E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ελλάδα: Η κατάσταση με την πανώλη αιγοπροβάτων

Περίπου 9.000 ζώα έχουν θανατωθεί

Δημοσίευση 30/7/2024 | 10:52

Ελλάδα: Η κατάσταση με την πανώλη αιγοπροβάτων

Για την πανώλη των αιγοπροβάτων και όσα γνωρίζουμε γι’ αυτή μίλησε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτή τη στιμή δεν είναι «από πού προήλθε το πρώτο κρούσμα, αλλά να απομονώσουμε τον ιό».

«Αυτό το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή ήταν να εφαρμόσουμε με σαφήνεια την Ευρωπαϊκή Οδηγία 6 87 του 2020, η οποία προβλέπει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται κατά γράμμα αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά βεβαίως σε συνεργασία με όλες τις Περιφέρειες που έχουν εμπλακεί γι αυτό το θέμα, ούτως ώστε να περιορίσουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τη συγκεκριμένη νόσο», επισήμανε ο Υπουργός στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews, όπου βρέθηκε σήμερα καλεσμένος.

Πρόσεθεσε πως ο ιός έχει 22 ημέρες επώαση. «Αυτό σημαίνει ότι εφόσον βρίσκουμε ένα κρούσμα τουλάχιστον σε αυτές τις περιοχές για τουλάχιστον 22 ημέρες – που τις κάνουμε 30 – πρέπει να είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πάντα εφόσον καταγράφεται ένα κρούσμα και ακολουθούνται όλα αυτά τα οποία προβλέπονται από την ευρωπαϊκή οδηγία, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε αυτές τις 30 ημέρες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος», είπε.

«Άρα λοιπόν, όταν θα δούμε ποιο θα είναι το τελευταίο κρούσμα και επαναλαμβάνω αυτή τη στιγμή γίνονται ουσιαστικά έλεγχοι σε σημεία που η ιχνηλάτηση μας δείχνει ότι έχουν πάει ζώα τα οποία πιθανόν έχουν μολυνθεί με τον ιό, θα μπορέσουμε να κλείσουμε όλη αυτή την υπόθεση», κατέληξε.

Σχετικά με την προέλευση του ιού δήλωσε ότι, «την ώρα της εξαγωγής από τη χώρα και της εισαγωγής στην άλλη, είναι πιθανόν τα ζώα να εμφανίζονται ως υγιή, αλλά παρόλα αυτά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε και θα το εξετάσουμε μέσα από τη σύσταση κάποιας επιτροπής η οποία θα γίνει αυτές τις μέρες».

«Θέμα για τη δημόσια υγεία, δεν τίθεται»

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι θέμα για τη δημόσια υγεία δεν τίθεται», τόνισε μεταξύ άλλων. Οι σφαγές απαγορεύονται όπως είπε γιατί αποτελούν λόγο μετάδοσης του ιού. «Γιατί ο πλέον διαδεδομένος τρόπος προκειμένου να μεταφερθεί ο ιός είναι να οδηγηθούν τα ζώα στα σφαγεία. Εκεί λοιπόν, επειδή ακριβώς γίνεται όλη αυτή η επεξεργασία, μέχρι να φτάσουμε στη σφαγή, είναι θα έλεγα ο ιδανικός τρόπος. Και αυτό είναι το αρνητικό προκειμένου να μεταφερθεί και να μην μπορέσουμε να τον περιορίσουμε και να τον απομονώσουμε».

Πρόσθεσε πως, «ο άνθρωπος μπορεί να το μεταφέρει, αλλά δεν κολλάει, δεν νοσεί ο άνθρωπος. Όταν όμως τα παπούτσια του, τα ρούχα του έρθουν σε επαφή με ένα βιολογικό υλικό του ζώου, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αυτός ο οποίος θα μεταφέρει σε ένα άλλο κοπάδι».

«Αυτή τη στιγμή η μάχη που δίνουμε είναι μια μάχη απομόνωσης του ιού με τον χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιάρας. Άρα λοιπόν, όπως εξήγησε ο Υπουργός ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, σημαίνει πως πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού, πρέπει επίσης να υπάρξουν οι ζώνες επιτήρησης. «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ουσιαστικά οδηγηθήκαμε στο να ληφθεί μια απόφαση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υπάρξει μετακίνηση ζώων για κανέναν από τους γνωστούς λόγους, ακριβώς για να περιορίσουμε την πιθανότητα της μετάδοσης του ιού, άρα και της νόσου», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, περίπου 9.000 ζώα έχουν θανατωθεί.

«Να διαβεβαιώσω τους ανθρώπους του μόχθου ότι η κυβέρνηση, θα βρεθεί στο πλευρό τους»

Σχετικά με τις αποζημιώσεις και για ενδεχόμενη στήριξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τσιάρας είπε: «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πρόβλεψη σε επίπεδο Ευρώπης για αποζημιώσεις για την πανώλη και για όλα αυτά. Ωστόσο, νομίζω ότι επειδή πλέον μιλάμε για σημαντική απομείωση του ευρωπαϊκού πλέον ζωικού κεφαλαίου και για ένα ζήτημα το οποίο πλήττει τον πρωτογενή τομέα σε περισσότερες από μία χώρες, πιθανότατα θα εξελιχθεί σε μία ευρωπαϊκή συζήτηση και θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη».

«Όσο πιο γρήγορα ξεμπλέξουμε με τον ιό της πανώλης, τόσο θα διασφαλίσουμε καλύτερα δεδομένα για την οικονομία του πρωτογενούς τομέα», εξήγησε ο κ. Τσιάρας.

Πρόσθεσε πως, «πρέπει να εκτιμήσουμε το μέγεθος. Ξεκινάμε από αυτό. Αυτό όμως που μπορώ να πω και αυτό για το οποίο μπορώ να διαβεβαιώσω όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, τους κτηνοτρόφους που αγωνίζονται και που βλέπουν ενδεχομένως το ζωικό τους κεφάλαιο να καταστρέφεται αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κυβέρνηση, όπως το έκανε σε όλες τις αντίστοιχες κρίσεις, θα βρεθεί στο πλευρό τους, θα τους στηρίξει, θα τους βοηθήσει, θα τους ενισχύσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να κερδίσετε τη μέγιστη έκπτωση φόρου

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Λίγες μέρες απομένουν για την εξασφάλιση της μέγιστης έκπτωσης φόρου, ύψους 4%, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις

Συναγερμός στην Αργεντινή: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ελέγχους

«Ο παράδεισος κέρδισε έναν άγγελο»: Το σπαρακτικό μήνυμα της αδερφής του Νικήτα μετά την κηδεία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
«Καλό ταξίδι στο φως ζωή μου, που έφυγες και με άφησες εδώ μόνη μου» έγραψε επίσης η νεαρή σε ανάρτησή της στο Facebook.

Τροχαίο με πατίνι στον Ασπρόπυργο: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 12χρονος που νοσηλεύεται στο Αγλαΐα Κυριακού

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Μετά από πολύωρα χειρουργεία, μάχη για τη ζωή του δίνει στη ΜΕΘ ο 12χρονος που είχε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο.

Δύο Αυστραλές, σύζυγοι τζιχαντιστών, κατηγορούνται για κράτηση σκλάβας στη Συρία

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Επέστρεψαν στην Αυστραλία μετά από δέκα χρόνια σε συριακό καταυλισμό-φυλακή.

Χανταϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη ΠΟΥ για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ‑ Τα συμπτώματα

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν προκαλέσει συναγερμό ενώ τρείς άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους

Πατίνια εκτός ελέγχου: Βίντεο με ταχύτητες 120 χλμ στη Βουλιαγμένης

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Πλήρης ασυδοσία και έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Επέλαση αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές

E-Daily 2.TopNews 08.05.2026
Να πλύνεις το αυτοκίνητό σου ή όχι;