E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν η τέχνη ενοχλεί τη θρησκεία

Αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας που στην εποχή τους προκάλεσαν σάλο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/3/2024 | 09:12

Όταν η τέχνη ενοχλεί τη θρησκεία
collage

Mε αφορμή την περιβόητη αφίσα του Ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που προκάλεσε αναταραχές, ρίχνουμε μια ματιά σε αντίστοιχα έργα

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την πρόκληση να εκπροσωπήσουν θρησκευτικές προσωπικότητες όπως ο Ιησούς Χριστός και η Παναγία ή χρησιμοποίησαν την έννοια της θρησκείας για να εκφραστούν, όχι πάντα ευχάριστα.

Ενώ πολλά έργα τέχνης που απεικονίζουν αυτές τις ιερές μορφές έχουν βρει θαυμαστές, άλλα έχουν πυροδοτήσει έντονες διαμάχες και συζητήσεις. Είτε μέσω προκλητικών ερμηνειών είτε αθέλητων αλλοιώσεων, αυτά τα έργα τέχνης συνεχίζουν να εμπνέουν συζητήσεις και προβληματισμούς, αναδεικνύοντας τη διαρκή δύναμη της θρησκευτικής εικονογραφίας στη σφαίρα της τέχνης.

Ο πίνακας του Chris Ofili «The Holy Virgin Mary» έγινε το επίκεντρο της διαμάχης όταν εκτέθηκε στο Μουσείο του Μπρούκλιν το 1999 στο πλαίσιο της έκθεσης «Sensation». Ο πίνακας απεικονίζει μια μαύρη Παναγία στολισμένη με κοπριά ελέφαντα και περιτριγυρισμένη από κοψίματα γυναικείων γεννητικών οργάνων από πορνογραφικά περιοδικά. Πολλοί κατηγόρησαν τον Οfili φίλι για βλασφημία και ασέβεια προς τα θρησκευτικά σύμβολα, ενώ οι υποστηρικτές υποστήριξαν ότι το κομμάτι ήταν μια γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ένα σχόλιο για τη φυλετική ταυτότητα και την αποικιακή ιστορία.

Η συζήτηση που ακολούθησε τροφοδότησε συζητήσεις για την καλλιτεχνική ελευθερία, τη λογοκρισία και τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου.

Η εμβληματική τοιχογραφία του Leonardo Da Vinci «Ο Μυστικός Δείπνος» έχει πυροδοτήσει διαμάχες και εικασίες εδώ και αιώνες, με διάφορες ερμηνείες και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τις εικόνες της.

Μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πτυχή είναι η απεικόνιση του αποστόλου Ιωάννη, που παραδοσιακά θεωρείται αρσενικό, με γυναικεία χαρακτηριστικά. Μερικοί μελετητές έχουν προτείνει ότι αυτή η απεικόνιση υπονοεί έναν βαθύτερο συμβολισμό ή σχέση μεταξύ του Ιωάννη και του Ιησού, ενώ άλλοι την απορρίπτουν ως προϊόν του καλλιτεχνικού στυλ του Λεονάρντο. Η ασάφεια γύρω από τον «Μυστικό Δείπνο» συνεχίζει να τροφοδοτεί τη συζήτηση και τη γοητεία τόσο μεταξύ ιστορικών τέχνης όσο και θρησκευτικών μελετητών.

Το «Our Lady of the Holy Death», μια σύγχρονη επανερμηνεία της Παναγίας από τον καλλιτέχνη David Lozeau, έχει προκαλέσει διαμάχες με την ασυνήθιστη απεικόνιση της ιερής μορφής ως σκελετική φιγούρα στολισμένη με παραδοσιακά μεξικάνικα μοτίβα. Ενώ ορισμένοι θεωρούν το έργο τέχνης ως σεβασμό στις πολιτιστικές παραδόσεις και τη θρησκευτική εικονογραφία, άλλοι το βρίσκουν ιερόσυλο και προσβλητικό.

Η αντιπαράθεση θρησκευτικών εικόνων με στοιχεία θανάτου και λαογραφίας αμφισβητεί τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την Παναγία, πυροδοτώντας συζητήσεις για την εξελισσόμενη φύση του θρησκευτικού συμβολισμού στη σύγχρονη τέχνη.

Η φωτογραφία του Andres Serrano "Piss Christ" προκάλεσε οργή και συζήτηση όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1987. Το επίμαχο κομμάτι απεικονίζει έναν σταυρό βυθισμένο σε ένα ποτήρι με τα... ούρα του καλλιτέχνη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και κοινό που το καταδίκασαν ως βλάσφημο και προσβλητικό.

Ο Serrano υπερασπίστηκε το έργο του ως κριτική της εμπορευματοποίησης της θρησκείας και ως σχόλιο για την παράδοξη φύση της πίστης. 

Kαι μια κάπως περίεργη ιστορία... Η τοιχογραφία "Ecce Homo", που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Elias Garcia Martinez σε μια εκκλησία στη Borja της Ισπανίας, κέρδισε την παγκόσμια προσοχή το 2012 όταν ένας ηλικιωμένος ερασιτέχνης καλλιτέχνης προσπάθησε να τον αποκαταστήσει. Η κακή αποκατάσταση, η οποία οδήγησε σε μια καρτουνίστικη απεικόνιση με το όνομα "Ecce Mono" ή "Ιδού ο Πίθηκος", πυροδότησε θύελλα διαμάχης και έγινε viral αίσθηση.

Ενώ ορισμένοι βρήκαν χιούμορ στην όλη κατάσταση, άλλοι θρηνούσαν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα λατρεμένο θρησκευτικό έργο τέχνης, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις ευθύνες των φροντιστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της