E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το διεθνές «ψηφιακό black out» – Τι προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα»

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/7/2024 | 15:28

Πόσο επηρεάζει την Ελλάδα το διεθνές «ψηφιακό black out» – Τι προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα»
Freepik

Σημειώνεται πως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος

Προβλήματα σε πολλές χώρες προκαλεί το «ψηφιακό black out». Πάντως, «στην Ελλάδα είναι πολύ μεμονωμένα τα προβλήματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως διευκρίνισε, στη χώρα μας η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα, και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματαΣε ό,τι αφορά τους απλούς χρήστες των Windows, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».

Δεν νομίζω ότι το περιστατικό αυτό έχει σχέση με την επίθεση στο Κτηματολόγιο και για την επίθεση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακολουθείται πρωτόκολλο σταδιακής επαναφοράς του συνόλου του συστήματος, είναι εν εξελίξει η διαδικασία θα έχουμε επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σημειώνεται πως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε πριν λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του τομέα επικοινωνίας του Αεροδρομίου, από το πρωί έχουν ακυρωθεί τρεις – εκ των συνολικά πέντε – πτήσεων προς ΗΠΑ και μικρός αριθμός προς ευρωπαϊκούς και άλλους προορισμούς, καθώς ορισμένα αεροδρόμια του εξωτερικού παραμένουν κλειστά εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων.

Αν και ορισμένες εκ των αεροπορικών εταιρειών έχουν εμφανίσει προβλήματα λειτουργίας στα πληροφοριακά τους συστήματα έχουν καταφύγει σε … παραδοσιακές μεθόδους Check In (χρήση καρτών κλπ). Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, αν και είναι περιορισμένες, οι καθυστερήσεις υφίστανται.

Παράλληλα, «η AEGEAN ενημερώνει ότι, όπως αποτυπώνεται και σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, λόγω των προβλημάτων σε πάροχο συστήματος antivirus, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις αερομεταφορές παγκοσμίως, χωρίς όμως να έχει επηρεαστεί σημαντικά η δική μας επιχειρησιακή λειτουργία.

Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε όλη την παγκόσμια αλυσίδα και σε συστήματα υποστήριξης, έχουν επηρεαστεί ορισμένες υπηρεσίες του site μας, ενώ ενδέχεται να επηρεαστούν και πτήσεις μας από και προς αεροδρόμια, των οποίων η λειτουργία έχει επηρεασθεί.

Οι επιβάτες μας μπορούν να ενημερώνονται από όλα τα επίσημα κανάλια της εταιρείας», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τι προκάλεσε το «βραχυκύκλωμα»

Εντωμεταξύ, ο ειδικός στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, Νταν Καρντ, δήλωσε στον βρετανικό Guardian ότι οι πολίτες «πρέπει να παραμείνουν ήρεμοι» ενώ οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την παγκόσμια τεχνική βλάβη.

Η μεγάλη βλάβη μπορεί να έχει προκληθεί από ένα «σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας», ανέφερε επίσης.

«Μοιάζει με σφάλμα σε μια τακτική ενημέρωση ασφαλείας, αντί για οποιαδήποτε μορφή υπερεπίθεσης στον κυβερνοχώρο, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιες προκλήσεις, και είναι πιθανό να απαιτήσει μεγάλο αριθμό ατόμων να λάβουν διορθωτικά μέτρα.

Οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι ομάδες πληροφορικής τους υποστηρίζονται καλά, καθώς θα μπορούσε να είναι ένα δύσκολο και πολύ αγχωτικό Σαββατοκύριακο για αυτές καθώς βοηθούν τους πελάτες τους», τόνισε.

Φωτογραφίες από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο στη Ρώμη:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου: Συγκλονιστικό βίντεο από ψηλά – Οι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή

Ελλάδα 21.09.2025
Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου – Στη «μάχη» ρίχτηκαν και 2 ελικόπτερα

Κηδεία του Τσάρλι Κερκ: Αυτός είναι ο ένοπλος άνδρας που συνελήφθη στον χώρο της τελετής

Κόσμος 21.09.2025
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Αριζόνα ενόψει της κηδείας του Τσάρλι Κερκ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε κλαμπ στο Νιου Χαμσάιρ ‑ Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες

Κόσμος 21.09.2025
Ο δολοφόνος φέρεται να φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενώ συνελήφθη στο σημείο

Σήμερα η μερική ηλιακή έκλειψη: Τι ώρα ξεκινά και τελειώνει ‑ Ξόρκια και δεισιδαιμονίες

Ελλάδα 21.09.2025
Οι ειδικοί επιμένουν ότι η παρατήρηση του Ήλιου κατά τη διάρκεια της έκλειψης απαιτεί απόλυτη προσοχή

Χωρίς ταξί για 18 ώρες – Νέα απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου

Ελλάδα 21.09.2025
«Δε θα κάνουμε πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ

Δεύτερη ημέρα χάους σε αεροδρόμια: Τα σενάρια για κυβερνοεπίθεση ‑ Kαθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

Κόσμος 21.09.2025
Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για χιλιάδες επιβάτες σε μεγάλα αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την κυβερνοεπίθεση

Επιστροφή ενοικίου: Το «κρυφό» κλειδί για να την εξασφαλίσετε – Δείτε πώς!

Οικονομία 21.09.2025
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την επιστροφή ενοικίου

Φωτιά στο Κουνούπι Αργολίδας: Στη «μάχη» 44 πυροσβέστες, έξι εναέρια ‑ «Ήχησε» το 112 για ετοιμότητα

Ελλάδα 21.09.2025
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη «μάχη» για την κατάσβεση της φωτιάς βρίσκονται 44 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα

Φονικό στη Θεσσαλονίκη: «Γκρίνιαξε, ήμουν πιεσμένος και τη σκότωσα» λέει ο αδελφός της

Ελλάδα 21.09.2025
Τα πρώτα λόγια του 50χρονου στους αστυνομικούς μετά την τραγωδία στη Χαριλάου

«Super League: Γκολ και εκπλήξεις στην πρεμιέρα της 4ης αγωνιστικής»

Αθλητικά Νέα 21.09.2025
Η πρώτη μέρα της 4ης αγωνιστικής (Σάββατο 20/9) πρόσφερε δυνατές στιγμές και αρκετό θέαμα.