E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πιο θερμός Μάρτιος τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα

Η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας

Δημοσίευση 2/4/2024 | 10:32

Ο πιο θερμός Μάρτιος τα τελευταία 15 χρόνια στην κεντρική και νότια Ελλάδα
Φωτογραφία από Josiah Lewis

Φωτογραφία από Josiah Lewis: https://www.pexels.com/el-gr/photo/772700/Tο φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Τα στοιχεία προκύπτουν από το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης). Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 2.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα Νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +1.6 °C.

Στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 4 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου – Δωδεκάνησα είχαμε επίσης τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της Βόρειας Ελλάδας).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας.

Για την Κρήτη ήταν ο 2ος πιο θερμός Μάρτιος μετά το 2018, και για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο θερμός Μάρτιος. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8 °C, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν το Δίον με 27 ημέρες, και η Νάουσα, η Πάτρα και ο Βόλος με 25 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακριβότερα τα διόδια σε Αττική Οδό και αυτοκινητοδρόμους από την 1η Ιανουαρίου

Ελλάδα Χτες
Οι εταιρείες διαχείρισης ανακοίνωσαν αυξήσεις από 5-10 λεπτά στην Αττική Οδό και από 10 έως 40 λεπτά στις εθνικές οδούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατεπείγουσα έρευνα για τον «Φραπέ» – Η προκλητική κατάθεση, οι απειλές στην Κωνσταντοπούλου και το live τηλεφώνημα στο «100»

Ελλάδα Χτες
Επικαλέστηκε δεκάδες φορές το δικαίωμα της σιωπής, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορούμενου

Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα

Ελλάδα Χτες
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα

Κόσμος Χτες
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Συνελήφθη στο Ιράν η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης, Ναργκίς Μοχαμαντί

Κόσμος Χτες
Η 53χρονη Ναργκίς Μοχαμαντί έλαβε το Νόμπελ το 2023 για τον «αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν» -

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Ελλάδα Χτες
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»

Αθλητικά Νέα Χτες
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030

Κόσμος Χτες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων

Οικονομία Χτες
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού

Κόσμος Χτες
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο