E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε ο «Γκέμπελς» της Βόρειας Κορέας ‑ Πώς καλλιέργησε την προσωπολατρία προς τη δυναστεία των Κιμ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη στην κηδεία του 94χρονου «μετρ» της προπαγάνδας και απέτισε φόρο τιμής στον Κιμ Κι Ναμ για την αφοσίωσή του

Δημοσίευση 8/5/2024 | 09:53

Πέθανε ο «Γκέμπελς» της Βόρειας Κορέας ‑ Πώς καλλιέργησε την προσωπολατρία προς τη δυναστεία των Κιμ

Ο επικεφαλής επί σειρά ετών της προπαγάνδας του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας.

Ο θάνατος του Κιμ Κι Ναμ οφείλεται στο γήρας και στη «δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων» για την οποία λάμβανε θεραπεία από το 2022, ανέφερε το πρακτορείο KCNA.

Ο αξιωματούχος οργάνωνε επί δεκαετίες τις καμπάνιες προπαγάνδας του ολοκληρωτικού καθεστώτος, καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την κυβερνώσα δυναστεία των Κιμ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρέστη στην κηδεία του Κιμ Κι Ναμ νωρίς το πρωί της Τετάρτης και απέτισε φόρο τιμής στον «βετεράνο επαναστάτη που παρέμεινε μέχρι το τέλος απεριόριστα αφοσιωμένος».

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap παρομοίασε τον 94χρονο με τον επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας Γιόζεφ Γκέμπελς, στον οποίο αποδίδεται το απόφθεγμα «αν επαναλάβεις αρκετές φορές ένα ψέμα θα μετατραπεί σε αλήθεια».

Ο Κιμ Κι Ναμ δεν είχε καμία συγγένεια εξ αίματος με τη δυναστεία των Κιμ παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το οικογενειακό όνομα που είναι από τα πιο κοινά στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Το 1966 διορίστηκε υποδιευθυντής του Τμήματος Προπαγάνδας της Πιονγκγιάνγκ, όπου ξεκίνησε η στενή του συνεργασία με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, προκάτοχο και πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Αργότερα ο Κιμ Κι Ναμ προήχθη σε επικεφαλής του τμήματος.

Ο Κιμ Κι Ναμ φέρεται να είχε στενή φιλική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ και να «τα έπιναν παρέα», σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Τη δεκαετία του 1970, τέθηκε επικεφαλής του κρατικού φερέφωνου, της εφημερίδας Rodong Sinmun.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την εδραίωση του ρόλου του Κιμ Ιλ Σουνγκ ως εθνοπατέρας της Βόρειας Κορέας και την υποστήριξη της διαδοχής από τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, έναν ιστότοπο για την πολιτική κουλτούρα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο Κιμ Κι Ναμ είναι ένας από τους λίγους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους που έχουν επισκεφθεί τον Νότο, για να παραστεί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας στην κηδεία του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Κιμ Ντε Τζουνγκ το 2009.

Για δεκαετίες, υπήρξε επίσης ο βασικός δημιουργός των πολιτικών συνθημάτων του καθεστώτος, ασκώντας μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, τις εκδοτικές επιχειρήσεις, ακόμη και τις καλές τέχνες.

Ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί η μηχανή προπαγάνδας στη Βόρεια Κορέα ήταν τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011. Η είδηση ότι ο μόλις 20χρονος τότε Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι ο «Μεγάλος Διάδοχος» ανακοινώθηκε αμέσως από το KCNA με φράσεις όπως «Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να ανακόψει την επαναστατική πρόοδο του κόμματος, του στρατού και του λαού μας υπό τη σοφή ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν».

«Υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν θα πρέπει να μετατρέψουμε τη θλίψη μας σε δύναμη και θάρρος και να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες», ανέφερε το δελτίο.

Το 2015, φωτογραφίες στα κρατικά ΜΜΕ έδειχναν τον Κιμ Κι Ναμ - στα 80 του εκείνη την εποχή - να στέκεται ανάμεσα σε μια ομάδα στρατιωτικών αξιωματούχων και να κρατά σημειώσεις ενώ μιλούσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αποσύρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2010, μεταβιβάζοντας τον ρόλο του στην αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, αλλά συνέχισε να εμφανίζεται σε δημόσιες εκδηλώσεις - ένα σημάδι ότι παρέμεινε σε καλές σχέσεις με το καθεστώς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ: Πορεία των οπαδών με συνθήματα για το πρωτάθλημα

Αθλητικά Νέα 19.05.2024
Παρακολουθεί τα πάντα η αστυνομία

Μήπως το PIN της κάρτας σας είναι συνηθισμένο και αδύναμο;

Tech + Science 19.05.2024
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν κωδικούς PIN που χρησιμοποιούνται συχνά»

Θρίλερ στο Ιράν: Σε κίνδυνο η ζωή του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι λόγω αναγκαστικής προσγείωσης του ελικοπτέρου του

Κόσμος 19.05.2024
Μέσα ενημέρωσης στη χώρα κάνουν λόγο για «βαριά προσγείωση» του ελικοπτέρου εξαιτίας της πυκνής ομίχλης

Πέθανε ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Γρηγορόπουλος ‑ Το «αντίο» των συναδέλφων του

Ελλάδα 19.05.2024
Θρήνος επικρατεί στον δημοσιογραφικό –και μη– κόσμο καθώς έγινε γνωστό πως ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Γρηγορόπουλος, με καταγωγή από την Ηλεία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

Αγία Βαρβάρα: Έκρηξη χειροβομβίδας προκάλεσε φθορές σε αυτοκίνητα

Ελλάδα 19.05.2024
Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση νωρίς το πρωί της Κυριακής (19.05.2024) στην Αγία Βαρβάρα καθώς υπήρξε ειδοποίηση για έκρηξη χειροβομβίδας

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες σε 12 δήμους της χώρας

Οικονομία 19.05.2024
Από 169 δήμους της χώρας είχε υποβληθεί ένσταση για μείωση των αντικειμενικών τιμών

Air Condition στο αυτοκίνητο ‑ Πώς το χρησιμοποιείς σωστά και δεν καις βενζίνη

Auto + Moto 19.05.2024
Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 10.30 και αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στις 14.00

Stoiximan Super League: Πού θα δείτε τα ΠΑΟΚ ‑ Αρης, Παναθηναϊκός ‑ Ολυμπιακός και ΑΕΚ ‑ Λαμία που κρίνουν τίτλο και Ευρώπη

Αθλητικά Νέα 19.05.2024
Ο ΠΑΟΚ που ηγείται της κούρσας αντιμετωπίζει τον Αρη στο Κλεάνθης Βικελίδης