Φτιάξτε φανταστικές λαγάνες στο σπίτι, σαν φούρναρης
Τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα - Εγγυημένη Συνταγή για την Καθαρά Δευτέρα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/3/2024 | 00:18
Οι λαγάνες μόλις ψηθούν είναι έτοιμες, τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα. Διαρκούν τραγανές και μετά από 3 ώρες. Υπέροχες που θα τις απολαύσετε μαζί με την οικογένεια σας την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας!
ΥΛΙΚΑ
900 γρ αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ νωπή μαγιά η 16 γρ ξηρή
500 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κτγ ζάχαρη
12 γρ αλάτι - Περίπου 2,5 κτγ
1 κτσ ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο
Σουσάμι
40 γρ νερό
1 κτγ ζάχαρη
Σουσάμι
2 λαγάνες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό την ζάχαρη και σπάμε καλά τις νωπές μαγιές μέσα στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν πολύ μέσα στο νερό.
- Έπειτα ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.
- Κάνουμε τον φούρνο στόφα ανάβοντάς τον στους 100 c στις αντιστάσεις για 1 λεπτό.
- Μετά από 1 λεπτό τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το μείγμα να ξεκουραστεί για να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περίπου 20 λεπτά.
- Μετά από 20 λεπτά βγάζουμε το μείγμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι .Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
- Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε μέσα στον φούρνο κάνοντάς τον στόφα με την ίδια διαδικασία.
- Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα. Αφού φουσκώσει χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.
- Παίρνουμε το πρώτο ζυμάρι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας. Αναποδογυρίζουμε ένα ταψί κουζίνας και τοποθετούμε πάνω του μια λαδόκολλα.
- Αλείφουμε στην λαδόκολλα ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι. Βάζουμε επάνω την λαγάνα και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.
- Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Στην συνέχεια πατάμε με τα δάχτυλά μας την λαγάνα.
- Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στον αέρα στους 180 c και έχουμε τοποθετήσει ένα ταψί κουζίνας από την ανάποδη πλευρά.
- Αλείφουμε με ζάχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Βάζουμε προσεκτικά την λαγάνα όπως είναι μαζί με την λαδόκολλα μέσα στον φούρνο πάνω στο ταψί που καίει. Κλείνουμε τον φούρνο και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και με την δεύτερη λαγάνα.
Και έξτρα συνταγή... ταραμοσαλάτα!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Τι είναι το «υγρό θερμόμετρο»: Πώς σου «καίει» τον εγκέφαλο ο καύσωνας
Body+Mind
06.07.2025
Όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο, πέφτει η διάθεση – και η μνήμη σου.
Δεν αντέχεις τα αντηλιακά; Αυτά τα 5 θα σε κάνουν να τα λατρέψεις φέτος!
Style
06.07.2025
Μην ξεχνάς πως το αντηλιακό είναι το Νο1 προϊόν αντιγήρανσης. Και με αυτές τις υφές; Δεν υπάρχει δικαιολογία!
Πόση ώρα περνάς στο κινητό; Η ψυχολογία εξηγεί τι σημαίνει αυτό για το μυαλό σου
Body+Mind
06.07.2025
Μάθε πώς το κινητό επηρεάζει τη σκέψη σου αλλά και πώς να πάρεις πίσω τον έλεγχο!
5 προϊόντα skincare κάτω από 20€ που θα μεταμορφώσουν την επιδερμίδα σου
Style
06.07.2025
Με τη σωστή χρήση, θα δεις την επιδερμίδα σου να αναζωογονείται, να αποκτά λάμψη και υγεία
H απόχρωση μαλλιών της Lindsay Lohan είναι το απόλυτο trend
Body+Mind
06.07.2025
Το νέο look που έκλεψε τις εντυπώσεις
3 απλές ασκήσεις για να απελευθερώσεις το συσσωρευμένο στρες από το σώμα σου
Body+Mind
06.07.2025
Θα δεις μεγάλη διαφορά!
Τα 5 καλύτερα φυτά για αρχάριους plant parents
Σπίτι
06.07.2025
Είναι εύκολα στη συντήρηση και πολύ όμορφα!
Παγωτό στην Αθήνα: Αγαπημένα και νέα μέρη για να το απολαύσεις
Eat + Drink
06.07.2025
Τι πιο δροσιστικό αυτές τις ημέρες από ένα παγωτό;
3 red flags που δείχνουν ότι η δουλειά σου σε εξαντλεί
Body+Mind
06.07.2025
Ποιος είπε ότι τα red flags αφορούν μόνο τις σχέσεις; Είναι το ίδιο σημαντικά και στη δουλειά!
Έχεις άγχος ακόμα και στις διακοπές; Δες πώς θα τις απολαύσεις φέτος στο έπακρο!
Body+Mind
06.07.2025
Σου έχουμε τη λύση!
Ο λόγος που ένα βρέφος δεν πρέπει να πίνει νερό
Family
06.07.2025
Μπορεί ακόμα και η ζωή του να βρεθεί σε κίνδυνο