχέσεις».

Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις τόσο από ακτιβιστές όσο και από οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, που την καταγγέλλουν ως μια επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών του Ιράκ.

Οι επικριτές φοβούνται ότι η νέα τροπολογία θα βαθύνει τον ήδη υπάρχοντα σεχταριστικό διχασμό στη χώρα και θα επιβάλει ένα σύστημα που περιορίζει τις γυναίκες σε θρησκευτικά πρότυπα διακυβέρνησης, όπως εκείνα που ισχύουν στο Ιράν και στο Αφγανιστάν.

Μια επίθεση στις γυναίκες, τα κορίτσια και τον κοινωνικό ιστό του Ιράκ

Ειδικοί και ακτιβιστές προειδοποιούν ότι η τροποποίηση θα καταργήσει ουσιαστικά τα πιο σημαντικά δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. «Η τροπολογία δεν θα υπονομεύσει απλώς αυτά τα δικαιώματα,» δήλωσε η Σάρα Σανμπάρ, ερευνήτρια για το Ιράκ στη Human Rights Watch. «Θα τα εξαλείψει».

Το Ιράκ ήδη έχει υψηλά ποσοστά παιδικών γάμων. Σύμφωνα με την Unicef, περίπου το 28% των γυναικών στο Ιράκ παντρεύονται πριν από τα 18 τους χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω ενός νομικού παραθυρακίου στη νομοθεσία, που επιτρέπει στους θρησκευτικούς ηγέτες, αντί των δικαστηρίων, να τελούν χιλιάδες γάμους κάθε χρόνο – συμπεριλαμβανομένων αυτών με κορίτσια μόλις 15 ετών, με την άδεια του πατέρα τους. Αυτοί οι μη καταγεγραμμένοι γάμοι είναι διαδεδομένοι σε οικονομικά φτωχές, υπερ-συντηρητικές σιιτικές κοινότητες του Ιράκ.

Όμως, επειδή αυτοί οι γάμοι δεν αναγνωρίζονται από τον νόμο, τα κορίτσια και τα παιδιά τους στερούνται πλήθους δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, τα νοσοκομεία μπορούν να αρνηθούν την εισαγωγή γυναικών για τοκετό χωρίς πιστοποιητικό γάμου. Η τροποποίηση θα νομιμοποιήσει αυτούς τους θρησκευτικούς γάμους, εκθέτοντας τα νεαρά κορίτσια σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας, ενώ θα τους στερήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch.

Η Αλ-Χασάν, μία από τις κορυφαίες φωνές στο φεμινιστικό κίνημα του Ιράκ, κατήγγειλε ότι αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι βουλευτές δεν είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά προς το προσωπικό τους συμφέρον. Χαρακτήρισε την τροπολογία «πολύ επικίνδυνη», σημειώνοντας ότι η παρέμβαση στις υποθέσεις της ιρακινής δικαιοσύνης συνιστά «παραβίαση του συντάγματος».

«Το Ιράκ είναι ένα πολιτισμένο, αστικό κράτος και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Η πρώτη γυναίκα υπουργός στις αραβικές χώρες ήταν Ιρακινή και η πρώτη γυναίκα δικαστής ήταν Ιρακινή», τόνισε η Αλ-Χασάν. «Φιλοδοξούμε να προοδεύσουμε, όχι να οπισθοδρομήσουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόλλων Σμύρνης: Σήκωσε το πρωτάθλημα και επέστρεψε στη Γ` Εθνική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Απόλλων Σμύρνης εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα της Α` ΕΠΣΑ και κλείδωσε την επιστροφή του στην Γ` Εθνική

Συναγερμός στον Περσικό Κόλπο: Επίθεση σε φορτηγό πλοίο ανοιχτά του Ιράν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αναφορά για πολλαπλά μικρά σκάφη κοντά στο Σιρίκ - Ασφαλές το πλήρωμα, σε επιφυλακή η ναυτιλιακή κοινότητα

Κεφαλονιά: Νέες αποκαλύψεις για την Μυρτώ – «Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών δεν συνάδουν με την συμπεριφορά της»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο δικηγόρος της οικογένειας λέει ότι με την υπόθεση της Μυρτούς «άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για νέο κύκλο ερευνών σχετικά με κυκλώματα ναρκωτικών στο νησί»

Σερ Αλεξ Φέργκιουσον: Στο νοσοκομείο ο ιστορικός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του

«Δεν μπορούσα να πω ούτε το όνομά μου»: Η σοκαριστική μαρτυρία μιας Ουκρανής μετά από τον ξυλοδαρμό της στο Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η σοκαριστική υπόθεση της Maria Kovalchuk παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα περιστατικά που καταγράφηκαν στο Ντουμπάι το 2025

Συναγερμός στο Τσερνόμπιλ: Drone επιτέθηκε σε εργαστήριο ελέγχου εξωτερικής ραδιενέργειας

Κόσμος Χτες
Δεν είναι ακόμη γνωστό αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στο εργαστήριο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας

Νέα Μάκρη: Αγρια δoλoφovία 36χρονου ‑ Συνελήφθη η σύζυγός του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση

Μετρό: Ποιοι σταθμοί της Γραμμής 2 θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα και αύριο

Ελλάδα Χτες
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ στη Γραμμή 2 του Μετρό την Κυριακή (3/5) και την Δευτέρα (4/5) λόγω εργασιών στο Μετρό

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στην Ελλάδα 26 κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

Ελλάδα Χτες
Αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα αποτελούσαν σημαντικό μέρος της ζωής στον αρχαίο κόσμο

Σε τροχιά γύρω από τη Γη οι 4 πρώτοι ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι για πρόληψη των πυρκαγιών

Ελλάδα Χτες
Το σύστημα, που αναπτύχθηκε από την OroraTech, αποτελεί το πρώτο εθνικό δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών

Εταιρεία λάνσαρε chatbot που επιτρέπει συνομιλίες με τον «Ιησού» έναντι 1,99 δολαρίων το λεπτό

Tech + Science Χτες
Εταιρεία χρεώνει άτομα 1,99 δολάρια ανά λεπτό για να μιλήσουν με το Avatar του Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη.