E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη: Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε απάντηση που θα πονέσει

Ανοιχτή απειλή προς την Ε.Ε

Δημοσίευση 23/4/2024 | 10:33

Η Ρωσία προειδοποιεί την Ευρώπη: Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε απάντηση που θα πονέσει

Μια σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη ότι η Ρωσία έχει ήδη σχεδιάσει νομοθεσία για να προχωρήσει σε αντίποινα, αν κατασχεθούν από τη Δύση ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

Αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα το 2022 στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας περίπου 300 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη Δύση.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ θέλουν να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν για να υποστηριχθεί η Ουκρανία, αν και μερικοί τραπεζίτες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε το Σάββατο νομοθεσία στην οποία περιλαμβάνεται νομοσχέδιο με πρόβλεψη που επιτρέπει την κατάσχεση ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων, αν και η μερίδα του λέοντος αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκεται στην Ευρώπη.

«Έχουμε κι εμείς μια έτοιμη απάντηση», φέρεται να δήλωσε η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, η πρόεδρος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Έχουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αμέσως, σχετικά με μέτρα αντιποίνων».

«Και οι Ευρωπαίοι θα χάσουν περισσότερα από εμάς», τόνισε η Ματβιγιένκο, η οποία είναι μέλος του ισχυρού ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ματβιγιένκο δεν είπε κάτι συγκεκριμένο για το ποια θα είναι η απάντηση για την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που εξακολουθεί να συζητείται στη Δύση.

Μια επιλογή, που συζητείται από τη Δύση, είναι να κατασχεθούν τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να κατασχεθούν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του θα αντέβαινε σε όλες τις αρχές της ελεύθερης αγοράς που διακηρύσσει η Δύση και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ, ενώ θα απέτρεπε τις παγκόσμιες επενδύσεις και θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στις δυτικές κεντρικές τράπεζες.


Η Ρωσία έχει επίσης δηλώσει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον οποιασδήποτε κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ρωσία έχει λόγους για να κατασχέσει δυτικά περιουσιακά στοιχεία μετά την κίνηση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Βολόντιν δήλωσε πως από τα 280 δισεκ. δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό, μόνο 5 ως 6 δισεκ, δολάρια βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ περίπου 210 δισεκ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΕ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΕΛ – ΑΕΚ 1‑1: Μπλόκο στη Λάρισα

Αθλητικά Νέα Χτες
Πρώτη απώλεια βαθμών για την Ένωση

Ματς‑παρωδία στη Γ` Εθνική: Ο Θεσπρωτός κατέβηκε με 9 παίκτες και οι 3 εγκατέλειψαν σε ένα λεπτό!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα της Ηγουμενίτσας παρατάχθηκε με εννέα παίκτες απ` τις ακαδημίες

Πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην Εθνική Οδό στο ύψος της Θήβας – Συνελήφθησαν πέντε άτομα

Ελλάδα Χτες
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και άλλες συναφείς παραβάσεις

Νέα ένταση πάνω από τη Βαλτική: Γερμανικά Eurofighter αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος

Κόσμος Χτες
Tα γερμανικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροπλάνο μέχρι να το παραδώσουν σε μονάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν από τη Σουηδία

«Είχα οικονομικά προβλήματα για αυτό απέκρυψα τον θάνατό της» – Το σημείο που είχε θάψει τη μητέρα της η 62χρονη στη Βοιωτία

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές, η ηλικιωμένη μητέρα της απεβίωσε το καλοκαίρι του 2023 από παθολογικά αίτια

Πακιστάν: Κατηγορείται 22χρονος για τη δολοφονία της 17χρονης TikToker Σάνα Γιουσάφ

Κόσμος Χτες
Η Γιουσάφ, που είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη τις προτάσεις του 22χρονου, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της τον Ιούνιο

Θεσσαλονίκη: «Να τον απαλλάξουν, ο γιος μου είναι καλό παιδί», λέει ο πατέρας του αδελφοκτόνου

Ελλάδα Χτες
Για την τραγωδία που στιγμάτισε την οικογένειά του μίλησε ο πατέρας θύτη και θύματος

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος

Πολιτική Χτες
Επίσημες δηλώσεις από Αλμπανέζε, Στάρμερ και Κάρνι

Χαμός σε δρόμο στη Λάρνακα: Επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου ‑ Επιχείρησαν να παρασύρουν και πεζό

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου και προσπάθησαν να παρασύρουν με το όχημά τους πεζό