E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς στην Αγκυρα

Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη

Δημοσίευση 23/10/2024 | 20:44

Ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση με τέσσερις νεκρούς στην Αγκυρα

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η τρομοκρατική επίθεση στην τουρκική αεροδιαστημική υπηρεσία (TUSAS), με τραγικό απολογισμό τεσσάρων νεκρών και δεκάδων τραυματιών.

Γύρω στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη έξω από το κτήριο της Υπηρεσίας και στη συνέχεια ακούστηκαν, σύμφωνα με αναφορές, πυροβολισμοί.

«Έχουμε τέσσερις μάρτυρες. Έχουμε 14 τραυματίες. Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ακριβείς συνθήκες της έκρηξης και των πυροβολισμών δεν έχουν διευκρινιστεί, ωστόσο, τουρκικά Μέσα έκαναν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Ιστορικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, για τέτοιου είδους επιθέσεις στη γείτονα χώρα, έχουν κατηγορηθεί ως επί το πλείστον οι Κούρδοι αυτονομιστές, των οποίων τα στρατόπεδα στη βόρεια Συρία και αλλού στην περιοχή έχουν δεχθεί επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές από την τουρκική αεροπορία.

Παράλληλα, το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο πεδίο προβληματισμού αποτελεί η τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία που παράγει drones που άλλαξαν ολόκληρη την πορεία του πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Πώς έγινε η επίθεση

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση εξαπολύθηκε από πολλούς ενόπλους που έφτασαν στο σημείο με ταξί. Πλάνα τοπικού τηλεοπτικού σταθμού δείχνουν άτομα που φορούσαν μαύρα και κρατούσαν σακίδια στους δρόμους κοντά στο κτίριο να πυροβολούν εναντίον παρευρισκομένων.

Το τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι ομάδα δραστών έφτασε σε μια από τις εισόδους του συγκροτήματος με ταξί κατά τη διάρκεια αλλαγής του προσωπικού ασφαλείας. Τουλάχιστον ένας από τους δράστες πυροδότησε μια βόμβα, ενώ άλλοι κατάφεραν να εισέλθουν στο συγκρότημα.

Η Tusaş είναι μία από τις σημαντικότερες εταιρείες άμυνας και αερομεταφορών της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων κατασκευάζει το Kaan, το πρώτο εθνικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, το προσωπικό που βρισκόταν στο κτίριο κατευθύνθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα 20.09.2025
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος 20.09.2025
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος 20.09.2025
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής

Οικονομία 20.09.2025
Tα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Καιρός 20.09.2025
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Ο Τραμπ απειλεί, μετά την κόντρα με τον Κίμελ, να ανακαλέσει τις τηλεοπτικές άδειες: «Το 97% είναι εναντίον μου»

Κόσμος 20.09.2025
Μια άγρια διαμάχη έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί τηλεοπτικά δίκτυα με ανάκληση αδειών

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)