E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους

Τα δολοφονικά κουνελάκια που υπάρχουν σε έργα του Μεσαίωνα και κανείς δεν τα προσέχει

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 6/7/2024 | 00:57

Γιατί στο Μεσαίωνα οι καλλιτέχνες ζωγράφιζαν... κουνέλια δολοφόνους
collage

Τα κουνέλια στα έργα του 14ου αιώνα ήταν πραγματικά τρομακτικά θηρία! Η ιδέα του αναποδογυρισμένου κόσμου του Μεσαίωνα ήταν κάτι διασκεδαστικό για τους καλλιτέχνες. Είναι πολύ συνηθισμένα αλλά κανείς δεν τα πολυπροσέχει.

Ξεφυλλίστε αρκετά χειρόγραφα του 13ου και του 14ου αιώνα και είναι πιθανό να συναντήσετε μια εκπληκτική εικόνα στο περιθώριο: μια ομάδα κουνελιών που ψήνουν κυνηγούς πάνω από μια φωτιά και βράζουν τα κυνηγόσκυλά τους. Ονομάζεται "The Rabbits' Revenge" και ήταν αρκετά δημοφιλές μεταξύ των μεσαιωνικών κειμένων.

Σήμερα, τα κουνέλια απεικονίζονται πιο συχνά από την πιο χαριτωμένη πλευρά τους. Οι άνθρωποι τείνουν να τα βλέπουν ως σύμβολα που προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης. 

Τα κουνέλια στα περιθώρια των κειμένων της εποχής (τα οποία ήταν εξ ολοκλήρου φτιαγμένα και εικονογραφημένα στο χέρι πριν από την εφεύρεση του τυπογραφείου στα μέσα του 15ου αιώνα!) εμφανίζονται συχνά να κρατούν ξίφη, τσεκούρια και τόξα και βέλη καθώς πολεμούν -και μερικές φορές σκοτώνουν- αυτούς που τα κυνηγούσαν συχνά.

Αυτού του είδους οι μεσαιωνικές εικόνες στο περιθώριο, γνωστές ως drolleries, χαρακτηρίζονταν από παράξενες σκηνές που συχνά ανέτρεπαν τη δυναμική του πραγματικού κόσμου. Στο Μεσαίωνα, στους ανθρώπους άρεσε να απεικονίζουν σενάρια σε εικονογραφήσεις ως το αντίθετο από αυτό που ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό προκάλεσε την έκφραση «ο κόσμος αναποδογύρισε» όταν αναφερόταν στον πολιτισμό αυτής της εποχής.

Σε αυτά τα χειρόγραφα, τα κουνέλια, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνταν δειλά και ευγενικά κυνηγούνταν συχνά από τους ανθρώπους και τα κυνηγόσκυλά τους-, αντιθέτως, αλλά... γίνονται τα ίδια μοχθηροί δολοφόνοι.

Η ιδέα του αναποδογυρισμένου κόσμου άρεσε στους καλλιτέχνες γιατί τους πρόσφερε την ευκαιρία να επαναστατήσουν με ασφάλεια, τουλάχιστον σε μικρή κλίμακα, ενάντια στις σοβαρές ανισότητες των φεουδαρχικών συστημάτων της εποχής τους. Αυτά τα σκιτσάκια, τα doodles ήταν επίσης ένας τρόπος να διασκεδάσουν τους ανθρώπους μέσα στην καταπιεστική φύση της κοινωνίας εκείνης της εποχής.

Αυτό το ενδιαφέρον κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους εκφραζόταν επίσης σε εκδηλώσεις όπως άτακτα πάρτι στα οποία οι απλοί άνθρωποι αντιμετωπίζονταν προσωρινά σαν βασιλιάδες και οι άρχοντες σαν απλοί άνθρωποι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σκοτεινή αλήθεια πίσω από την ιστορία της Elisa Day ‑ Ο θρύλος που ενέπνευσε διάσημο τραγούδι

Stories 20.12.2025
Μια ιστορία ομορφιάς, εμμονής και αίματος - πίσω από ένα τραγούδι που στοιχειώνει ακόμα τις ψυχές των ακροατών

Το λεπτό που 3 εκατομμύρια άνθρωποι στέκονται ακίνητοι

Stories 20.12.2025
Λίγες φορές πλέον ανατριχιάζουμε

Ο ποδοσφαιριστής που μίσησαν Καθολικοί και Προτεστάντες

Αθλητισμός 20.12.2025
Το 1989 ο Μο Τζονστον έκανε κάτι... σχεδόν ασυγχώρητο για τους οπαδούς

Η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς κουνούπια – Και δεν είναι τύχη, είναι επιστήμη

Νέα Εποχή 20.12.2025
Το παράδοξο νησί με λίμνες, υγρασία και ηφαίστεια που κατάφερε -χάρη στο κλίμα και τη φυσική- να μείνει για πάντα εκτός χάρτη των κουνουπιών

Αυτή είναι η χώρα της Ευρώπης με το μεγαλύτερο πρόβλημα αδέσποτων – Και η Ελλάδα στη «μαύρη» λίστα

Νέα Εποχή 20.12.2025
Ιστορικά λάθη, ανεπαρκείς πολιτικές και μαζικές εγκαταλείψεις εκτόξευσαν τον αριθμό των αδέσποτων σε Ρουμανία, Τουρκία, Ελλάδα και Βαλκάνια

Ο Έλληνας που άλλαξε για πάντα τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας

Πρόσωπα 20.12.2025
Οι Beatles, ο Noel Gallagher και ο Lenny Kravitz έχουν κάτι κοινό

Γεγονότα της χρονιάς 2025: Χρονιά – ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές

Stories Χτες
Η χρονιά που οι αριθμοί έπαψαν να μοιάζουν θεωρητικοί

17 πλατάνια στη σκεπή της: Η ελληνική εκκλησία–θαύμα που μπήκε στο Guinness και δεν γκρεμίζεται με τίποτα

Ιστορικά Χτες
Ένα μοναδικό φαινόμενο πίστης και φύσης που αψηφά τους νόμους της λογικής και έχει καταγραφεί στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες

Από το μπαλέτο στη Wall Street: Πώς η Luana Lopes Lara έγινε δισεκατομμυριούχος στα 29

Πρόσωπα Χτες
Στα 29 της χρόνια, κατάφερε να γίνει η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος

Η ληστεία του αιώνα στην Ελλάδα; Η απάντηση δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι

Stories Χτες
Υποθέσεις που έμειναν ανεξιχνίαστες και ποσά που ζαλίζουν

Η Ευρώπη λέει «ναι» στην ασφαλή άμβλωση: Τι αλλάζει για εκατομμύρια γυναίκες;

Stories Χτες
Μεγάλη νίκη για το κίνημα πολιτών «My Voice, My Choice».