E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΗΠΑ: Η «ιντιφάντα» των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη

Καταλήψεις σε πανεπιστήμια σε Ολλανδία, Βέλγιο και Ισπανία

Δημοσίευση 9/5/2024 | 18:17

ΗΠΑ: Η «ιντιφάντα» των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη

Σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια ενάντια στην χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα που οι καταλήψεις στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στα πανεπιστήμια της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Ισπανίας συνεχίζονται, η κατάσταση παραμένει τεταμένη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο Άμστερνταμ. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 32 ατόμων, διαλύοντας παράλληλα μία διαμαρτυρία για τον πόλεμο στη Γάζα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, διακρίνονται αστυνομικοί να χτυπούν διαδηλωτές και να γκρεμίζουν αυτοσχέδια οδοφράγματα από γραφεία και ξύλινες παλέτες που φαίνεται ότι είχαν χρησιμοποιηθεί από τους διαδηλωτές. Στα πλάνα διακρίνονται παράλληλα φοιτητές να φωνάζουν «Ντροπή σας» την ώρα που αστυνομικοί απομακρύνουν άλλους φοιτητές.

Στον απόηχο των πρωτοφανών συγκρούσεων που σημειώνονται στο Άμστερνταμ, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο ξεπέρασαν τα όρια. «Οι διαδηλώσεις επιτρέπονται. Πάντα. Αλλά η χρήση βίας κατά της αστυνομίας και η πρόκληση καταστροφών δεν επιτρέπεται ποτέ. Σταματήστε το!», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στα social media.

Παράλληλα, τόνισε πως «όλο και πιο συχνά και με όλο και πιο σκληρά λόγια, η βία στη Γάζα χρεώνεται στους Εβραίους Ολλανδούς», χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό αδικαιολόγητο και μια «μορφή αντισημιτισμού που πρέπει να συνεχίσουμε να πολεμάμε δυνατά και ξεκάθαρα». Την ίδια ώρα στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, φοιτητές κατέλαβαν ένα κτίριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ στο Βέλγιο δεκάδες φοιτητές συνέχισαν την κατάληψη του πανεπιστημίου της Γάνδης σε μια τριήμερη διαμαρτυρία που συνδύασε αιτήματα σχετικά με τη Γάζα αλλά και την κλιματική κρίση.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και στα πανεπιστήμια της Ισπανίας
Διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σε διάφορα πανεπιστήμια της Ισπανίας, όπως στης Βαλένθια, όπου φοιτητές έστησαν σκηνές πριν από 11 ημέρες, ζητώντας από τη χώρα να διακόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ. Στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης περίπου 200 φοιτητές κατασκήνωσαν σε 80 σκηνές σε έναν καταυλισμό που στήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες παράλληλα ξεκίνησαν και στη Βαρκελώνη.

Οι διαμαρτυρίες στην Ισπανία έλαβαν τη στήριξη της υπουργού επιστήμης και καινοτομίας της χώρας, Ντιάνα Μοράν, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ήταν υπερήφανη για την κινητοποίηση των φοιτητών. Τα ισπανικά πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι μόνο «ένας τόπος ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, αλλά και κριτικής σκέψης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι εδώ και μήνες μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ και οι δύο ήταν έτοιμες να αναγνωρίσουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση από τις 21 Μαΐου. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρις, δήλωσε ότι μίλησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, σχετικά με την κοινή τους επιθυμία να προωθήσουν την παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

Η επιτάχυνση της αναγνώρισης της Παλαιστίνης έρχεται την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκρούουν τις αυξανόμενες πιέσεις για να απαντήσουν στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα. Τουλάχιστον 67 ευρωβουλευτές έχουν υπογράψει επιστολή με την οποία καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να συγκαλέσουν «επείγουσα συνεδρίαση για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στα γεγονότα στη Ράφα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκινεί ο Γιάννης Μηχαηλίδης του ΠΑΟΚ: «Είναι τα 40 του μπαμπά μου, του υποσχέθηκα να του πάω το πρωτάθλημα»

Αθλητικά Νέα 20.05.2024
Θέλησε να αφιερώσει τον τίτλο στον εκλιπόντα πατέρα του

Θάνατος Ραϊσί: Το Ισραήλ δεν είχε ανάμιξη, δηλώνει Ισραηλινός αξιωματούχος

Κόσμος 20.05.2024
«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο

Ελλάδα 20.05.2024
Συναγερμός στις Αρχές

«Ένα κομμάτι της Δήλου θα βυθιστεί μετά από 50 χρόνια»

Ελλάδα 20.05.2024
Δυσοίωνη εκτίμηση για το μέλλον της Δήλου πραγματοποίησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA.

Ιράν: Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου

Κόσμος 20.05.2024
Σε βίντεο διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν ανασύρει από το σημείο της συντριβής τις σορούς.

Έπαιξε μπάσκετ με αμαξίδιο ο Κασσελάκης, μαζί με τον Παππά – «Ανθρωποι με ψυχή, άνθρωποι ορατοί»

Πολιτική 20.05.2024
Μπάσκετ με αμαξίδιο έπαιξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Τατιάνα Μπλάτνικ: Εξαφανίστηκε ο πατριός της ‑ Φόβοι για τη ζωή του

Κόσμος 20.05.2024
Η πρώην σύζυγος του τέως πρίγκιπα Νικόλαου, ζει οικογενειακό δράμα

Ιράν: Νεκρός ο πρόεδρος Ραϊσί και ο υπουργός Εξωτερικών

Κόσμος 20.05.2024
Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου

ΠΑΟΚ: LIVE η απονομή του πρωταθλήματος στην Τούμπα


LIVE Αθλητικά Νέα Χτες
Μετά το διπλό επί του Αρη, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα

Στην 3η θέση και στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, 2‑2 με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο

Αθλητικά Νέα Χτες
Μόνο εάν πάρει το Κύπελλο θα βγει στην Ευρώπη ο ΠΑΟ