E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία μετά την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα»

Tο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο τα… μάζεψε σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας,

Δημοσίευση 6/3/2024 | 16:29

Θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία μετά την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα»
Φωτογραφία από KATRIN BOLOVTSOVA

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο τα… μάζεψε σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας, αναφέρει η AD. Σύμφωνα με το oλλανδικό δημοσίευμα, τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου είχε υποβληθεί στην ολλανδική Bουλή ως μέρος ενός πακέτου τροποποιήσεων στη διατύπωση των υφιστάμενων νόμων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα» με την ουδέτερη ως προς το φύλο φράση «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί».

Πρόκειται για «ένα λάθος που θα διορθωθεί σύντομα με ένα υπόμνημα προς τη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές», έγραψε σε ανάρτησή του στο «X» ο Ούγκο ντε Γιονγκ, υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων του βασιλείου, τονίζοντας ότι «η λέξη “μητέρα” είναι πολύ όμορφη και της αξίζει μια θέση στη νομοθεσία μας».

Σύμφωνα με την έκθεση του νομοσχεδίου, η αλλαγή είναι αποτέλεσμα προηγούμενης τροποποίησης του Διατάγματος Πολιτικού Μητρώου από το 2023. Κατόπιν έγινε δυνατή μια εξαίρεση για τα τρανς άτομα που έχουν παιδί, για παράδειγμα κάποιον που εξακολουθεί να έχει τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου του γυναίκα, αλλά είναι ήδη νόμιμα εγγεγραμμένος ως άνδρας. Στην περίπτωση αυτή, στο πιστοποιητικό γέννησης δεν θα αναγράφεται «μητέρα», αλλά «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί». Τότε, η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν ήταν απαραίτητες άλλες αλλαγές στους νόμους. Ο τότε υπουργός Νομικής Προστασίας, Σάντερ Ντέκερ, έγραψε ότι «δεν είναι αναλογικό» να «προσαρμόζεται περαιτέρω» ο νόμος της καταγωγής. «Ο γονέας από τον οποίο γεννιέται το παιδί είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γυναίκα».

«Δεν είναι επιθυμητό»
Το μέλος του SGP, Flach, επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο έγραψε το 2021 ότι «η αφαίρεση του χαρακτηρισμού “μητέρα” (και “πατέρας”) δεν είναι επιθυμητή». Ο λόγος που δόθηκε ήταν ότι «η νομική ερμηνεία του “μητέρα” είναι σημαντική για πολλούς γονείς. Τώρα θέλουν να αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό για όλους, ενώ υπάρχει ήδη μια λύση για μια μικρή ομάδα».

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε προηγουμένως ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η λέξη «μητέρα» διαγράφεται τώρα από έναν νόμο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι δεν θα το έκανε αυτό. «Το SGP έχει θέσει και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και δεν επιτρέπεται να απαντάμε σε ερωτήσεις του Τύπου», λέει ένας εκπρόσωπος. «Πρέπει να απαντήσει πρώτα το Κοινοβούλιο». Μετά τη δημοσίευση, ο ντε Γιονγκ απάντησε ξαφνικά ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν λάθος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάος σε κρουαζιέρα στην Καραϊβική: Τουρίστες βρέθηκαν ξαφνικά στο νερό όταν βυθίστηκε το καταμαράν που τους μετέφερε

Κόσμος 11.11.2025
Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 1 βρέθηκαν ξαφνικά στη θάλασσα όταν το μικρό σκάφος που τους πήγαινε εκδρομή, βυθίστηκε

Ανοιξε ξανά για το κοινό το ανακαινισμένο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Πολιτισμός 11.11.2025
Εγκαινιάστηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ ανήμερα της 87ης επετείου του θανάτου του και έπειτα από μήνες εργασιών είναι προσβάσιμο σε επισκέπτες

Ισραηλινοί στρατιώτες αποκαλύπτουν: Κάθε Παλαιστίνιος ήταν νόμιμος στόχος

Κόσμος 11.11.2025
«Αν περπατούν πολύ γρήγορα, είναι ύποπτοι. Αν περπατούν πολύ αργά, είναι ύποπτοι»

Επίδομα θέρμανσης: «Συνωστισμός» στην πλατφόρμα myΘέρμανση

Οικονομία 11.11.2025
Πάνω από 50.000 αιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες

Η πρώτη εκτίμηση Τσατραφύλλια για τον καιρό των Χριστουγέννων – Πότε θα έχουμε οριστική εικόνα

Καιρός 11.11.2025
Οι θερμοκρασίες θα είναι κατά μέσο όρο 1 έως 2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα

Μάβερικς ‑ Μπακς 114‑116: Απόδραση με... 30άρη Γιάννη

Αθλητικά Νέα 11.11.2025
Οι Μπακς άντεξαν και επικράτησαν με 116-114 των Μάβερικς. Στους 30 σταμάτησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Βοιωτία: Σε 27χρονο Αλβανό φέρεται να ανήκει η καμένη σορός που βρέθηκε σε αυτοκίνητο

Ελλάδα 11.11.2025
Το μυστήριο αναμένεται να λυθεί σήμερα, καθώς οι συγγενείς του έχουν δώσει δείγμα DNA και πρόκειται να βγουν τα αποτελέσματα

Λέσβος: Προβλήματα από την κακοκαιρία ‑ Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια σε Καλλονή και Σκάλα

Ελλάδα 11.11.2025
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο ποταμός Τσικνιάς «έσπασε» με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να κατακλύσουν το λεκανοπέδιο της Καλλονής με το νερό να φτάνει σε ορισμένα σημεία το μισό μέτρο

Αγγελούδης ‑ Θεσσαλονίκη: Δεν δίνουμε ούτε ευρώ για τη συναυλία του Ρέμου

Ελλάδα 11.11.2025
Με δωρεάν Αντώνη Ρέμο θα ανοίξουν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.