E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί υπάρχουν 15 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι στην Αίγυπτο;

Το φαινόμενο και η μαζική δηλητηρίαση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2024 | 00:02

Γιατί υπάρχουν 15 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι στην Αίγυπτο;
@AFP

Στη χώρα όπου οι γάτες ήταν ιστορικά ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, τα σκυλιά έχουν μάλλον κακή φήμη. Τα αδέσποτα σκυλιά στην Αίγυπτο αποτελούν τεράστιο πρόβλημα και συχνά σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

 Ενώ τα αδέσποτα βρίσκονται παντού σε όλο τον κόσμο, η κλίμακα του προβλήματος των άγριων σκύλων στην Αίγυπτο είναι απαράμιλλη. Αν έχετε ζήσει ή επισκεφθεί ποτέ την Αίγυπτο, θα ξέρετε ότι κάθε βράδυ τεράστιες αγέλες από σκύλους κυριαρχούν στους δρόμους, ορμώντας μέσα από ερημικά σοκάκια αναζητώντας τροφή. Την ημέρα χουχουλιάζουν ειρηνικά σε κάθε γωνιά του δρόμου, μένοντας μακριά από τον ήλιο.

Σύμφωνα με το AP News, η αιγυπτιακή κυβέρνηση πιστεύει ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στη χώρα. Είναι πολλά τα μουτράκια που χρειάζονται ένα σπίτι, αλλά ιστορικά οι Αιγύπτιοι δεν ήταν πολύ ενθουσιασμένοι με το να τα δεχτούν. Ένα αξιοσημείωτο απόσπασμα στο Κοράνι, καθώς και μερικά άλλα από τα ισλαμικά χαντίθ, απεικονίζουν μια αρκετά αρνητική εικόνα του πιο πιστού συντρόφου της ανθρωπότητας, αν και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αμφισβητήσουμε τυχόν γενικές απαγορεύσεις σε αυτά τα ζώα για θρησκευτικούς λόγους.

Τα τελευταία χρόνια, οι αιγυπτιακές αρχές επέλεξαν να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων δηλητηριάζοντάς τους μαζικά. Αλλά πολλοί απλοί Αιγύπτιοι έχουν πει ότι το θέαμα των σκύλων που πεθαίνουν σε κάθε γωνιά τους γυρίζει το στομάχι. Μετά από μια πρόσφατη κατακραυγή, φαίνεται ότι η αλλαγή είναι στον ορίζοντα για τους παραμελημένους σκύλους της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, τα σκυλιά συντροφιάς είναι τεχνικά απαγορευμένα στο Ισλάμ, κάτι που σημαίνει ότι είναι παράνομο να τα κρατάς σπίτι σου. Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή της Μένα αγνοούν ευτυχώς αυτή τη συμβουλή, και πολλές μουσουλμανικές χώρες έχουν τις δικές τους αυτόχθονες ράτσες σκύλων. Ωστόσο, το στίγμα εξακολουθεί να είναι αρκετά σύνηθες.

Το Ισλάμ έχει κάποιες σύγχρονες απόψεις για τη μεταχείριση των ζώων με καλοσύνη, το χαλάλ για παράδειγμα περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων που πιστεύεται ότι ελαχιστοποιούν την αγωνία ενός ζώου και υπάρχουν επίσης πολλά εδάφια στο Κοράνι που υποστηρίζουν την ευγένεια προς τα ζώα. Ωστόσο, το ιερό βιβλίο φαίνεται να είναι λίγο πιο αμφίθυμο προς τους σκύλους. Σε ένα διάσημο απόσπασμα, ο Άγγελος Γαβριήλ λέει στον Προφήτη Μωάμεθ ότι οι άγγελοι δεν μπορούν να μπουν σε σπίτια με σκυλιά. Ωστόσο, αυτό το απόσπασμα από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό για να καταδικάσει τα σκυλιά. Σε μια άλλη ενότητα, ένας σκύλος που φυλάει μια ομάδα πιστών που βρίσκουν καταφύγιο σε μια σπηλιά, και τα σκυλιά εργασίας αναφέρονται ως χρήσιμοι σύντροφοι.

Πολύ πιο καταδικαστικά είναι μερικά από τα χαντίθ, τα συμπληρωματικά κείμενα από την ισλαμική παράδοση που χρησιμοποιούνται για την αποσαφήνιση πολλών τμημάτων του Κορανίου. Βέβαια η εγκυρότητα μεμονωμένων χαντίθ συχνά αμφισβητείται, και το καθένα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά από τους μουσουλμάνους μελετητές. Ένας σεβαστό χαντίθ, ισχυρίζεται ότι το σάλιο του σκύλου είναι ακάθαρτο, ενώ ένα άλλο φτάνει στο σημείο να πει ότι η κατοχή ενός σκύλου που δεν εργάζεται μπορεί να υπονομεύσει όλες τις καλές πράξεις ενός πιστού. Ένα τρίτο χαντίθ, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να προωθεί την ευγένεια του σκύλου, ενώ αφηγείται μια ιστορία για μια εργαζόμενη του σeξ που συγχωρείται από τον Θεό επειδή έσωσε τη ζωή ενός σκύλου που πέθαινε από τη δίψα.

Εκτός από ορισμένες θρησκευτικές απαγορεύσεις κατά των σκύλων, η στάση των Αιγυπτίων προς αυτούς έχει επίσης διαμορφωθεί από την μετάδοση ασθενειών. Δεν είναι συνετό να χαϊδεύεις παρατεταμένα σκύλο του δρόμου στην Αίγυπτο λόγω της υψηλής συχνότητας εμφάνισης της λύσσας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Αίγυπτος περιθάλπει περίπου 200.000 ανθρώπους από δαγκώματα ζώων κάθε χρόνο (εκ των οποίων η πλειονότητα είναι από σκύλους) και περίπου 60 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από λύσσα.

Ωστόσο, η λύση του προβλήματος από τις αιγυπτιακές κυβερνήσεις, η δηλητηρίαση δηλαδή των σκύλων, αμφισβητήθηκε σφόδρα πρόσφατα. Το 2020, η Egyptian Independent ανέφερε ότι μια απόπειρα δηλητηρίασης σκύλων στο χωριό Τύνιδα στο Φαγιούμ οδήγησε σε αντίδραση από τους ντόπιους. Όταν ένας κάτοικος διαπίστωσε ότι ο δικός του κατοικίδιος σκύλος είχε πέσει θύμα της εκστρατείας, ξεκίνησε τη διάσημη πλέον "Why Do You Kill Me?" διαμαρτυρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να σταματήσει η σκληρότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση στην ιδιοκτησία κατοικίδιων στην Αίγυπτο, καθώς οι συμπεριφορές έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Η ανώτατη θρησκευτική αρχή της Αιγύπτου, ο μεγάλος μουφτής, για παράδειγμα, πήρε μια ριζικά υπέρ των σκύλων στάση το 2020, αρνούμενος ότι τα πλάσματα είναι ακάθαρτα. Όλο και περισσότεροι ντόπιοι διερευνούν ανθρώπινες εναλλακτικές λύσεις για τη θανάτωση σκύλων, όπως τη σύλληψη και τη στείρωσή τους ή τον εμβολιασμό αδέσποτων. Σε ορισμένες περιοχές, ομάδες εθελοντών πιάνουν τώρα τα ζώα με δίχτυα και τα προσφέρουν ακόμη και για υιοθεσία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι Προχτές
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!