E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία μετά την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα»

Tο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο τα… μάζεψε σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας,

Δημοσίευση 6/3/2024 | 16:29

Θύελλα αντιδράσεων στην Ολλανδία μετά την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα»
Φωτογραφία από KATRIN BOLOVTSOVA

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο τα… μάζεψε σχετικά με την πρόταση αντικατάστασης της λέξης «μητέρα» στο μητρώο πολιτών της χώρας, αναφέρει η AD. Σύμφωνα με το oλλανδικό δημοσίευμα, τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου είχε υποβληθεί στην ολλανδική Bουλή ως μέρος ενός πακέτου τροποποιήσεων στη διατύπωση των υφιστάμενων νόμων.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αφορούσε την αντικατάσταση της λέξης «μητέρα» με την ουδέτερη ως προς το φύλο φράση «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί».

Πρόκειται για «ένα λάθος που θα διορθωθεί σύντομα με ένα υπόμνημα προς τη Βουλή σχετικά με τις αλλαγές», έγραψε σε ανάρτησή του στο «X» ο Ούγκο ντε Γιονγκ, υπουργός Εσωτερικών και Σχέσεων του βασιλείου, τονίζοντας ότι «η λέξη “μητέρα” είναι πολύ όμορφη και της αξίζει μια θέση στη νομοθεσία μας».

Σύμφωνα με την έκθεση του νομοσχεδίου, η αλλαγή είναι αποτέλεσμα προηγούμενης τροποποίησης του Διατάγματος Πολιτικού Μητρώου από το 2023. Κατόπιν έγινε δυνατή μια εξαίρεση για τα τρανς άτομα που έχουν παιδί, για παράδειγμα κάποιον που εξακολουθεί να έχει τα βιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου του γυναίκα, αλλά είναι ήδη νόμιμα εγγεγραμμένος ως άνδρας. Στην περίπτωση αυτή, στο πιστοποιητικό γέννησης δεν θα αναγράφεται «μητέρα», αλλά «γονέας από τον οποίο γεννήθηκε το παιδί». Τότε, η κυβέρνηση τόνισε ότι δεν ήταν απαραίτητες άλλες αλλαγές στους νόμους. Ο τότε υπουργός Νομικής Προστασίας, Σάντερ Ντέκερ, έγραψε ότι «δεν είναι αναλογικό» να «προσαρμόζεται περαιτέρω» ο νόμος της καταγωγής. «Ο γονέας από τον οποίο γεννιέται το παιδί είναι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις γυναίκα».

«Δεν είναι επιθυμητό»
Το μέλος του SGP, Flach, επισημαίνει ότι το υπουργικό συμβούλιο έγραψε το 2021 ότι «η αφαίρεση του χαρακτηρισμού “μητέρα” (και “πατέρας”) δεν είναι επιθυμητή». Ο λόγος που δόθηκε ήταν ότι «η νομική ερμηνεία του “μητέρα” είναι σημαντική για πολλούς γονείς. Τώρα θέλουν να αφαιρέσουν τον χαρακτηρισμό για όλους, ενώ υπάρχει ήδη μια λύση για μια μικρή ομάδα».

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε προηγουμένως ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η λέξη «μητέρα» διαγράφεται τώρα από έναν νόμο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο είχε δηλώσει ότι δεν θα το έκανε αυτό. «Το SGP έχει θέσει και κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και δεν επιτρέπεται να απαντάμε σε ερωτήσεις του Τύπου», λέει ένας εκπρόσωπος. «Πρέπει να απαντήσει πρώτα το Κοινοβούλιο». Μετά τη δημοσίευση, ο ντε Γιονγκ απάντησε ξαφνικά ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν λάθος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Μαρούσι: Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ ‑ Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα

Ελλάδα 29.04.2024
Τι προηγήθηκε της εν ψυχρώ εκτέλεσης και τι εξετάζει η αστυνομία

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μαρούσι: Σoκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλoκή

Ελλάδα Χτες
Κοντά στη σύλληψη του δράστη η Αστυνομία