E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα 10 πιο παράξενα φαγητά του κόσμου

Τα πιο περίεργα φαγητά που μπορεί να συναντήσει κανείς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη

Δημοσίευση 21/6/2024 | 01:04

Τα 10 πιο παράξενα φαγητά του κόσμου
Unsplash

Η γαστρονομία ανά τον κόσμο είναι πλούσια και ποικιλόμορφη, με κάθε πολιτισμό να διαθέτει τα δικά του μοναδικά και πολλές φορές παράξενα εδέσματα. Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε δέκα από τα πιο παράξενα φαγητά που μπορεί να συναντήσει κανείς σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

Από ασιατικές λιχουδιές μέχρι αφρικανικές παραδοσιακές γεύσεις, τα φαγητά αυτά προκαλούν και τις πιο τολμηρές γευστικές αισθήσεις.

1. Balut (Φιλιππίνες)

Το Balut είναι ένα γονιμοποιημένο αυγό πάπιας με σχεδόν ανεπτυγμένο έμβρυο μέσα, το οποίο βράζεται και καταναλώνεται από το κέλυφος του. Πρόκειται για μια δημοφιλή λιχουδιά στις Φιλιππίνες και άλλες ασιατικές χώρες, γνωστή για την ιδιαίτερη γεύση και την υψηλή διατροφική της αξία.

2. Hákarl (Ισλανδία)

Το Hákarl είναι καρχαρίας που έχει ζυμωθεί και στεγνώσει. Το κρέας του καρχαρία περιέχει τοξίνες που το καθιστούν επικίνδυνο να καταναλωθεί φρέσκο, οπότε περνά από διαδικασία ζύμωσης και στη συνέχεια κρεμιέται για να στεγνώσει για αρκετούς μήνες. Η έντονη μυρωδιά του και η ιδιαίτερη γεύση του το καθιστούν από τις πιο προκλητικές γαστρονομικές εμπειρίες.

3. Casu Marzu (Ιταλία)

Το Casu Marzu είναι ένα είδος τυριού από τη Σαρδηνία που περιέχει ζωντανές προνύμφες μύγας. Το τυρί αφήνεται να ωριμάσει μέχρι οι προνύμφες να καταναλώσουν και να αφομοιώσουν μέρος του τυριού, κάνοντάς το μαλακό και κρεμώδες. Το Casu Marzu απαγορεύεται επίσημα στην Ιταλία λόγω υγειονομικών κανονισμών, αλλά παραμένει δημοφιλές σε τοπικό επίπεδο.

4. Sannakji (Νότια Κορέα)

Το Sannakji είναι ζωντανό χταπόδι που κόβεται σε μικρά κομμάτια και σερβίρεται αμέσως, συχνά με σησαμέλαιο και σπόρους. Τα κομμάτια του χταποδιού συνεχίζουν να κινούνται στο πιάτο και προσφέρουν μια μοναδική γευστική εμπειρία, καθώς οι βεντούζες μπορούν ακόμα να κολλήσουν στο στόμα του καταναλωτή.

5. Surströmming (Σουηδία)

Το Surströmming είναι ρέγκα που έχει υποστεί ζύμωση και συντηρείται σε κονσέρβα. Η διαδικασία ζύμωσης δημιουργεί μια έντονη μυρωδιά, τόσο δυνατή που πολλοί επιλέγουν να το καταναλώσουν σε εξωτερικό χώρο. Παρά την έντονη οσμή του, έχει φανατικούς οπαδούς στη Σουηδία.

6. Fugu (Ιαπωνία)

Το Fugu είναι το κρέας του ψαριού puffer, το οποίο είναι γνωστό για τις τοξίνες που περιέχει. Η κατανάλωση Fugu μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν προετοιμαστεί σωστά, γι’ αυτό και μόνο εξειδικευμένοι σεφ με ειδική άδεια μπορούν να το σερβίρουν. Το Fugu θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά στην Ιαπωνία.

7. Escamoles (Μεξικό)

Τα Escamoles είναι προνύμφες μυρμηγκιών που συλλέγονται από τις ρίζες του αγαύη και άλλων φυτών. Θεωρούνται "χρυσάφι της γης" στο Μεξικό και συχνά σερβίρονται ως γέμιση για τάκος ή ομελέτες. Η υφή τους μοιάζει με αυτήν του τυριού cottage και η γεύση τους είναι βουτυρώδης.

8. Shirako (Ιαπωνία)

Το Shirako, που σημαίνει "λευκό παιδάκι" στα ιαπωνικά, είναι το σπέρμα ψαριών, συνήθως μπακαλιάρου ή φάλαινας. Σερβίρεται είτε ωμό είτε ελαφρά ψημένο και έχει απαλή, κρεμώδη υφή. Το Shirako θεωρείται εκλεκτός μεζές στην Ιαπωνία.

9. Muktuk (Γροιλανδία)

Το Muktuk είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα των Ινουίτ, αποτελούμενο από δέρμα φάλαινας με στρώμα λίπους. Συνήθως σερβίρεται ωμό ή κατεψυγμένο και έχει μια λαστιχένια υφή. Το Muktuk είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και άλλες θρεπτικές ουσίες.

10. Kiviak (Γροιλανδία)

View this post on Instagram

A post shared by REGROUP! (@regroup.idn)

Το Kiviak είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Γροιλανδίας που παρασκευάζεται από μικρά θαλάσσια πτηνά, τα οποία τοποθετούνται ολόκληρα μέσα σε δέρμα φώκιας και αφήνονται να ζυμωθούν για αρκετούς μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα έντονα αρωματικό φαγητό που καταναλώνεται κυρίως σε γιορτές και εορτασμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Χριστίνα Μπόμπα τράβηξε τα βλέμματα με ένα σοφιστικέ ανδρόγυνο look

Style 16.12.2025
Το outfit που συνδύασε κομψότητα, δυναμισμό και την πιο updated πλευρά του androgynous chic

Ο καρπός που δεν τρώμε συχνά αλλά κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά

Body+Mind 16.12.2025
Αλλά δεν πρέπει να τρώμε σε ποσότητα

Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;

Body+Mind 16.12.2025
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις

Οδηγός beauty products: Τι θα αρέσει στο κάθε ζώδιο για δώρο

Body+Mind 16.12.2025
Η αστρολογία και η ομορφιά συνδέονται πιο άμεσα από ποτέ!

Taste Atlas: Το καλύτερο ... μπισκότο είναι ελληνικό ‑ Δε φαντάζεσαι ποιο ψηφίστηκε 1ο

Food Χτες
Παγκόσμια διάκριση για ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό γλυκό

Το κόκκινο καλσόν γίνεται πρωταγωνιστής των γιορτών: Από την Kendall Jenner… στη Χριστίνα Μπόμπα

Style Χτες
Γιατί το κόκκινο καλσόν είναι το γιορτινό trend του 2025;

Γιατί οι γιορτές μας κάνουν πιο ευάλωτους συναισθηματικά;

Body+Mind Χτες
Όταν η λάμψη των γιορτών φωτίζει και τις πιο κρυφές μας ευαισθησίες - και γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στη σχέση;

Σχέσεις Χτες
Το νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» τα λέει όλα!

Οι πιο μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης που πρέπει να δεις έστω μία φορά

Ταξίδια Προχτές
Ανακάλυψε τις πιο φωτεινές και ονειρεμένες αγορές που μεταμορφώνουν την Ευρώπη σε πραγματικό παραμύθι!

Το πιο αθώο φαγητό που «σαμποτάρει» τον εγκέφαλό σου!

Body+Mind Προχτές
Η απόλαυση που «ρίχνει» τη διάθεση και πώς η ζάχαρη μπορεί να γίνει ο πιο ύπουλος εχθρός της ψυχικής σου υγείας

Το skincare λάθος που κάνεις κάθε βράδυ και σε κάνει να δείχνεις πιο κουρασμένη

Style Προχτές
Το μυστικό που αγνοείς και «κλέβει» τη φρεσκάδα από την επιδερμίδα σου

Το ελληνικό χωριό που είναι χτισμένο μέσα στα βράχια

Ταξίδια Προχτές
Ένα Σαββατοκύριακο είναι αρκετό για να σε μαγέψει