E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέμπη: Νέα διάσταση στις έρευνες ‑ Τρεις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση, τα σκοτεινά σημεία

Μια νέα έκθεση που παραδόθηκε για τα Τέμπη αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη φονική έκρηξη

Δημοσίευση 10/3/2024 | 10:40

Τέμπη: Νέα διάσταση στις έρευνες ‑ Τρεις εκρήξεις μετά τη σύγκρουση, τα σκοτεινά σημεία

Έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, εγείρονται ερωτήματα γύρω από το τι πραγματικά συνέβη και προκλήθηκε αυτής της κλίμακας η σύγκρουση, οδηγώντας 57 ψυχές στον θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από το τραγικό γεγονός που συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, παρά τις υπέρπροσπάθειες συγγενών, φίλων και ανθρώπων που ευαισθητοποιήθηκαν, τα βήματα προς τη διευκάλυνση της υπόθεσης που έγιναν είναι ελάχιστα. Καμία έρευνα δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα στον υπολογιστή, στα έγγραφα και γενικότερα στο υλικό που υπήρχε στο γραφείο του διευθυντή Κυκλοφορίας του ΟΣΕ4 Κωνσταντίνου Χρυσάγη. Μάλιστα ο ίδιος λίγο πριν την απολογία του, έναν μήνα μετά το περιστατικό, στις 26 Μαρτίου 2023 έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα στο Λαγονήσι.


Ο ρόλος του διευθυντή Κυκλοφορίας ήταν κομβικός στο δυστύχημα καθώς ο ίδιος έχει πρωτεύοντα ρόλο στην εφαρμογή των προγραμμάτων των δρομολογίων, στους κανονισμούς ασφαλείας, στην επίβλεψη των κέντρων τηλεδιοίκησης, στον συντονισμό και τη διαχείρηση των πληροφοριών για την κίνηση των αμαξοστοιχίων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Χρυσάγη, η Αστυνομία δεν ζήτησε να ελεγχθεί ο χώρος αλλά αντίθετα φαίνεται πως υπήρχαν συζητήσεις με την οικογένεια του για την συμπεριφορά και τις επαφές του πριν τον θάνατο του.

Μέρος της αναλοκλήρωτης ακόμη δικογραφίας αποτελεί εσωτερικό του έγγραφο προς τη διοίκηση στις 2 Αυγούστου του 2022, κατά το οποίο ο Κωνσταντίνος Χρυσάγης έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σύμφωνα με την «ΑΥΓΗ».

«Την περίοδο αυτή παραδίδονται σταδιακά συστήματα σηματοδότησης/τηλεδιοίκησης στον κύριο άξονα του δικτύου... Ωστόσο διαπιστώνεται ότι τα παραδοθέντα συστήματα χρησιμοποιούνται ουσιαστικά με τηλεχειριστήρια αλλαγών, χωρίς να αξιοποιούνται οι δυνατότητες που αυτά διαθέτουν».

Επίσης, ο ίδιος και άλλα δύο στελέχη του οργανισμού υπογράφουν το σύνολο των πορισμάτων για τα σιδηροδρομικά ατυχήματα όπως και το δυστύχημα στο Αδένδρο Θεσσαλονίκης, το 2017, με 4 νεκρούς.

Τα σκοτεινά σημεία
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη ένα στοιχείο που θα μπορούσε να αξιοποιήθει στις έρευνες αλλά είναι «άφαντο» και αυτό δεν είναι άλλο από το οπτικό υλικό από κάμερες καταστημάτων, επιχειρήσεων, εργοστασίων, πρατηρίων καυσίμων που βρίσκονται σε κοντινά σημεία διέλευσης των τρένων.

Ειδικότερα, κανένα βίντεο δεν έχει δοθεί από κανέναν ιδιώτη στην Αστυνομία και δεδομένου ότι οι κάμερες των σταθμών και των ισόπεδων διαβάσεων είτε δε λειτουργούσαν είτε δεν τηρήθηκαν αρχεία τη μοιραία νύχτα, πλέον δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Λόγω και μιας πρόσφατης εξάρθρωσης κυκλώματος διακίνησης νοθευμένων πετρελαιοειδών στη Βουλγαρία, στην επιφάνεια έρχεται ξανά το ενδεχόμενο μεταφοράς στην εμπορική αμαξοστοιχία 4-5 δεξαμενές υγρών καυσίμων ή παραγωγών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα και με μια νέα έκθεση που παρέδωσε ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαικάμης, την περασμένη Παρασκευή, έρχονται στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για την φονική έκρηξη. Σε αυτήν αποκαλύπτεται με ακρίβεια το σημείο έναρξης της φωτιάς αλλά και πως τη σύγκρουση ακολούθησαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις.

«Η ανάλυση δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η φωτιά ξεκίνησε από την εμπορική αμαξοστοιχία. Φαίνεται πως κάποιο πρητικό μείγμα που αιωρείται στον αέρα μετά τη σύγκρουση αναφλέγεται από κάποιο σπινθήρα και πως στη συνέχεια ξεκινά η φωτιά και γίνονται η πρώτη, η δεύτερη και η τρίτη και τελευταία έκρηξη», είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Μπαικάμης στο Realnews.gr.

Τα «παραλίγο Τέμπη»
Λίγο έλειψε να εξελιχθεί ακόμη μια τραγωδία με σύγκρουση δύο τρένων, στις 23 Δεκεμβρίου το 2023 ανάμεσα σε τρένα που κινούνταν σε συγκλίνουσες γραμμές.

Η σύγκρουση παραλίγο να συμβεί μετά από παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη από τον μηχανοδηγό και μεταξύ άλλων πλέον εξετάζεται το επίπεδο γνώσεων του προσωπικού. Ο πρώτος μηχανοδηγός διέθετε γνώσεις αλλά δεν διέθετε επάρκεια εκπαιδευτή και ο δεύτερο ήταν εκπαιδευόμενος. Το ένα τρένο, με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα κινούνταν με 70-80 χιλιόμετρα, ενώ το άλλο που ξεκίνησε από την Αθήνα με 20-30 χιλιόμετρα.


Το ΣΚΑ είναι πλήρως τηλεδιοικούμενο, ωστόσο ο μηχανοδηγός έκανε υπέρβαση, με αποτέλεσμα ο σταθμάρχης να «εκραγεί» βλέποντας τους συρμούς. Ωστόσο, τα πορίσματα παραμένουν ανολοκλήρωτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Πεθαίνει» για καφέ ο Νετανιάχου: Δείτε το βίντεο με το οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαψεύδει τις φήμες περί θανάτου

Κόσμος Χτες
Αγαπώ το έθνος μου μέχρι θανάτου, λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραγγέλνοντας καφέ

Χανιά: Το χρονικό με τον ομαδικό βιασμό 17χρονης ‑ «Έγινε με τη θέλησή της», λένε οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα Χτες
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι - Η 17χρονη κατήγγειλε τον ομαδικό βιασμό της και τη βιντεοσκόπηση της ειδεχθούς πράξης

Σκληρό bullying σε 11χρονη από ανηλίκους ‑ Την έβαλαν να γονατίσει και να ζητήσει «συγγνώμη»

Ελλάδα Χτες
Επτά κορίτσια και δύο αγόρια ασκούσαν bullying σε 11χρονη και βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους

ΕΝΦΙΑ 2026: Ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά στην ΑΑΔΕ – Δείτε τα εδώ

Οικονομία Χτες
Τα εκκαθαριστικά αφορούν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις

Σεισμός αισθητός στην Αττική

Ελλάδα Χτες
Σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 1 χλμ βορειοανατολικά των Σπάτων

«Ποτέ Ξανά»: Η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος του Αουσβιτς

Ελλάδα Χτες
Η σημερινή μέρα χαρακτηρίζεται ως ορόσημο για την Θεσσαλονίκη, αφού το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Καλάθι του Νονού: Πότε θα εφαρμοστεί και ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Οικονομία Χτες
Τα προϊόντα που εντάσσονται στο «Καλάθι του Νονού» θα φέρουν ειδική σήμανση στα ράφια για διευκόλυνση των καταναλωτών

Νέο περιστατικό βίας στη Θεσσαλονίκη: «Ατομα με κράνη εισέβαλαν σε αγώνα πόλο παίδων»

Ελλάδα Χτες
Νέα καταγγελία για περιστατικό οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του 20χρονου οπαδού του ΠΑΟΚ

23χρονος έπεσε από μπαλκόνι στη Γαστούνη ‑ Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Ελλάδα Χτες
Ο άνδρας επιχειρήσε να μετακινηθεί από το ένα μπαλκόνι στο άλλο, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο

Τροχαίο έξω από τη Βουλή: Βίντεο‑ντοκουμέντο από τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης

Ελλάδα Χτες
Το βίντεο από τη στιγμή της σύγκρουσης είναι αποκαλυπτικό όσον αφορά τις παραβάσεις του αστυνομικού

F1: Ματαιώνονται και επίσημα τα GP σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία

Αθλητικά Νέα Χτες
Η F1 επιβεβαίωσε και επίσημα ότι οι αγώνες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία δεν θα διεξαχθούν φέτος λόγω του πολέμου στο Ιράν

Πυροβολισμοί στη Νέα Μάκρη: Τέσσερις προσαγωγές Τούρκων υπηκόων

Ελλάδα Χτες
Τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον διερχόμενου αυτοκινήτου στη λεωφόρο Μαραθώνος και στη συνέχεια διέφυγαν