E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Δημοσίευση 6/9/2024 | 12:11

Στεγαστικό – ΔΕΘ: Ποιους αφορά η τριετής φοροαπαλλαγή στα ενοίκια

Διπλό κίνητρο για να ανοίξουν και να ανακαινιστούν περίπου 700.000 ακίνητα θα έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η τριετής φοροαπαλλαγή για κλειστά ακίνητα και όσα μεταφερθούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενώ θα αυξηθεί και η κρατική επιδότηση στο πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω.

Το στεγαστικό πακέτο που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπει και παρέμβαση στα AirbnB που όπως αποκάλυψε πρώτο το newmoney προβλέπει φραγμό στις νέες άδειες στις κορεσμένες περιοχές. Πρόκειται για περιοχές όπου έχει διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα σε βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν το 5% του συνολικού αποθέματος των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν για μίσθωση.

Σε περιοχές δηλαδή όπως το Κουκάκι και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια (ειδικά στην παραλιακή ζώνη), στη Θεσσαλονίκη κ.α., θα δημιουργηθεί μια αναλογία, ένα «κλάσμα», ανάμεσα στις βραχυχρόνιες και τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Εάν αυτό το «κλάσμα» ανατρέπεται εις βάρος των μακροχρόνιων μισθώσεων, τότε θα μπαίνει φρένο στις νέες άδειες, δηλαδή σε νέα ΑΜΑ για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μάλιστα, το κλάσμα θα διαμορφώνεται τοπικά και με μεγάλη ακρίβεια, καθώς η καταγραφή που έχει γίνει στα εκμισθούμενα ακίνητα φτάνει σε επίπεδο… ταχυδρομικού κώδικα. Δηλαδή το προσωρινό πάγωμα των αδειών δεν θα γίνεται συνολικά σε επίπεδο Δήμου, αλλά σε ενότητες μέσα στον ίδιο τον Δήμο, ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύπτουν κάθε χρόνο από την επανεξέταση της αναλογίας. Αυτός είναι ο ένας από τους δύο άξονες της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος που αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ.

Η καταμέτρηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, όπως έγινε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποτελεί το χάρτη πάνω στον οποίο θα αναπτυχθεί η στρατηγική της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, σε ένα απόθεμα ακινήτων που φτάνει τα 10 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα, αυτά που νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Πρόκειται δηλαδή για ακίνητα που προέκυψαν μέσα από τη διασταύρωση των ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχει δηλωθεί στις μεγάλες πλατφόρμες. Από αυτά τα 100.000 ακίνητα, τα περισσότερα εκμισθώνονται από φυσικά πρόσωπα και όχι επαγγελματίες (δηλαδή ιδιοκτήτες με πάνω από 2 ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση), ενώ η διάρκεια της μίσθωσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τις 90 ημέρες το χρόνο.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση βάζει στο συρτάρι, ή καλύτερα πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων», τις εισηγήσεις να ενεργοποιηθεί η «παγωμένη» νομοθετική διάταξη που προβλέπει πλαφόν 90 ημερών στο ετήσιο χρόνο μίσθωσης ενός Airbnb.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κόσμος 18.01.2026
Οι αρχές της Ινδονησίας εντόπισαν συντρίμμια αεροσκάφους με 11 επιβαίνοντες που είχε χαθεί από τα ραντάρ

Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφάνιση της Λόρας: Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Ελλάδα 18.01.2026
Συμπληρώθηκαν δέκα ημέρες από την τελευταία της εμφάνιση της 16χρονης

Καβγάς Έλον Μασκ με τον CEO της Ryanair: «Είσαι εντελώς ηλίθιος»

Κόσμος Χτες
Aναρωτήθηκε μήπως να αγοράσει την εταιρεία

Πέθανε στα 94 του ο πατριάρχης της Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος

Ελλάδα Χτες
«Το μεγάλο του έργο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σύγχρονη βιομηχανία της Ελλάδας»

Λάρισα: Έκανε όπισθεν και τραυμάτισε τρίχρονο κοριτσάκι– Νοσηλεύεται στο νοσοκομείo

Ελλάδα Χτες
To κοριτσάκι που διέμενε σε χωριό του δήμου Τυρνάβου

Χειμερινές εκπτώσεις: Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα καταστήματα

Οικονομία Χτες
Λόγω χειμερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τις Κυριακές, 18 και 25 Ιανουαρίου

Κωνσταντινούπολη: Ανήλικος μαχαίρωσε θανάσιμα 17χρονο – Σοκάρει η ομολογία του

Κόσμος Χτες
Αγρια δολοφονία μπροστά σε κάμερα ασφαλείας

Αγρίνιο: Ομολόγησε ο δράστης για τη δολοφονία του 50χρονου – Στο μικροσκόπιο ερωτικό κίνητρο

Ελλάδα Χτες
Σοκ στη Μακρύνεια από τον θάνατο του Κώστα Αλεξανδρή

«Κόκκινος Συναγερμός» για την επιτραπέζια ελιά – Απειλείται από τη συμφωνία με τη Mercosur

Οικονομία Χτες
Η συμφωνία ΕΕ – Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό