E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα φτωχικά φαγητά που έσωσαν εκατομμύρια Έλληνες τη διάρκεια της Κατοχής

Θρεπτικά και φθηνά

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 30/10/2024 | 00:40

Τα φτωχικά φαγητά που έσωσαν εκατομμύρια Έλληνες τη διάρκεια της Κατοχής
pexels

Μία από τις πιο μαύρες περιόδους στην ελληνική ιστορία, είναι η Κατοχή των ελληνικών εδαφών από τα στρατεύματα των Ναζί. Οι Γερμανοί στρατιώτες άδειαζαν αποθήκες και μαγαζιά για να τρώει ο στρατός τους, και οι Έλληνες αφέθηκαν στο έλεος της πείνας.

Η γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα (1941-1944) ήταν μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της χώρας. Εκτός από τον κατακτητή, οι Έλληνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν την εκμετάλλευση και την καταλήστευση πόρων, καθώς οι Γερμανοί στρατιώτες λεηλατούσαν αποθήκες και καταστήματα για να συντηρούν τα στρατεύματά τους.

Η πείνα εξαπλώθηκε ραγδαία, και οι πόλεις υπέφεραν ιδιαίτερα, μιας και τα αποθέματα τροφίμων εξαντλήθηκαν γρήγορα και η τροφοδοσία γινόταν εξαιρετικά δύσκολη. Στην ύπαιθρο υπήρχε περισσότερη δυνατότητα για καλλιέργεια και συλλογή τροφής, όμως οι κάτοικοι αναγκάζονταν συχνά να κρύβουν τα αγαθά τους για να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Οι μαυραγορίτες της εποχής εκμεταλλεύονταν την κατάσταση, ανεβάζοντας τις τιμές των βασικών αγαθών σε εξωφρενικά επίπεδα.

Οι Έλληνες, αντιμέτωποι με αυτή την εξαθλίωση, χρειάστηκε να προσαρμοστούν δραστικά.

Τρόφιμα όπως κρέας και κανονικό αλεύρι έγιναν είδος πολυτελείας, και οι άνθρωποι αναζήτησαν τροφή όπου μπορούσαν να βρουν, ακόμα και σε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκέφτονταν καν να καταναλώσουν.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν θρεπτικά τρόφιμα που ήταν πιο εύκολα διαθέσιμα ή πιο δύσκολο να κατασχεθούν.

Η σταφίδα ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα: οι Γερμανοί την σνόμπαραν, όμως οι Έλληνες εκτίμησαν την υψηλή θερμιδική αξία της, καθώς τους προσέφερε τις αναγκαίες θερμίδες για την επιβίωση. Τα σαλιγκάρια ήταν επίσης ένα από τα σωτήρια τρόφιμα εκείνης της περιόδου, καθώς οι βροχερές μέρες της Κατοχής διευκόλυναν τη συλλογή τους.

Ουσιαστικά αντικαθιστούσαν το κρέας και προσέφεραν τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

Παράλληλα, σούπες από φλούδες κρεμμυδιών και πατατών, καθώς και καλαμποκάλευρο με νερό, αποτέλεσαν βασικά φαγητά επιβίωσης.

Τα άγρια χόρτα, όπως η μολόχα, τα βλήτα και η γλιστρίδα, ήταν επίσης θεμέλια της επιβίωσης. Οι Έλληνες, αναγκασμένοι να επιβιώσουν με ό,τι είχε απομείνει, δημιούργησαν μια μοναδική «κουζίνα επιβίωσης» που ήταν τόσο προϊόν ανάγκης όσο και απόδειξη της αντοχής και της ευρηματικότητας του λαού τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρωματικά κεριά: Πώς να διαλέξεις ποιο σου ταιριάζει

Body+Mind 04.11.2024
Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί ποιες μυρωδιές ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε τύπο προσωπικότητας!

Τρόφες που δεν πρέπει να καταναλώνουμε μαζί

Body+Mind 04.11.2024
Και όμως συνηθίζουμε να τα απολαμβάνουμε μαζί

Πως να αντιμετωπίσεις μια κρίση πανικού

Body+Mind Χτες
Το άρωμα που θα σε ηρεμήσει

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα δύο συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε

Body+Mind Χτες
Σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς τα εμφανίζουν

Ποια αρώματα φορούσαν οι διάσημες κυρίες του 20ου αιώνα ‑ Υπάρχουν ακόμα;

Style Χτες
Από την Audrey Hepburn μέχρι την Jackie Kennedy, εδώ είναι 10 είδωλα και τα αγαπημένα τους αρώματα.

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνεις στις σχέσεις βάσει ζωδίου

Αστρα: Θέματα & Κουίζ Χτες
Δεν είναι τυχαία τα λάθη που επαναλαμβάνεις στον έρωτα!

Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώει η γάτα σου

Pets Προχτές
Οι τροφές που είναι επικίνδυνες για την υγεία ων γατιών

Τα φαγητά που μπορούν να σου φέρουν ... πονοκέφαλο

Food Προχτές
Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο: Τι πρέπει να γνωρίζετε