E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρώτο κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αττική ‑ Εντοπίστηκε σε μονάδα στον Ασπρόπυργο

Το πρώτο κρούσμα με την πανώλη των αιγοπροβάτων εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής.

Δημοσίευση 29/7/2024 | 19:39

Πρώτο κρούσμα της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αττική ‑ Εντοπίστηκε σε μονάδα στον Ασπρόπυργο
Φωτογραφία από Quang Nguyen Vinh

Κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο έχει το πρώτο κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων στην Αττική. Άμεσες κινήσεις από την Περιφέρεια, με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες το εξειδικευμένο προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας Αττικής είχε θέσει σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.

Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.

Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.

Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται, ότι με προσωπική εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής βρέθηκαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές. Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη προνοήσει για την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, καθώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη Ραφήνα, εγκρίθηκε δαπάνη 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Τι είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων
Σύμφωνα με 12 ερωτήσεις και απαντήσεις από τους ειδικούς δεν συντρέχει κανένας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία από τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε μικρά μηρυκαστικά.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος από τα ζώα που βρίσκονται σε ζώνες προστασίας και επιτήρησης υπογραμμίζεται ότι το γάλα, εφόσον υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.

1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;
Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλλει αίγες και πρόβατα.

2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;
Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη νόσο.

3. Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;
Υψηλό πυρετό – κατάπτωση – υπνηλία – δύσπνοια – βήχα – διάρροιες – υγρά από τα μάτια και το στόμα – αλλοιώσεις στο στόμα – δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;
Αμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών – απομόνωση των άρρωστων ζώων – περιορισμό του κοπαδιού.

5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;
Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.

6. Πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουμε;
Εως σήμερα έχουμε επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εξι στη Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας του Δήμου Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων. Και ένα στη ΔΕ Δομένικου, του Δήμου Ελασσόνας, της ΠΕ Λάρισας.

7. Τι γίνεται στις περιπτώσεις αυτές;
Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ‑Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run ‑ Πάνω από 1000 συμμετοχές

Ελλάδα Χτες
​Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών ‑ Η αντίδραση της Καρυστιανού

Ελλάδα Χτες
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών

Κόσμος Χτες
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου

Ελλάδα Χτες
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους

Κόσμος Χτες
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια

Κόσμος Χτες
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη ‑ Βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά

Ελλάδα Χτες
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται ‑ Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας

Ελλάδα Χτες
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος