E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η ιστορική pub που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς και παραλίγο να χαθεί από την ανθρώπινη απληστία

Τούβλο - τούβλο χτίστηκε ξανά

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 13/4/2024 | 00:01

Η ιστορική pub που γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς και παραλίγο να χαθεί από την ανθρώπινη απληστία
@Sophia Evans/The Observer

Το 2015, η Patsy Lord, η τότε διευθύντρια της pub Carlton Tavern στη γειτονιά Maida Vale του Λονδίνου, έφυγε από το μαγαζί τη Δευτέρα του Πάσχα, επειδή οι τότε ιδιοκτήτες της είπαν ότι έπρεπε να κάνουν μια απογραφή. Δύο μέρες αργότερα, επέστρεψε στη δουλειά μόνο και μόνο για να βρει ένα σωρό από τούβλα και σπασμένα γυαλιά στη θέση του κτιρίου.

Η pub Carlton Tavern ήταν το μόνο κτίριο στον δρόμο που δεν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και βρισκόταν κοντά στο να αποκτήσει τον τίτλο διατηρητέου κτιρίου Βαθμού ΙΙ από το Historic England. Αλλά από απληστία και υπερβολικό ζήλο, ένας κατασκευαστής ακινήτων του οποίου η αίτηση να μετατρέψει το Carlton σε πολυτελή διαμερίσματα είχε ήδη απορριφθεί, κατεδάφισε ολόκληρο το κτίριο.

«Ήταν ένα σοκ. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε όλη μου τη ζωή», είπε η δημοτική σύμβουλος του Γουέστμινστερ Rita Begum στο ITV. «Πέρασα μόλις την προηγούμενη μέρα και υπήρχαν άνθρωποι που έπιναν μέσα στην pub, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Θα το επιβεβαίωναν ως διατηρητέο κτήριο την Τετάρτη. Νομίζω ότι οι εργολάβοι ανακάλυψαν ότι θα γινόταν διατηρητέο κτίριο και γι' αυτό το κατέστρεψαν. Όλη η κοινότητα είναι σε σοκ. Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς έγκριση;», συμπλήρωσε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσαν, αλλά το έκαναν έτσι κι αλλιώς. Τον Μάιο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο του Westminster εξέδωσε μια «άνευ προηγουμένου» εντολή στην εταιρεία CLTX Ltd, απαιτώντας από τον εργολάβο με έδρα το Τελ Αβίβ να «αναδημιουργήσει το κτίριο ακριβώς όπως ήταν αμέσως πριν από την κατεδάφισή του». Και το Συμβούλιο δεν επρόκειτο να δεχτεί μια μισή προσπάθεια ώστε να επαναφέρει πίσω το Carlton. Έτσι διέταξαν την CLTX να το ξαναχτίσει τούβλο - τούβλο.

Έξι χρόνια αργότερα, μετά από τις αδιάκοπες προσπάθειες των ντόπιων, η Carlton Tavern, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει στις 12 Απριλίου του 2021, εν μέσω lockdown βέβαια, αλλά θα ήταν η πρώτη ημέρα που θα επιτρεπόταν σε pub και εστιατόρια να εξυπηρετούν που κάθονται σε εξωτερικούς χώρους. «Ο κόσμος είπε ότι ήταν αδύνατο», είπε στον Guardian η Polly Robertson, μια πό τους κατοίκους που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια «Rebuild the Carlton Tavern». «Πολλοί άνθρωποι είπαν, "Polly, δεν αξίζει τον κόπο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα". Και απλώς σκέφτηκα, όχι δεν πρόκειται να το αφήσω να γίνει».

Όταν το συμβούλιο διέταξε μια σχεδόν πανομοιότυπη ανακατασκευή, δεν αστειεύονταν, γιατί ήταν ζωτικής σημασίας για την Historic England να διασφαλιστεί ότι η νέα Carlton θα ήταν σχεδόν ίδια με την προκάτοχό της. «Πήρε (σ.σ. Historic England) ένα δείγμα από κάθε τούβλο, τράβηξε φωτογραφίες και τεκμηρίωσε τα πάντα», είπε η Robertson. «Και για να είμαστε δίκαιοι με την CTLX, έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Φαίνεται φανταστικό».

Δεν έπρεπε να φτάσει η κατάσταση σε αυτό το σημείο βέβαια. Σύμφωνα με δήλωση του 2015 από το Δημοτικό Συμβούλιο του Γουέστμινστερ, η κατεδάφιση «απαιτούσε την έγκριση του συμβουλίου» και «δεν ζητήθηκε ούτε ελήφθη τέτοια έγκριση». Η ιστορική αξία του κτιρίου είχε ληφθεί υπόψιν και η απόφαση δεν αργούσε. «Ο χώρος ήταν εξαιρετικά καλά διατηρημένος εξωτερικά και εσωτερικά», είπε ένας εκπρόσωπος στο Architects' Journal εκείνη την εποχή.

Ωστόσο ο εργολάβος βιάστηκε από απληστία και παραλίγο το μοναδικό κτίριο σε αυτόν τον δρόμο που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να μετατραπεί σε ακόμη ένα κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα. Εκεί το κτίριο σώθηκε. Εδώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, κτίρια λαμβάνουν επιχορήγηση από τον ΕΣΠΑ για να γίνουν εκκλησιαστικά μουσεία, και στο τέλος μετατρέπονται σε AirBnb. Και δεν υπάρχει καμία αντίδραση…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 02.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories 02.05.2024
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά 02.05.2024
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories 02.05.2024
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια

Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκι

Stories 02.05.2024
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Αρακα, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός Χτες
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα Χτες
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά Χτες
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories Χτες
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας