E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοτομπουκιές

Τραγανό, παναρισμένο κομμάτι κοτόπουλο... αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων

Δημοσίευση 7/10/2024 | 00:08

Πώς και πότε δημιουργήθηκαν οι πρώτες κοτομπουκιές
unsplash

Οι κοτομπουκιές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή σνακ παγκοσμίως, ιδιαίτερα για παιδιά, αλλά και για ενήλικες που αναζητούν ένα νόστιμο και γρήγορο γεύμα. Η ιστορία τους, ωστόσο, είναι πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.

Πριν από πενήντα χρόνια, το γνωστό σήμερα κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανητό δημιουργήθηκε στο Μάντσεστερ, του Νέου Χαμσάιρ. Αυτό υποστηρίζουν οι κάτοικοι της πόλης, αν και τέτοιες δηλώσεις συχνά είναι δύσκολο να αποδειχθούν, ειδικά λόγω της ασαφούς χρήσης του όρου "tender".

Για τους λάτρεις της κοτόπουλου, ο όρος "tender" αναφέρεται συγκεκριμένα στο φιλέτο, έναν μυ που βρίσκεται κατά μήκος του στήθους και είναι ιδιαίτερα τρυφερός. Πριν από το 1974, οι εστιάτορες προσέφεραν κοτομπουκιές και κοτόπουλο τηγανητό, αλλά η δημοφιλία του "tender" αποδόθηκε κυρίως στο Μάντσεστερ.

Αυτές οι λωρίδες λευκού κρέατος με τραγανή κρούστα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περίπου εκείνη την περίοδο. Εάν είστε μεγαλύτεροι από 50 ετών, σίγουρα θυμάστε μια εποχή χωρίς κοτομπουκιές, κάτι που οι νεότεροι δεν μπορούν να φανταστούν.

Σήμερα, οι κοτομπουκιές είναι παντού: από σχολικά γεύματα μέχρι εστιατόρια και αεροδρόμια. Έχουν γίνει σύμβολο της αμερικανικής κουζίνας, αν και η σημασία τους είναι δύσκολο να καθοριστεί. Από τη μία, εκπροσωπούν την απλότητα και την προσβασιμότητα, ενώ από την άλλη, μπορεί να θεωρηθούν αδιάφορο φαγητό. Πολλά εστιατόρια έχουν προσπαθήσει να διαφοροποιηθούν, αναπτύσσοντας πιο τραγανές κρούστες και γευστικές σάλτσες, αλλά πολλές φορές παραμένει μια κοινή επιλογή χωρίς κάτι το ιδιαίτερο.

Στο Μάντσεστερ, η κοτομπουκιά είναι τόσο δημοφιλής που η πόλη έχει ανακηρυχθεί "Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Κοτομπουκιών". Εδώ θα βρείτε κοτομπουκιές σε παραδοσιακά θαλασσινά εστιατόρια, σε καφέ με βάφλες, ακόμη και σε πιτσαρίες που προσφέρουν ασιατικές παραλλαγές.

Η ιστορία τους ξεκινά με τους μετανάστες. Το 1917, οι Άρθουρ Πάππας και Λούις Κανότας, Έλληνες μετανάστες, άνοιξαν ένα ζαχαροπλαστείο στο Μάντσεστερ. Το 1974, προσέθεσαν εστιατόριο, το Puritan Backroom, όπου ο Άρθουρ και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν την κοτομπουκιά, πειραματιζόμενοι με μια συνταγή που περιλάμβανε μαρινάρισμα σε χυμό ανανά.

Η δημοτικότητα των κοτομπουκιών αυξήθηκε, και γρήγορα ξεπέρασαν άλλες επιλογές του μενού, όπως μπάρμπεκιου και πίτσα. Στις δεκαετίες του 1980, οι κοτομπουκιές έγιναν εθνικό φαινόμενο, χάρη στην εκστρατεία της Burger King, που επηρέασε τις πωλήσεις και άλλων εστιατορίων.

Σήμερα, οι κοτομπουκιές θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς επιλογές φαγητού στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρά την έλλειψη έντονης γεύσης, έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην αμερικανική κουζίνα. Η ιστορία τους αποδεικνύει ότι μερικές φορές τα πιο απλά φαγητά κρύβουν τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φόρεσέ το όπως οι Olsen: Τα καλοκαιρινά look που δε θα θέλεις να βγάλεις ποτέ

Style 18.06.2025
Oversized πουκάμισα, «άσχημα» σανδάλια που έγιναν fashion statement και το πιο κομψό all-white look του καλοκαιριού

Το λευκό φόρεμα με φράουλες της Ευγενίας Σαμαρά είναι το απόλυτο summer crush

Style 18.06.2025
Δροσερό, girly και απόλυτα instagrammable, αυτό το φόρεμα έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί!

Ποιο πρωινό είναι ιδανικό για το πεπτικό σύστημα

Body+Mind 18.06.2025
Και δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί...

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink 18.06.2025
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Πώς η Jennifer Aniston έχει ΠΑΝΤΑ τέλεια μαλλιά; Το μυστικό δεν είναι στο κομμωτήριο

Body+Mind Χτες
Έχει δικά της προϊόντα – αλλά δεν τα προωθεί όπως οι άλλες σταρ. Ξέρει γιατί.

Γιατί είναι σημαντική η λευκίνη και πού τη βρίσκουμε στη διατροφή μας;

Body+Mind Χτες
Ενα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα

Νέα έρευνα: Μπορείς να κερδίσεις έως και 6,5 χρόνια εγκεφαλικής νιότης απλά με έναν ... υπνάκο!

Body+Mind Χτες
Η επιστήμη δικαιώνει τους υπναράδες – αλλά με μέτρο!

Mascara για καύσωνα, θάλασσα και ιδρώτα – οι 5 που αξίζουν κάθε ευρώ

Style Χτες
Επένδυσε σε μία από αυτές τις μάσκαρα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου χωρίς άγχος για το βλέμμα σου!

Η απόλυτη απόδραση του Ιουλίου είναι στη Λίμνη Πλαστήρα – Και έχει τρελό line up!

Ταξίδια Χτες
Μουσική δίπλα στο νερό, camping μέσα στη φύση και το πιο δυνατό line-up του καλοκαιριού!

Η σημασία της λεπτομέρειας στο μπουκάλι της μπύρας που δεν έχεις προσέξει

Food Χτες
Πολλά πράγματα έχουν τη σημασία τους αλλά δεν τα προσέχουμε