E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Δημοσίευση 6/9/2024 | 12:11

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Διπλό κίνητρο για να ανοίξουν και να ανακαινιστούν περίπου 700.000 ακίνητα θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η τριετής φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα και όσα μεταφερθούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ θα αυξηθεί και η κρατική επιδότηση στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω.

Το στεγαστικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει και παρέμβαση στα AirbnB που όπως αποκάλυψε πρώτο το newmoney προβλέπει φραγμό στις νέες άδειες στις κορεσμένες περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5% του συνολικού αποθέματος των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για μίσθωση.

Σε περιοχές δηλαδή όπως το Κουκάκι και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια (ειδικά στην παραλιακή ζώνη), στη Θεσσαλονίκη κ.α., θα δημιουργηθεί μια αναλογία, ένα «κλάσμα», ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει φρένο στις νέες άδειες, δηλαδή σε νέα ΑΜΑ για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μάλιστα, το κλάσμα θα διαμορφώνεται τοπικά και με μεγάλη ακρίβεια, καθώς η καταγραφή που έχει γίνει στα εκμισθούμενα ακίνητα φτάνει σε επίπεδο… ταχυδρομικού κώδικα. Δηλαδή το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά σε ενότητες μέσα στον ίδιο τον Δήμο, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν κάθε χρόνο από την επανεξέταση της αναλογίας. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο άξονες της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η καταμέτρηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, όπως έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποτελεί το χάρτη πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σε ένα απόθεμα ακινήτων που φτάνει τα 10 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα, αυτά που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα που προέκυψαν μέσα από τη διασταύρωση των ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχει δηλωθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Από αυτά τα 100.000 ακίνητα, τα περισσότερα εκμισθώνονται από φυσικά πρόσωπα και όχι επαγγελματίες (δηλαδή ιδιοκτήτες με πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση), ενώ η διάρκεια της μίσθωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες το χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση βάζει στο συρτάρι, ή καλύτερα πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων», τις εισηγήσεις να ενεργοποιηθεί η «παγωμένη» νομοθετική διάταξη που προβλέπει πλαφόν 90 ημερών στο ετήσιο χρόνο μίσθωσης ενός Airbnb.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πολωνία: Δύο νεκροί από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο ‑ Δεύτερο περιστατικό εντός τριών ετών

Ελλάδα 23.12.2025
Παρόμοια έκρηξη το 2022 στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους που μετέφερε παιδί με εγκαύματα

Κόσμος 23.12.2025
Πέντε νεκροί από συντριβή αεροσκάφους που μετέφερε παιδί που υπέστη εγκαύματα στο Τέξας

Τράπεζες: Ποιες ημέρες θα είναι κλειστές τις γιορτές ‑ Τι ισχύει για τις διαδικτυακές συναλλαγές

Ελλάδα 23.12.2025
Αναλυτικά το πρόγραμμα λειτουργίας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Ο Τζέι Ντι Βανς γυμνάστηκε με Αμερικανούς ΟΥΚάδες: «Νιώθω σαν να με πάτησε τρένο»

Κόσμος 23.12.2025
H 90λεπτη προπόνηση περιλάμβανε τρέξιμο στην άμμο, αναρριχήσεις με σχοινιά και ασκήσεις μεταφοράς κορμών - Δείτε φωτογραφίες

Νεκρός ο συνδημιουργός του Call of Duty, Βινς Ζαμπέλα, δείτε τη στιγμή του μοιραίου τροχαίου με τη Ferrari του

Κόσμος 23.12.2025
Επρόκειτο για μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών - Πώς συνέβη το δυστύχημα

Aποκάλυψη Reuters: Σε εξοπλιστικό πυρετό η Κίνα ‑ Τοποθέτησε 100 διηπειρωτικούς πυραύλους σε σιλό

Κόσμος 23.12.2025
Η Κίνα πιθανότατα φόρτωσε περισσότερους από 100 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους σε σιλό, αναφέρει έκθεση του Πενταγώνου

Παίχτης στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής παραλίγο να σπάσει τον αυχένα του στον πανηγυρισμό

Αθλητικά Νέα 23.12.2025
Ο Πάτσον Ντάκα που αγωνίζεται στη Λέστερ, έμεινε ακινήτος για αρκετά δευτερόλεπτα μετά τον επικίνδυνο πανηγυρισμό του

Ελληνίδα έπεσε θύμα ερωtικής απάτης στην Κωνσταντινούπολη: Εμπιστεύτηκε τον «Μουράτ από τον Λίβανο» και έχασε €60.000

Ελλάδα 23.12.2025
Όπως αποδείχθηκε ο απατεώνας λεγόταν Ισμαήλ και είχε καταγωγή από το Χατάι - Τι ανέφερε στην καταγγελία της η Ελένη Μ. που είχε συνάψει ερωtική σχέση με τον άνδρα

Ευρωπαϊκός «κόφτης» στα μέτρα στήριξης των αγροτών ‑ Με δεμένα χέρια το οικονομικό επιτελείο λόγω de minimis

Οικονομία 23.12.2025
Ο κανονισμός de minimis επιτρέπει στα κράτη-μέλη να χορηγούν μικρές ενισχύσεις χωρίς προέγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό αυστηρούς όμως περιορισμούς.

Τους έπιασαν στα πράσα οι κάμερες – Πάνω από 1.000 οδηγούσαν με το κινητό στο χέρι στη Συγγρού

Ελλάδα 23.12.2025
To νέο δίκτυο θα αριθμεί συνολικά περίπου 3.000 κάμερες

ΕΦΕΤ: Μην καταναλώσετε αυτές τις καραμέλες – Προσοχή στα παιδιά

Ελλάδα 23.12.2025
«Μπορεί να έχει επιβλαβή συνέπεια στη δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά»