E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Δημοσίευση 6/9/2024 | 12:11

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Διπλό κίνητρο για να ανοίξουν και να ανακαινιστούν περίπου 700.000 ακίνητα θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η τριετής φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα και όσα μεταφερθούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ θα αυξηθεί και η κρατική επιδότηση στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω.

Το στεγαστικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει και παρέμβαση στα AirbnB που όπως αποκάλυψε πρώτο το newmoney προβλέπει φραγμό στις νέες άδειες στις κορεσμένες περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5% του συνολικού αποθέματος των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για μίσθωση.

Σε περιοχές δηλαδή όπως το Κουκάκι και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια (ειδικά στην παραλιακή ζώνη), στη Θεσσαλονίκη κ.α., θα δημιουργηθεί μια αναλογία, ένα «κλάσμα», ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει φρένο στις νέες άδειες, δηλαδή σε νέα ΑΜΑ για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μάλιστα, το κλάσμα θα διαμορφώνεται τοπικά και με μεγάλη ακρίβεια, καθώς η καταγραφή που έχει γίνει στα εκμισθούμενα ακίνητα φτάνει σε επίπεδο… ταχυδρομικού κώδικα. Δηλαδή το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά σε ενότητες μέσα στον ίδιο τον Δήμο, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν κάθε χρόνο από την επανεξέταση της αναλογίας. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο άξονες της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η καταμέτρηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, όπως έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποτελεί το χάρτη πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σε ένα απόθεμα ακινήτων που φτάνει τα 10 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα, αυτά που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα που προέκυψαν μέσα από τη διασταύρωση των ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχει δηλωθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Από αυτά τα 100.000 ακίνητα, τα περισσότερα εκμισθώνονται από φυσικά πρόσωπα και όχι επαγγελματίες (δηλαδή ιδιοκτήτες με πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση), ενώ η διάρκεια της μίσθωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες το χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση βάζει στο συρτάρι, ή καλύτερα πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων», τις εισηγήσεις να ενεργοποιηθεί η «παγωμένη» νομοθετική διάταξη που προβλέπει πλαφόν 90 ημερών στο ετήσιο χρόνο μίσθωσης ενός Airbnb.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάτρα: Παιδιά είπαν τα κάλαντα και πληρώθηκαν με IRIS

Ελλάδα 24.12.2025
Παρά τις καιρικές συνθήκες

Σοβαρά τραυματισμένη 14χρονη που βγήκε για να πει τα κάλαντα

Ελλάδα 24.12.2025
Όπως περιέγραψε η ίδια έπεσε από πατίνι που εντόπισε ενεργοποιημένο σε πεζοδρόμιο

Με «υπεργρίπη» το 50% των περιστατικών στο Παίδων ‑ Τα συμπτώματα και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ελλάδα 24.12.2025
Η «υπεργρίπη» έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα - Τι είπε παιδίατρος για το νέο στέλεχος

Πυκνό χιόνι στο Καϊμακτσαλάν: Ανοιξε το χιονοδρομικό κέντρο ‑ Το έστρωσε για τα καλά

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυκνό χιόνι που έπεσε στο Καϊμακτσαλάν είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει το χιονοδρομικό κέντρο - Χιόνια και στο Ανήλιο Μετσόβου

Ιερέας προτείνει… «κοινωνική κάθαρση» για τον Βινίσιους μετά την επίμαχη χειρονομία

Αθλητικά Νέα 24.12.2025
O Πατέρας Ανχελ, μιλώντας στο ραδιόφωνο στην εκπομπή «El Larguero», αναφέρθηκε στην επίμαχη χειρονομία του Βραζιλιάνου προς τον Αλόνσο και στην αντικατάστασή του

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης βγήκαν στους δρόμους για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα

Κόσμος 24.12.2025
«Είναι τεράστια η συγκίνηση που νιώθουμε να βλέπουμε την ελληνική μας ομογένεια ενωμένη»

Αγνοείται πυροσβέστης στις Σέρρες – Έφυγε από το σπίτι και δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Ελλάδα 24.12.2025
Ο 45χρονος αγνοείται από το πρωί της Τρίτης, όταν έφυγε με το αυτοκίνητό του από το σπίτι και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ: Οι 10 περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία

Καιρός 24.12.2025
Το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΜΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με «πορτοκαλί προειδοποίηση» λόγω της κακοκαιρίας

Μελόνι: Ηταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά μην ανησυχείτε η επόμενη θα είναι χειρότερη

Κόσμος 24.12.2025
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αστειεύτηκε μιλώντας στους συνεργάτες της πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων

87χρονη εργάζεται σε δύο δουλειές για 10 ευρώ την ώρα: «Δεν μπορώ ακόμη να συνταξιοδοτηθώ»

Ελλάδα 24.12.2025
Στα 87 της, η Ρεβέκκα συνεχίζει να εργάζεται σε δύο δουλειές στη Νέα Ορλεάνη για μόλις 10 ευρώ την ώρα, προσπαθώντας να αποπληρώσει χρέη και να καλύψει βασικά έξοδα

Θεσσαλονίκη: Οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ελλάδα 24.12.2025
Το πυρομαχικό εντοπίστηκε στον 6ο προβλήτα κατά τη διάρκεια εργασιών στον βυθό