E-Daily

Έρχεται το τέλος των καλλιστείων; Γιατί παραιτούνται οι βασίλισσες

Η πτώση στο γενικό ενδιαφέρον και οι φωνές που λένε πως τα καλλιστεία είναι πια, πασέ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

26/5/2024 | 18:02

collage

Από τότε που ιδρύθηκε η Miss USA το 1952, καμία κάτοχος του πολυπόθητου στέματος δεν παραιτήθηκε ποτέ οικειοθελώς, μέχρι σήμερα. Τι συνέβη λοιπόν;

Τo περασμένο διάστημα, τόσο η Noelia Voigt όσο και η Miss Teen USA UmaSofia Srivastava παραιτήθηκαν από τους τίτλους τους, τρεις μόλις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας τους. Είναι μια στιγμή που εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την όλο και πιο προβληματική εικόνα του διαγωνισμού.

Στην επιστολή παραίτησής της, τμήματα της οποίας διέρρευσαν στον Τύπο, η 24χρονη Voigt περιγράφει ένα «τοξικό εργασιακό περιβάλλον» στον Οργανισμό Miss USA που έχει επηρεάσει άσχημα τη σωματική και ψυχική της υγεία.

Προσθέτει ότι τώρα βρίσκεται σε θεραπεία για χρόνιο στρες και ότι έχει βιώσει «ταχυπαλμίες, απώλεια όρεξης, ακούσια απώλεια βάρους, απώλεια ύπνου, απώλεια μαλλιών και πολλά άλλα».

«Βαθιά μέσα μου ξέρω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για μένα και ελπίζω να συνεχίσω να εμπνέω άλλους να παραμείνουν σταθεροί, να δίνουν προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία, να υπερασπιστούν τον εαυτό σου και τους άλλους χρησιμοποιώντας τη φωνή σου και να μην είμαι ποτέ φοβάται τι επιφυλάσσει το μέλλον, ακόμα κι αν αισθάνεται αβέβαιο», έγραψε η Voigt. Η δεκαεπτάχρονη Srivastava δημοσίευσε το δικό της post στο Instagram, λέγοντας: «Οι προσωπικές μου αξίες δεν ευθυγραμμίζονται πλέον πλήρως με την κατεύθυνση του οργανισμού».

Το γράμμα της Voigt, όταν αποκωδικοποιήθηκε, φαινόταν να γράφει «Σιωπώ», οδηγώντας σε εικασίες για κρυφές πιέσεις που ενδεχομένως δεχόταν. Περαιτέρω ισχυρισμοί περιελάμβαναν την παρενόχληση της Voigt από έναν άνδρα κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εμφάνισης και την αίσθηση ότι δεν την υποστήριξε η πρόεδρος της οργάνωσης, Laylah Rose, η οποία φέρεται να απάντησε απορριπτικά στην καταγγελία της.

@missusa

Η παραίτηση της Miss Teen USA ακολούθησε λίγο αργότερα, με τη δήλωσή της να αναφέρει μια κακή ευθυγράμμιση των προσωπικών αξιών της με την οργάνωση. Προέκυψαν λεπτομέρειες που υποδηλώνουν ότι η ίδια και η οικογένειά της είχαν δυσκολίες να αντιμετωπίσουν την ηγεσία της οργάνωσης και ότι οι γονείς της είχαν περιορίσει ακόμη και την άμεση επικοινωνία με τη Rose λόγω της μεταχείρισης της κόρης τους (Peoplemag)​ (GNN HD).

Οι αναφορές περιγράφουν ένα «τοξικό περιβάλλον εργασίας» εντός του Οργανισμού Miss USA, με ισχυρισμούς εκφοβισμού και παρενόχλησης από την Rose.

Ο Οργανισμός Miss USA απάντησε στις παραιτήσεις των Voigt και Srivastava στο Instagram λέγοντας ότι έχει πάντοτε την ευημερία των κατόχων του στέματος ως «ύψιστη προτεραιότητα» και ότι θα ανακοινώσει σύντομα τον διάδοχό του, αλλά δεν απάντησε στους ισχυρισμούς για τοξικό χώρο εργασίας.

@umasofias

Αυτή η αναταραχή εντός του Οργανισμού Μις ΗΠΑ δεν επηρέασε μόνο τους κατόχους των τίτλων αλλά και πυροδότησε ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με τη μεταχείριση και την υποστήριξη των διαγωνιζομένων. Τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός Μις ΗΠΑ βρισκόταν σε διαμάχη, από τη φήμη του πρώην ιδιοκτήτη Donald Trump μέχρι την κυκλοφορία του καταδικαστικού ντοκιμαντέρ How to Fix a Pageant, παραγωγής New York Times, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για όσους εμπλέκονται στον κόσμο των καλλιστείων, οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις της Voigt και της Srivastava αποτελούν λιγότερο σοκ και περισσότερο ως επιβεβαίωση αυτού που υποψιάζονταν εδώ και καιρό: Κάτι δεν πάει πολύ καλά στον Οργανισμό Μις ΗΠΑ.

Η πτώση στο γενικό ενδιαφέρον και οι φωνές που λένε πως τα καλλιστεία είναι πια, πασέ

Τα καλλιστεία ομορφιάς δίνουν προτεραιότητα στη φυσική εμφάνιση έναντι άλλων χαρακτηριστικών, οδηγώντας στην αντικειμενοποίηση των διαγωνιζομένων. Αυτή η εστίαση μπορεί να διαιωνίσει μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, συμβάλλοντας σε ζητήματα εικόνας σώματος και προβλήματα αυτοεκτίμησης μεταξύ των συμμετεχόντων και των θεατών​.

Οι διαγωνιζόμενες αισθάνονται πίεση να υποβληθούν σε ακραίες δίαιτες, αισθητικές επεμβάσεις και άλλα μέτρα για να συμμορφωθούν με τα εξιδανικευμένα πρότυπα που προωθούνται από τους διαγωνισμούς ενώ ανταγωνιστική φύση των καλλιστείων μπορεί να προκαλέσει σημαντικό στρες και άγχος. Η πίεση για τέλεια απόδοση σε κάθε πτυχή, ο δημόσιος έλεγχος και η κριτική που συχνά συνοδεύουν τη συμμετοχή σε καλλιστεία μπορεί να έχουν σοβαρό συναισθηματικό αντίκτυπο στους διαγωνιζόμενους, οδηγώντας ενδεχομένως σε μακροπρόθεσμα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Φυσικά δεν είναι μόνο φέτος που βλέπουμε πως κάτι δεν πηγαίνει καλά στα καλλιστεία - Έχουν εμφανιστεί πολλές φορές αναφορές για καταχρηστική και παρενοχλητική συμπεριφορά σε οργανώσεις διαγωνισμών, όπως τονίστηκε από το πρόσφατο σκάνδαλο που αφορούσε τη Μις ΗΠΑ ενώ οι ισχυρισμοί για κατάχρηση εξουσίας και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από τους ηγέτες των διαγωνισμών μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό περιβάλλον που καταπνίγει τις φωνές και την ευημερία των κοριτσιών.

Παρά την υψηλή τηλεθέαση, τα ποσοστά τηλεθέασης ορισμένων διαγωνισμών μειώνονται τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής των αντιλήψεων του κοινού και του αυξημένου ανταγωνισμού από άλλες μορφές ψυχαγωγίας

Fmi

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»