E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αφυπνιστούν για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, λένε κορυφαίοι ειδικοί

Πριν να είναι πολύ αργά

Δημοσίευση 21/5/2024 | 11:58

Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αφυπνιστούν για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, λένε κορυφαίοι ειδικοί

Λίγο πριν από τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, σήμερα και αύριο, 21 και 22 Μαϊου, στη Σεούλ, κορυφαίοι επιστήμονες σε αυτόν τον τομέα ζητούν από τους παγκόσμιους ηγέτες να αναλάβουν ισχυρότερη δράση για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώνοντας ότι η πρόοδος είναι ανεπαρκής μετά την πρώτη Σύνοδο που διεξήχθη πριν από έξι μήνες.

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», 25 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν γίνει αρκετά για την προστασία μας από τους κινδύνους της τεχνολογίας. Όπως επισημαίνουν, είναι επιτακτική ανάγκη οι παγκόσμιοι ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την πιθανότητα ότι μέσα στην τρέχουσα ή την επόμενη δεκαετία θα αναπτυχθούν εξαιρετικά ισχυρά συστήματα γενικής τεχνητής νοημοσύνης, που θα υπερτερούν των ανθρώπινων ικανοτήτων σε πολλούς κρίσιμους τομείς.

Την ίδια ώρα, παρ' όλο που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν κάνει κάποιες προσπάθειες να εισάγουν αρχικές κατευθυντήριες γραμμές, οι κινήσεις τους είναι αναντίστοιχες με την πιθανότητα ταχείας προόδου, που αναμένουν πολλοί ειδικοί.

Επιπλέον, εντοπίζουν ότι η τρέχουσα έρευνα για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι ελλιπής, καθώς μόνο το 1-3% των δημοσιεύσεων για την τεχνητή νοημοσύνη αφορά στην ασφάλεια. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν ούτε οι μηχανισμοί ούτε οι θεσμοί για την πρόληψη της κακής χρήσης της τεχνολογίας.

Οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις να δημιουργηθούν όργανα εμπειρογνωμόνων που θα δρουν με ταχύτητα για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης, στα οποία να παρασχεθεί πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτήν που προβλέπεται. Επίσης, να δίνουν εντολή για πολύ πιο αυστηρές αξιολογήσεις κινδύνου, αλλά και να απαιτούν από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να θέτουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια και να αποδεικνύουν ότι τα συστήματά τους δεν μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Τέλος, να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου.

Το άρθρο συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο επιστήμονας Πληροφορικής και πρωτοπόρος της τεχνητής νοημοσύνης με τις περισσότερες ακαδημαϊκές αναφορές στον κόσμο, Τζέφρι Χίντον, και η μελετήτρια θεμάτων ασφαλείας τεχνητής νοημοσύνης με τις περισσότερες αναφορές, Ντον Σονγκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Ανατροπή στο NBA: Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς υπογράφει με τη Φιλαδέλφεια

E-Daily 3.Left Χτες
Θα αγωνιστεί στην τέταρτη ομάδα της καριέρας του στο NBA

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών

Συγκλονίζει η ναυαγοσώστρια που έσωσε το κοριτσάκι: «Ήταν παγωμένο, μελανιασμένο, με πρησμένα μάτια»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Όλα γίνονται εντελώς μηχανικά. Βγαίνουν χωρίς να το σκεφτούμε καν»

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπέμπεται σε δίκη για ψευδή κατάθεση ο «Φραπές»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκκρεμεί επίσης δεύτερη δίκη για απείθεια, η οποία έχει οριστεί για τον ερχόμενο Οκτώβριο

Φωτιά στον Μαρμαρά Χαλκιδικής – Χαμός στην περιοχή από τους κεραυνούς

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική βρίσκεται ήδη στο σημείο

«Τσουχτερό» πρόστιμο 1.312 ευρώ σε οδηγό για αποτσίγαρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Υπάλληλοι του κλιμακίου αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της Πυροσβεστικής επέβαλαν χρηματική ποινή 1.312 ευρώ στον οδηγό.