E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χατζηδάκης: Κάπου ώπα, δεν εκλεγήκαμε για να τα αλλάξουμε όλα με ένα θαύμα

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών που όπως είπε, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με υψηλές ταχύτητες σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ

Δημοσίευση 3/9/2024 | 16:43

Χατζηδάκης: Κάπου ώπα, δεν εκλεγήκαμε για να τα αλλάξουμε όλα με ένα θαύμα

«Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος σειρά στοιχείων στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Αφήνοντας αιχμές ότι «δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε και εμείς στο εθνικό μοιρολόι ορισμένων που έχουν κάνει την κλάψα επάγγελμα!», ο κ. Χατζηδάκης γράφει στο Facebook: «Κάπου ώπα παιδιά! Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά, ότι έγινε Ελβετία και Σουηδία. Αλλά κι αυτή η προσπάθεια να μας παρουσιάσουν ορισμένοι ότι, αντί να πάμε μπρος, πάμε πίσω κι ότι σε λίγο θα γίνουμε σαν ορισμένες χώρες της Αφρικής, παραπάει!».

« Υπάρχουν μεγάλες πληγές από την περασμένη δεκαετία. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανηφόρα που πρέπει να ανέβουμε. Αλλά δεν εκλεγήκαμε για να τα αλλάξουμε όλα με ένα θαύμα από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκλεγήκαμε, με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την κατάσταση», αναφέρει.

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στη πρώτη θέση στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων, στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ, στην αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών, στην αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ, στη μείωση του spread έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ο κ. Χατζηδάκης θέτει μια σειρά από ερωτήματα: «Μπορεί άραγε κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουν βρει δουλειά, με βάση το ΕΡΓΑΝΗ, 500.000 Έλληνες την τελευταία πενταετία; Είναι μικρό πράγμα; Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από 650 ευρώ το 2019 σε 830 ευρώ το 2024 και ότι αυτό είναι μια αύξηση 27%, ενώ ο πληθωρισμός σωρευτικά θα έχει ανέβει 16,5%; Αμφισβητήσει κανείς ότι, με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα έχει αυξηθεί 7,7% την τελευταία πενταετία, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,3%) και σχεδόν τριπλάσιο της ευρωζώνης (2,3%);».

«Ακόμα μια φορά υπογραμμίζω προβλήματα υπάρχουν πολλά και σημαντικά. Αλάθητοι δεν είμαστε. Αλλά αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, να ανεβάσουμε δηλαδή την ελληνική οικονομία ψηλότερα, το πετυχαίνουμε κάθε μέρα. Και κάτι ακόμα: Αλαζόνες δεν είμαστε, αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε και εμείς στο εθνικό μοιρολόι ορισμένων που έχουν κάνει την κλάψα επάγγελμα! Δεν θα αγνοούσαμε μόνο τη δική μας δουλειά και όσα λένε οι διεθνείς οργανισμοί, θα αγνοούσαμε και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού!» καταλήγει στην ανάρτησή του.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

Κάπου ώπα παιδιά! Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι η Ελλάδα πλούτισε ξαφνικά, ότι έγινε Ελβετία και Σουηδία. Αλλά κι αυτή η προσπάθεια να μας παρουσιάσουν ορισμένοι ότι, αντί να πάμε μπρος, πάμε πίσω κι ότι σε λίγο θα γίνουμε σαν ορισμένες χώρες της Αφρικής, παραπάει! Είπαμε, ναι, υπάρχει ακρίβεια, όπως και σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Υπάρχουν μεγάλες πληγές από την περασμένη δεκαετία. Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανηφόρα που πρέπει να ανέβουμε. Αλλά δεν εκλεγήκαμε για να τα αλλάξουμε όλα με ένα θαύμα από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκλεγήκαμε, με ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, για να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται την κατάσταση. Και σήμερα μπορούμε να πούμε - κι όποιος θέλει ας επιχειρήσει να το διαψεύσει - ότι η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια πάει μπροστά με ταχύτητα που, αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Θεωρίες; Καθόλου! Το αποδεικνύουν τα στοιχεία της Κομισιόν, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών που δείχνουν ανάμεσα στα άλλα τα ακόλουθα:


- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του ποσοστού ανεργίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε.

- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων.

- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στη μείωση του λόγου δημοσίου χρέους ως προς ΑΕΠ.

- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση μεριδίου στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών.

- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση στην αύξηση επιπέδου ανταγωνισμού, όπως αυτό ορίζεται και μετριέται από τον ΟΟΣΑ.

- Η Ελλάδα είναι στην 1η θέση όσον αφορά τη μείωση της διαφοράς απόδοσης (spread) έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.

- Η Ελλάδα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο σωρευτικό πληθωρισμό σε όλη την ΕΕ. Ακόμα και στον πληθωρισμό τροφίμων, που πράγματι υπάρχει σοβαρό θέμα, το πρόβλημα είναι ελαφρώς μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (αύξηση 25,8% έναντι 26,1%).

Και πάλι θα υπάρξουν πολλοί που θα πουν “Δεν βλέπεις ότι ακόμα υπάρχει μια σειρά από προβλήματα, ότι υπάρχει ανεργία, ότι υπάρχει φτώχεια, ότι υπάρχουν ανισότητες; Πού ζεις εσύ και δεν τα βλέπεις;” Αυτά που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα. Λοιπόν, ακούστε: Μπορεί άραγε κανείς να αμφισβητήσει ότι έχουν βρει δουλειά, με βάση το ΕΡΓΑΝΗ, 500.000 Έλληνες την τελευταία πενταετία; Είναι μικρό πράγμα; Μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο κατώτατος μισθός ανέβηκε από 650 ευρώ το 2019 σε 830 ευρώ το 2024 και ότι αυτό είναι μια αύξηση 27%, ενώ ο πληθωρισμός σωρευτικά θα έχει ανέβει 16,5%; Αμφισβητήσει κανείς ότι, με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα έχει αυξηθεί 7,7% την τελευταία πενταετία, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,3%) και σχεδόν τριπλάσιο της ευρωζώνης (2,3%);

Ακόμα μια φορά υπογραμμίζω προβλήματα υπάρχουν πολλά και σημαντικά. Αλάθητοι δεν είμαστε. Αλλά αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε, να ανεβάσουμε δηλαδή την ελληνική οικονομία ψηλότερα, το πετυχαίνουμε κάθε μέρα. Και κάτι ακόμα: Αλαζόνες δεν είμαστε, αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσουμε και εμείς στο εθνικό μοιρολόι ορισμένων που έχουν κάνει την κλάψα επάγγελμα! Δεν θα αγνοούσαμε μόνο τη δική μας δουλειά και όσα λένε οι διεθνείς οργανισμοί, θα αγνοούσαμε και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιοι θα πάρουν το νέο επίδομα των 750 ευρώ ‑ 170.000 δικαιούχοι

Οικονομία 20.07.2025
Συνολικά 170.000 εργαζόμενοι και ανέργοι θα μπορέσουν να διεκδικήσουν από μια επιταγή της ΔΥΠΑ ύψους 750 ευρώ, μέσα από το νέο πρόγραμμα αναβάθμισης και επανακατάρτισης

Συνελήφθησαν πέντε ηλικιωμένοι Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα… για κατασκοπεία

Ελλάδα 20.07.2025
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι επισκέφθηκαν τις περιουσίες τους στο κατεχόμενο χωριό Τρίκωμο

Τουρκικό υπουργείο Αμυνας για εισβολή στην Κύπρο: «Ένα βήμα που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία»

Ελλάδα 20.07.2025
Το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι «με την αποφασιστικότητα 51 χρόνων, θα συνεχίσουμε να είμαστε η εγγύηση της ειρήνης και της ελευθερίας»

Βιετνάμ: Η στιγμή που βυθίζεται το τουριστικό σκάφος – Τους 38 έφτασαν οι vεκρoί

Κόσμος 20.07.2025
Στο σκάφος επέβαιναν 48 τουρίστες και 5 μέλη πληρώματος ανατράπηκε και βυθίστηκε χθες Σάββατο

Ελλάδα – Ιταλία 17‑11: Η Εθνική πόλο Ανδρών προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος

Αθλητικά Νέα 20.07.2025
Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών επικράτησε της Ιταλίας με 17-11 και εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης

Ισχυροί σεισμοί στην Καμτσάκα της Ρωσίας – Eκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι

Κόσμος 20.07.2025
Η χερσόνησος όπου συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη

51 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: «Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει εθνική προτεραιότητα ‑ Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Ελλάδα 20.07.2025
«Η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της Μεγαλονήσου και η άρση της κατοχής παραμένει ύψιστη εθνική προτεραιότητα»

Πέθανε ο «κοιμώμενος πρίγκιπας» της Σαουδικής Αραβίας – Ήταν 20 χρόνια σε κώμα

Κόσμος 20.07.2025
Την τραγική είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε πατέρας του

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Εξαήμερος καύσωνας με 43άρια

Καιρός 20.07.2025
Η Τετάρτη αναμένεται να είναι η δυσκολότερη μέρα