E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όταν η τέχνη ενοχλεί τη θρησκεία

Αμφιλεγόμενες καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Ιησού και της Παναγίας που στην εποχή τους προκάλεσαν σάλο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 13/3/2024 | 09:12

Όταν η τέχνη ενοχλεί τη θρησκεία
collage

Mε αφορμή την περιβόητη αφίσα του Ντοκιμαντέρ “Αδέσποτα κορμιά” στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που προκάλεσε αναταραχές, ρίχνουμε μια ματιά σε αντίστοιχα έργα

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν την πρόκληση να εκπροσωπήσουν θρησκευτικές προσωπικότητες όπως ο Ιησούς Χριστός και η Παναγία ή χρησιμοποίησαν την έννοια της θρησκείας για να εκφραστούν, όχι πάντα ευχάριστα.

Ενώ πολλά έργα τέχνης που απεικονίζουν αυτές τις ιερές μορφές έχουν βρει θαυμαστές, άλλα έχουν πυροδοτήσει έντονες διαμάχες και συζητήσεις. Είτε μέσω προκλητικών ερμηνειών είτε αθέλητων αλλοιώσεων, αυτά τα έργα τέχνης συνεχίζουν να εμπνέουν συζητήσεις και προβληματισμούς, αναδεικνύοντας τη διαρκή δύναμη της θρησκευτικής εικονογραφίας στη σφαίρα της τέχνης.

Ο πίνακας του Chris Ofili «The Holy Virgin Mary» έγινε το επίκεντρο της διαμάχης όταν εκτέθηκε στο Μουσείο του Μπρούκλιν το 1999 στο πλαίσιο της έκθεσης «Sensation». Ο πίνακας απεικονίζει μια μαύρη Παναγία στολισμένη με κοπριά ελέφαντα και περιτριγυρισμένη από κοψίματα γυναικείων γεννητικών οργάνων από πορνογραφικά περιοδικά. Πολλοί κατηγόρησαν τον Οfili φίλι για βλασφημία και ασέβεια προς τα θρησκευτικά σύμβολα, ενώ οι υποστηρικτές υποστήριξαν ότι το κομμάτι ήταν μια γιορτή της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ένα σχόλιο για τη φυλετική ταυτότητα και την αποικιακή ιστορία.

Η συζήτηση που ακολούθησε τροφοδότησε συζητήσεις για την καλλιτεχνική ελευθερία, τη λογοκρισία και τον ρόλο των μουσείων στη διαμόρφωση του δημόσιου λόγου.

Η εμβληματική τοιχογραφία του Leonardo Da Vinci «Ο Μυστικός Δείπνος» έχει πυροδοτήσει διαμάχες και εικασίες εδώ και αιώνες, με διάφορες ερμηνείες και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τις εικόνες της.

Μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πτυχή είναι η απεικόνιση του αποστόλου Ιωάννη, που παραδοσιακά θεωρείται αρσενικό, με γυναικεία χαρακτηριστικά. Μερικοί μελετητές έχουν προτείνει ότι αυτή η απεικόνιση υπονοεί έναν βαθύτερο συμβολισμό ή σχέση μεταξύ του Ιωάννη και του Ιησού, ενώ άλλοι την απορρίπτουν ως προϊόν του καλλιτεχνικού στυλ του Λεονάρντο. Η ασάφεια γύρω από τον «Μυστικό Δείπνο» συνεχίζει να τροφοδοτεί τη συζήτηση και τη γοητεία τόσο μεταξύ ιστορικών τέχνης όσο και θρησκευτικών μελετητών.

Το «Our Lady of the Holy Death», μια σύγχρονη επανερμηνεία της Παναγίας από τον καλλιτέχνη David Lozeau, έχει προκαλέσει διαμάχες με την ασυνήθιστη απεικόνιση της ιερής μορφής ως σκελετική φιγούρα στολισμένη με παραδοσιακά μεξικάνικα μοτίβα. Ενώ ορισμένοι θεωρούν το έργο τέχνης ως σεβασμό στις πολιτιστικές παραδόσεις και τη θρησκευτική εικονογραφία, άλλοι το βρίσκουν ιερόσυλο και προσβλητικό.

Η αντιπαράθεση θρησκευτικών εικόνων με στοιχεία θανάτου και λαογραφίας αμφισβητεί τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την Παναγία, πυροδοτώντας συζητήσεις για την εξελισσόμενη φύση του θρησκευτικού συμβολισμού στη σύγχρονη τέχνη.

Η φωτογραφία του Andres Serrano "Piss Christ" προκάλεσε οργή και συζήτηση όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1987. Το επίμαχο κομμάτι απεικονίζει έναν σταυρό βυθισμένο σε ένα ποτήρι με τα... ούρα του καλλιτέχνη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και κοινό που το καταδίκασαν ως βλάσφημο και προσβλητικό.

Ο Serrano υπερασπίστηκε το έργο του ως κριτική της εμπορευματοποίησης της θρησκείας και ως σχόλιο για την παράδοξη φύση της πίστης. 

Kαι μια κάπως περίεργη ιστορία... Η τοιχογραφία "Ecce Homo", που δημιουργήθηκε αρχικά από τον Elias Garcia Martinez σε μια εκκλησία στη Borja της Ισπανίας, κέρδισε την παγκόσμια προσοχή το 2012 όταν ένας ηλικιωμένος ερασιτέχνης καλλιτέχνης προσπάθησε να τον αποκαταστήσει. Η κακή αποκατάσταση, η οποία οδήγησε σε μια καρτουνίστικη απεικόνιση με το όνομα "Ecce Mono" ή "Ιδού ο Πίθηκος", πυροδότησε θύελλα διαμάχης και έγινε viral αίσθηση.

Ενώ ορισμένοι βρήκαν χιούμορ στην όλη κατάσταση, άλλοι θρηνούσαν για την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκλήθηκε σε ένα λατρεμένο θρησκευτικό έργο τέχνης, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις ευθύνες των φροντιστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο