E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Telegram πλέον θα παραδίδει δεδομένα των χρηστών του στις αρχές

Η πλατφόρμα ανταλλαγής μνημάτων, γνωστή για την.. τουλάχιστον χαλαρή προσέγγιση της στην εποπτεία περιοχεμένου, φαίνεται να αλλάζει κατεύθυνση μετά τη σύλληψη του ιδρυτή της

Δημοσίευση 24/9/2024 | 19:51

Το Telegram πλέον θα παραδίδει δεδομένα των χρηστών του στις αρχές

Το Telegram, μέχρι πρότινος μία ψηφιακή πλατφόρμα που έχει ταυτιστεί με την διαδικτυακή μάχη απέναντι στην κυβερνητική λογοκρισία, ανακοίνωσε πώς πλέον θα συνεργάζεται με κρατικές αρχές, παραδίδοντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς και την διεύθυνση IP των χρηστών του, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ή κάποια άλλη νομική δίωξη εις βάρος τους.

Την αλλαγή στους όρους του Telegram ανακοίνωσε ο ιδρυτής του, Πάβελ Ντούροφ, με ανάρτηση του τη Δευτέρα.

«Παρότι το 99,999% των χρηστών του Telegram δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το έγκλημα, το 0,0001% εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, δημιουργώντας μία κακή εικόνα για ολόκληρη την πλατφόρμα, θέτοντας σε κίνδυνο το συμφέρον των σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου χρηστών μας.»

Πρόκειται για μία ολική αλλαγή κατεύθυνσης από τον γεννημένο στην Ρωσία ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας, Πάβελ Ντούροφ, η οποία έρχεται μερικές ημέρες μετά την απροσδόκητη σύλληψή του, στην Γαλλία. Ο Ντούροβ αντιμετωπίζει πληθώρα κατηγοριών, καθώς οι γαλλικές αρχές τον θεωρούν υπεύθυνο για την εγκληματική δράση που έχουν χρήστες του Telegram και την αδυναμία της πλατφόρμας να περιορίσει τη διάδοση εξτρεμιστικού ή παράνομου περιεχομένου. Κάποιες από τις κατηγορίες αφορούν τη διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας και διακίνηση ναρκωτικών στο Telegram υπό την επίγνωση του Ντούροβ, όπως και την απροθυμία του να συνεργαστεί με τις αρχές.

Από τη μεριά του, ο Ντούροφ πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να θεωρείται υπαίτιος για τις πράξεις των χρηστών της πλατφόρμας του, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη του «άστοχη» και «απρόσμενη».

Όπως ήταν λογικό, η νέα στάση του Telegram ως προς τη συνεργασία με τις αρχές έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς από τους χρήστες του, οι οποίοι αναρωτιούνται αν η πλατφόρμα θα παραμείνει ασφαλής για τους πολίτες απολυταρχικών καθεστώτων.

«Το Telegram διαφημιζόταν ως μία πλατφόρμα που θα αντισταθεί σε κυβερνητικές πιέσεις, προσελκύοντας, έτσι, άτομα από περιοχές όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Μέση Ανατολή, που ήθελαν να εκφράζουν τις πολιτικές τους απόψεις με μία αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε στο BBC ο John Scott-Railton, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι φωνές που επικρότησαν την απόφαση, θεωρώντας πώς το Telegram έδινε τη δυνατότητα σε εγκληματικές και ακροδεξιές ομάδες να οργανωθούν, παρέχοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ομαδικών chat με μέχρι και 200.000 χρήστες. Συγκριτικά, το WhatsUp, ιδιοκτησίας της Meta, έχει βάλει όριο 1.000 χρηστών στις ομαδικές συνομιλίες.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σίγουρο αν οι αλλαγές στους όρους του Telegram θα είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις Γαλλικές αρχές. Στην ανάρτηση του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας έγραψε πως «έχουμε μία αφοσιωμένη ομάδα ατόμων που, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ανιχνεύουν και αποκρύπτουν προβληματικό περιεχόμενο από την αναζήτηση».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Στάνφορντ, Daphne Keller, οι αστυνομικές αρχές μπορεί να απαιτήσουν μία πολύ πιο στενή σχέση συνεργασίας με το Telegram, αποσκοπώντας να συλλέξουν δεδομένα από τις συνομιλίες των χρηστών που θεωρούνται «ύποπτοι».

Όσο για τον ίδιο τον Ντούροφ, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους με εγγύηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ και με τον όρο να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και να παραμένει στη Γαλλία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές

Πάτρα: Δύο την χτυπούσαν, μία «τραβούσε» βίντεο ‑ Αγρια επίθεση σε 13χρονη από συμμαθήτριές της

Ελλάδα Χτες
Οι δύο από τις ανήλικες συνελήφθησαν, ενώ η τρίτη αναζητείται

Γιόζεφ Μένγκελε: Ανοίγουν μετά από δεκαετίες μυστικά αρχεία για τον ναζί σαδιστή γιατρό του Αουσβιτς

Κόσμος Χτες
Ο αποκαλούμενος «Αγγελος του Θανάτου» του διαβόητου στρατοπέδου συγκέντρωσης μπορεί να βρέθηκε κρυφά στην Ελβετία μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - Δεν συνελήφθη ποτέ και η ζωή του μετά τον πόλεμο καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου