5 εργαλεία για να μειώσεις τις συγκρούσεις με την οικογένειά σου
Κι όμως, μια διαφωνία μπορεί να καταλήξει σε θετικές αλλαγές με τους αγαπημένους σου!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 16/9/2024 | 00:30
Έχεις συχνούς τσακωμούς με τους γονείς σου ή με την οικογένειά σου γενικότερα; Μήπως οι καυγάδες σας σε εξουθενώνουν χωρίς να βγαίνει κάποιο καλό αποτέλεσμα εντέλει;
Αν θέλεις πραγματικά να λύσεις τα προβλήματα που έχεις με την οικογένειά σου, είναι σημαντικό να διαλέγεις τις «μάχες» που θα δώσεις και να μην ξοδεύεις το χρόνο σου σε ανούσιους καυγάδες που δε βοηθούν καθόλου τη μεταξύ σας σχέση να πάει παρακάτω.
Δες την οικογένειά σου σαν «συμπαίκτες» και όχι σαν «εχθρούς»
Δοκίμασε να προσεγγίζεις τις συγκρούσεις με την οικογένειά σου σαν ένα άθλημα. Στη θέση του αντιπάλου όμως να βάζεις το πρόβλημα που έχει προκύψει και όχι τα άτομα της οικογένειάς σου. Επομένως, θα μπείτε σε μια διαδικασία να δουλέψετε προς τον ίδιο στόχο, εστιάζοντας στο πραγματικό ζήτημα, σαν συμπαίκτες και όχι σαν αντίπαλοι, μπαίνοντας ο ένας στη θέση του άλλου.
Εξουδετέρωσε τον τσακωμό πριν ξεσπάσει
Μια διαφωνία βεβαίως μπορεί να προκύπτει αναπάντεχα. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι δύο πλευρές ότι νοιάζεται ο ένας για τον άλλον, ανεξάρτητα από τις τυχόν συγκρούσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε εκτός από τους καυγάδες, να εκδηλώνουμε και θετικά συναισθήματα, αγάπης θαυμασμού και κατανόησης προς την οικογένειά μας, εκτός από το θυμό και τα νεύρα μας.
Δείξε κατανόηση
Σίγουρα αυτό που θα σε βοηθήσει πολύ στο να επιλύσεις τις συγκρούσεις με την οικογένειά σου είναι να μπαίνεις στη θέση του άλλου, κατανοώντας τα θέματα που τους απασχολούν, χωρίς υπερβολική επίκριση. Συνήθως οι περισσότερες συγκρούσεις προέρχονται από πραγματικό, αλλά ίσως λίγο «υπερβολικό» νοιάξιμο για τον άλλον.
Να τσακώνεστε με τακτ
Αν έχεις γεμίσει με θυμό για το άλλο πρόσωπο, είναι λογικό να σου βγαίνουν πιο εύκολα οι προσβολές και η πικρία, όμως μην ξεχνάς πως αν θέλεις να λύσεις πραγματικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει πρέπει να μάθεις να τσακώνεσαι «σωστά». Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά να παίρνεις πάντα το χρόνο σου να ηρεμήσεις από τα νεύρα και την ένταση, που σίγουρα δε σε βοηθάει καθόλου. Στη συνέχεια, να φροντίζεις να έχεις προσωπικό χώρο και χρόνο με το άτομο/α που θέλεις να συζητήσεις, μακριά από τρίτους και αδιάκριτα βλέμματα και τέλος να διαφωνείτε μεν, αλλά με διάθεση βελτίωσης της προσωπικής σας σχέσης και όχι με διάθεση προσβολής της προσωπικότητας του άλλου.
Λήξτε κάποια στιγμή τη σύγκρουση
Αμέσως μετά από έναν καυγά είναι σημαντικό να μη μακρηγορούμε ή να ξεσπάμε το θυμό μας, αλλά να απομακρυνόμαστε και να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει. Μπορεί να θέλουμε επιτακτικά να λύσουμε ένα πρόβλημα εκείνη τη στιγμή, όμως μην ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητος και λίγος ελεύθερος χρόνος προκειμένου να συγκεντρωθούν οι σκέψεις μας ξανά. Το να μένουμε λίγο μόνοι μας να σκεφτούμε και να ζυγίσουμε τα πράγματα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι, καθώς αυτό μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα που θα έχει ο τσακωμός.