E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

H εξαντλημένη γενιά: Μήπως ανήκεις σε αυτούς;

Αν γεννήθηκες στα 80s, πολύ πιθανόν

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/5/2024 | 00:48

H εξαντλημένη γενιά: Μήπως ανήκεις σε αυτούς;
Φωτογραφία από Jimmy Chan

Είμαστε μια κοινωνία με επίκεντρο την εργασία. 'Όμως γιατί εργαζόμαστε αν όχι για να αντέξουμε οικονομικά τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε;

Οι Millennials είναι κουρασμένοι. Eίναι εξαντλημένοι. 

Το πρόβλημα των millennials είναι τόσο έντονο που αυτή η γενιά αναφέρεται συχνά ως «Η εξαντλημένη γενιά». Οι Millennials, γνωστοί και ως «Generation Y», είναι εκείνοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 (ηλικίες 25 έως 40 από την παρούσα συγγραφή), σύμφωνα με το Pew Research Center. Η εξάντληση, τόσο σωματική όσο και πνευματική, έχει επηρεάσει μεταξύ άλλων και τον ύπνο τους. 

Ακόμα, οι Millennials καθυστερούν τα παραδοσιακά ορόσημα της ζωής, όπως ο γάμος, η απόκτηση σπιτιού και η δημιουργία οικογένειας, συχνά λόγω οικονομικής αστάθειας. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση παρατεταμένης εφηβείας και αβεβαιότητας. Από την άλλη, είναι μεγαλωμένοι με την προσδοκία ότι θα μπορούσαν να πετύχουν οτιδήποτε, και αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ότι ο δρόμος προς την επιτυχία είναι πιο δύσκολος και λιγότερο απλός από ό,τι αναμενόταν.

Το ότι το άγχος προκαλεί εξάντληση δεν είναι νέα είδηση, αλλά η έκθεση σε στρες εκτός του ελέγχου μας είναι που μας κάνει να χάνουμε την ελπίδα μας

Το άγχος υπό τον έλεγχό μας (ένα μεγάλο έργο στο οποίο εργαζόμαστε, εξισορροπώντας μια απαιτητική δουλειά και φροντίδα παιδιών, κάνουμε κάτι που μας φοβίζει) μπορεί να μετριαστεί και να μας κινητοποιήσει όταν αντιμετωπίζεται. Το άγχος εκτός του ελέγχου μας όμως (βία στις πόλεις, κλιματικές καταστροφές, τραγωδίες σε όλο τον κόσμο και οικονομικά προβλήματα) μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι. Αν και είναι σημαντικό να μην έχουμε άγνοια για το τι συμβαίνει στον κόσμο, μας βαραίνει επίσης να δεχόμαστε τόσους πολλούς παράγοντες άγχους χωρίς τη δυνατότητα επίλυσης.

Το ότι το άγχος προκαλεί εξάντληση δεν είναι νέα είδηση, αλλά η έκθεση σε στρες εκτός του ελέγχου μας είναι που μας κάνει να χάνουμε την ελπίδα μας. Η ελπίδα είναι ένα ισχυρό αντίθετο στην εξάντληση και την απελπισία. Μπορούμε να υπομείνουμε δυσκολίες με πολύ υψηλότερο ηθικό όταν διατηρούμε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Όταν όπου κι αν στραφούμε υπάρχουν νέα που μας κάνουν να νιώθουμε ότι τα πράγματα δεν βελτιώνονται, αρχίζουμε να καταρρέουμε.

Η βιολογική επίδραση της έκθεσης σε αυτούς τους τύπους στρεσογόνων παραγόντων δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Το χασομέρι στο τηλέφωνό μας και η παρακολούθηση έστω και ενός δυσάρεστου βίντεο δύο λεπτών πυροδοτεί μια αντίδραση στο σώμα μας που μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη μέρα μας. Κάθε δυσάρεστη είδηση βλάπτει τη σωματική και ψυχική μας υγεία με τρόπους που συχνά παραβλέπουμε.

Η παρακολούθηση έστω και ενός δυσάρεστου βίντεο δύο λεπτών στο ΤikTok πυροδοτεί μια αντίδραση στο σώμα μας που μπορεί να επηρεάσει την υπόλοιπη μέρα μας

Πριν από πενήντα χρόνια, ένα μόνο εισόδημα μπορούσε να σου προσφέρει σπίτι, αυτοκίνητο, γυναίκα και παιδιά. Σήμερα, είστε τυχεροί αν ένα διπλό εισόδημα μπορεί να σας προσφέρει μερικά από αυτά τα πράγματα. Το να έχεις μια σκληρή δουλειά που υποστηρίζει τον τρόπο ζωής σου είναι ένα πράγμα. Το να έχεις μια σκληρή δουλειά που μόλις και μετά βίας πληρώνει τους λογαριασμούς είναι άλλο. Μεγάλο μέρος της εξάντλησης που βλέπουμε είναι η απογοήτευση που η εργασία πλήρους απασχόλησης (ή περισσότερο) δεν μεταφράζεται στην ίδια ασφάλεια και αγοραστική δύναμη που συνήθιζε. Γιατί εργαζόμαστε αν όχι για να αντέξουμε οικονομικά τον τρόπο ζωής που επιθυμούμε;

Όταν αυτός ο τρόπος ζωής (να πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο σε ειδικές περιστάσεις, να πηγαίνετε σε μια συναυλία με φίλους, να παίρνετε στα παιδιά σας τα χριστουγεννιάτικα δώρα που θέλουν) γίνεται δυσβάσταχτος, η απογοήτευση είναι κατανοητή. Η απογοήτευση με τον καιρό μετατρέπεται σε ήττα και η ήττα μοιάζει πολύ με εξάντληση. Είμαστε μια κοινωνία με επίκεντρο την εργασία. Ωστόσο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πειστούν οι άνθρωποι να ζήσουν μια πολυάσχολη ζωή με επίκεντρο την εργασία, όταν αυτό δεν μεταφράζεται στην ποιότητα ζωής που συνήθιζαν να έχουν.

Η συμβολή των μη βιώσιμων τρόπων ζωής, του άγχους εκτός ελέγχου μας και της οικονομικής ανασφάλειας δημιουργεί μια πολύ κουρασμένη ομάδα ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα υπό τον έλεγχό μας που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και να μειώσουν την εξάντληση. Σκεφτείτε τι αυξάνει την ποιότητα της ζωής σας και σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι μειώνει την ποιότητα της ζωής σας και σας κουράζει.

Στο τέλος της ημέρας, το πώς νιώθουμε καθορίζεται από μικρές αποφάσεις που παίρνουμε. Πόσο κοιμόμαστε, δίνοντας προτεραιότητα σε μια πρωινή βόλτα με έναν φίλο, καταναλώνουμε προσεκτικά μέσα ενημέρωσης, αρνούμαστε να συζητήσουμε το εργασιακό άγχος όταν είμαστε εκτός ωραρίου—αυτά τα μικρά πράγματα κάνουν μεγάλη διαφορά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»