E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα φουτουριστικά έργα της Σαουδικής Αραβίας είναι τόσο ακριβά που δοκιμάζουν την οικονομία της χώρας

Το φιλόδοξο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εσόδα που προκύπτουν από το πετρέλαιο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2024 | 18:30

Τα φουτουριστικά έργα της Σαουδικής Αραβίας είναι τόσο ακριβά που δοκιμάζουν την οικονομία της χώρας
New Murabba/Pif/Swns

Τα φιλόδοξα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και των υποδομών της μέσω μιας σειράς φουτουριστικών έργων δοκιμάζουν τα οικονομικά όρια του πετρελαϊκού πλούτου του βασιλείου.

Με αιχμή του δόρατος την πρωτοβουλία «Vision 2030», η χώρα στοχεύει να διαφοροποιήσει την οικονομία της από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να καθιερωθεί ως παγκόσμιος κόμβος τεχνολογίας και καινοτομίας.

Αυτό το μεγάλο όραμα περιλαμβάνει την ανάπτυξη της μεγαλούπολης Neom στην έρημο, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ άλλων σημαντικών επενδύσεων. Ωστόσο, η τεράστια κλίμακα και το κόστος αυτών των έργων οδήγησαν τη Σαουδική Αραβία να καταφύγει σε δανεισμό και πώληση μετοχών της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της, της Aramco, για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη χρηματοδότηση αυτών των φιλόδοξων εγχειρημάτων, γνωστών ως «megaprojects». Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, τα διαθέσιμα μετρητά του ταμείου έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς ανέρχονται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η οικονομική πίεση ανάγκασε το βασίλειο να προσφύγει σε δανεισμό για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, παράλληλα με την εκποίηση πρόσθετων μεριδίων στην Aramco.

Εμπειρογνώμονες όπως ο Tim Callen από το Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου και η Karen Young από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των έργων. Ο Callen υπογράμμισε την τεράστια οικονομική απαίτηση επιπλέον 270 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 για τη διατήρηση των επενδύσεων του PIF, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω δανεισμό και πιθανή μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ο Young πρότεινε ότι ορισμένα έργα του προγράμματος ίσως χρειαστεί να μειωθούν ή να αναβληθούν λόγω της κλιμάκωσης του κόστους και των προκλήσεων χρηματοδότησης.

Εκτός από το Neom, η Σαουδική Αραβία έχει δεσμεύσει δισεκατομμύρια για άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αρχαία πόλη Ντίρια, ενός πολυτελούς οικολογικού θέρετρου στην Ερυθρά Θάλασσα αξίας 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ενός θέρετρου περιπετειώδους τουρισμού αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο. Για τη στήριξη αυτών των εγχειρημάτων, η σαουδαραβική κυβέρνηση άντλησε 12 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω της πώλησης ομολόγων τον Ιανουάριο. Η πώληση επιπλέον 1% της Aramco θα μπορούσε ενδεχομένως να αποφέρει άλλα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το φιλόδοξο σχέδιο δαπανών του βασιλείου εξαρτάται από τα ισχυρά έσοδα από το πετρέλαιο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επισημάνει ότι η Σαουδική Αραβία απαιτεί οι τιμές του πετρελαίου να είναι γύρω στα 86 δολάρια το βαρέλι για να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Μαρούσι: Σoκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλoκή

Ελλάδα Χτες
Κοντά στη σύλληψη του δράστη η Αστυνομία

Πέθανε ο Κώστας Πάντζιος – Υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Ελλάδα Χτες
Σε ηλικία 91 ετών άφησε την τελευταία του πνοή

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες ‑ Πότε κλείνουν

Ελλάδα Χτες
Για τρεις ημέρες θα κατεβάσουν ρολά τα σούπερ μάρκετ τον επόμενο μήνα

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ετοιμάζει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου!

Κόσμος Χτες
Την πληροφορία μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

Ειδικός κυβερνοασφάλειας προειδοποιεί: Μην googlάρετε ποτέ αυτές τις 6 φράσεις

Tech + Science Χτες
Λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν ακριβά

Σάμος: Ένας vεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε vαυάγιο μεταναστών

Ελλάδα Χτες
Η λέμβος σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια

Ρίψη βόμβας μέσω drone σε επιχείρηση στην Κρήτη

Ελλάδα Χτες
Αγνωστοι κατέβασαν με drone εμπρηστικό μηχανισμό μέσα στην επιχείρηση με πυροκροτητή και χρονόμετρα