E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρίσκεται η απιστία στα γονίδια; Τι λένε οι μελέτες

Τι έδειξαν οι έρευνες σε δίδυμους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2024 | 01:46

Βρίσκεται η απιστία στα γονίδια; Τι λένε οι μελέτες
Photo by Womanizer Toys on Unsplash

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα για το αν η απιστία είναι κληρονομική. Εστίασαν λοιπόν στα μονοζυγωτικών διζυγωτικών διδύμων. Τρεις από αυτές τις μελέτες παρουσίασε η Δρ Madeleine A. Fugère, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Eastern Connecticut State University, με τα αποτελέσματα να είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Μια από τις πρώτες μελέτες το 2004, εξέτασε αν η ανθρώπινη απιστία σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.600 ζεύγη διδύμων γυναικών, οι οποίες απάντησαν σε μια ανώνυμη έρευνα για την απιστία, τον αριθμό σeξουαλικών συντρόφων που είχαν στη ζωή τους αλλά και τι πιστεύουν για την απιστία. Ο ορισμός που δόθηκε στην απιστία ήταν η σeξουαλική επαφή με κάποιον άλλων εκτός συζύγου ή συντρόφου, ενώ η σχέση ήταν ενεργή.

Στα μονοζυγωτικά δίδυμα άτομα, το 21% ανέφεραν πως ήταν άπιστοι, ενώ στα διζυγωτικά το ποσοστό ήταν στο 23%. Αυτές οι εκτιμήσεις ταιριάζουν με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει για τον γενικό πληθυσμό, όσον αφορά στην απιστία. Ωστόσο ενδιαφέρον αποτελεί ότι ένα δίδυμο άτομο είχε 1,5 φορά περισσότερες να είναι άπιστο, αν το έτερο δίδυμο άτομο είναι κι αυτό. Όταν μπήκαν οι παράγοντες του αριθμού των σeξουαλικών συντρόφωνκαι η ηλικία του ατόμου, εκτιμήθηκε ότι το 41% της διακύμανσης της απιστίας σε αυτό το δείγμα οφειλόταν σε γενετικούς παράγοντες.

Σε αυτό το δείγμα επίσης, ο αριθμός των εpωτικών συντρόφων είχε κληρονομικότητα 38%, γεγονός που σημαίνει ότι η διακύμανση των εpωτικών συντρόφων οφείλεται στη γενετική.

Η δεύτερη μελέτη ήταν παρόμοια και πραγματοποιήθηκε στην Φινλανδία το 2015, σε 7.000 δίδυμους. Τα άτομα αυτά είπαν πως βρίσκονταν σε σχέση έναν χρόνο και περισσότερο, αλλά το 9,8% των ανδρών και το 6,4% των γυναικών ανέφεραν πως είχαν περισσότερους συντρόφους τον τελευταίο χρόνο. Σε αυτό το δείγμα, τα ποσοστά συμφωνίας ήταν και πάλι υψηλότερα για τους μονοζυγωτικούς διδύμους από ό,τι για τους διζυγωτικούς διδύμους. Επιπλέον, εκτιμώντας τον παράγοντα της κληρονομικότητας, διαπίστωσαν ότι για τους άνδρες το 63% της διακύμανσης της απιστίας οφειλόταν σε γενετικούς παράγοντες, μια εκτίμηση πολύ ισχυρότερη έναντι των γυναικών. Παρότι οι ερευνητές επιχείρησαν να εμβαθύνουν στα γονίδια που εμπλέκονται στην απιστία, η ανάλυσή τους δεν έδωσε αποτελέσματα που να συνδέονται με συγκεκριμένα γονίδια.

Ως προς τον ρόλο των γονιδίων, μια τρίτη μελέτη από το 2010 σε φοιτητές συμπέρανε ότι η παραλλαγή του γονιδίου του υποδοχέα της ντοπαμίνης D4 σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει κάποιος σχέσεις της μιας βραδιάς, καθώς και με μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι άπιστος σε μια σχέση, τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Αν και τα άτομα με αυτή τη γενετική παραλλαγή έδειξαν επίσης ισχυρότερες αντιδράσεις «επιθυμίας» σε ερεθίσματα όπως το φαγητό και το αλκοόλ σε προηγούμενες έρευνες, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτή η γενετική παραλλαγή δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά τα άτομα θα εμφανίσουν αυτές τις τάσεις στην συμπεριφορά.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ειδικό, οι παραπάνω έρευνες υποδηλώνουν ότι η απιστία έχει ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Ωστόσο, δεν υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά μας καθορίζεται εξ ολοκλήρου από τα γονίδιά μας, αλλά μάλλον υποδεικνύουν ότι ένα μέρος της διακύμανσης της άπιστης συμπεριφοράς μπορεί να αποδοθεί σε γενετικές επιρροές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Αυτές είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες και βιταμίνες για το δέρμα σου

Body+Mind 27.04.2024
Ανάλογα τις ανάγκες σου, βάλτα στην καθημερινότητά σου

Tελικά κάθε πότε πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας;

Body+Mind 27.04.2024
Εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!