E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

FlyΟver: 5μηνη παράταση με υπαιτιότητα του Δημοσίου κι αποζημίωση του εργολάβου

Αναρτήθηκε στη ‘Διαύγεια” απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/2/2024 | 19:28

FlyΟver: 5μηνη παράταση με υπαιτιότητα του Δημοσίου κι αποζημίωση του εργολάβου

Αναρτήθηκε στη ‘Διαύγεια” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, με την οποία επικυρώνεται η πρώτη παράταση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου

Πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος ανακοίνωσε ότι το έργο «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ.» θα ολοκληρωθεί στις 14 Μαΐου 2027. Πολλοί αναρωτήθηκαν τότε πως προέκυψε αυτός ο ακριβής προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος.

Το μυστήριο λύθηκε σήμερα το πρωί όταν αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών απόφαση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με την οποία επικυρώνεται η πρώτη παράταση του αρχικού χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης του έργου κατά πέντε μήνες εξ αιτίας την αντίστοιχης χρονικής καθυστέρησης έναρξης των εργασιών.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Μακεδονία», στην ίδια απόφαση δηλώνεται ρητά ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δημοσίου το οποίο θα κληθεί να καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις στην ανάδοχο κοινοπραξία, το ύψος των οποίων θα προσδιοριστεί το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική ημερομηνία παράδοσης του έργου ήταν στις 18 Δεκεμβρίου 2026, δηλαδή τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή, στις 19 Δεκεμβρίου 2022, της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία «ΚΕΔΡΗΝΟΣ ΛΟΦΟΣ Α.Ε.», η οποία αποτελεί τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης («ΙΦΣ») με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η σύμβαση προέβλεπε ως ημερομηνία έναρξης των εργασιών στο πεδίο την 16η Ιουνίου 2023. Όμως, έπειτα από αίτημα του Δημοσίου η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 10 Νοεμβρίου 2023 με αποτέλεσμα να μετατεθεί ισόχρονα και η ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, που πλέον προσδιορίστηκε για τις 14 Μαΐου 2027.

Διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του κ. Σταϊκούρα, στις 30 Νοεμβρίου 2023 με έγγραφό της προς τον ΙΦΣ η Αναθέτουσα Αρχή ζήτησε από τον ανάδοχο να αποδεχθεί εγγράφως ότι «η προτεινόμενη αναθεώρηση του Χρονοδιαγράμματος Εργασιών

  1. δεν συνιστά Γεγονός Αναπροσαρμογής,
  2. δεν συνεπάγεται ως αποτέλεσμα ουδεμία μεταβολή στην Κεφαλαιακή Δαπάνη και/ή στα Έσοδα του ΙΦΣ και/ή στον εσωτερικό συντελεστή απόδοσης (IRR) των απασχολούμενων κεφαλαίων που ορίζεται στο Σενάριο Βάσης και
  3. δεν θεμελιώνει αξίωση αποζημίωσης του ΙΦΣ, από την οποία σε κάθε περίπτωση ο ΙΦΣ παραιτείται από τώρα ρητά και ανεπιφύλακτα».

Στις 8 Δεκεμβρίου 2023 ο ανάδοχος απάντησε εγγράφως ότι δεν αποδέχεται το αίτημα. Συγκεκριμένα δήλωσε πως:

  • «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τα όσα ζητούνται στο ανωτέρω έγγραφο της Αναθέτουσας Αρχής, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν εμπίπτουν στην αποκλειστική σφαίρα ευθύνης της Αναθέτουσας Αρχής και συνιστούν Γεγονός Αποζημίωσης, κατά τα οριζόμενα στη Σύμβαση Σύμπραξης,
  • η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών στο πεδίο του Έργου για λόγους που εμπίπτουν στην αποκλειστική σφαίρα ευθύνης της Αναθέτουσας Αρχής, αναπόφευκτα παρατείνει ισόχρονα την Προγραμματισμένη Ημερομηνία Διαθεσιμότητας Υπηρεσιών και την Απώτερη Ημερομηνία, όπως προκύπτει από το επανυποβληθέν αναθεωρημένο Χρονοδιάγραμμα του Έργου και
  • ο ΙΦΣ θα υφίσταται και θα υποστεί αυξημένες δαπάνες λόγω Εκτιμώμενης Μεταβολής Κόστους Σύμπραξης και απώλεια Εσόδων».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου 2024 ο ανάδοχος με νέο έγγραφό του προς το υπουργείο δηλώνει ότι «η μη οφειλόμενη σε υπαιτιότητα ή σε εν γένει ευθύνη του ΙΦΣ καθυστέρηση στην υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συνιστά Γεγονός Αποζημίωσης, το οποίο ο ΙΦΣ δεν θα μπορούσε να αποφύγει ακόμα και αν είχε λάβει κάθε ενδεδειγμένο μέσο και επιπλέον ότι το Γεγονός Αποζημίωσης αυτό συνεπάγεται α) καθυστέρηση στην επίτευξη της Διαθεσιμότητας Υπηρεσιών κατά τη σχετική Προγραμματισμένη Ημερομηνία Διαθεσιμότητας Υπηρεσιών, β) Εκτιμώμενη Μεταβολή Κόστους Σύμπραξης και γ) απώλεια Εσόδων».

Η απόφαση

Κατόπιν όλων αυτών ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε χθες, Τετάρτη (07/02) απόφαση, με την οποία αποφασίζει:

  1. Τη μετάθεση της Προγραμματισμένης Ημερομηνίας Διαθεσιμότητας Υπηρεσιών, που αρχικά είχε οριστεί για την 18η Δεκεμβρίου 2026 και η οποία ορίζεται εκ νέου για την 14η Μαΐου 2027, χωρίς να συντρέχει συναφής υπαιτιότητα ή εν γένει ευθύνη του ΙΦΣ συνδεόμενη με την ως άνω μετάθεση ή τις συνέπειες αυτής, με ταυτόχρονη απαλλαγή του ΙΦΣ από την υποχρέωση καταβολής ποινικών ρητρών κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.
  2. Την έγκριση του Χρονοδιαγράμματος Εργασιών του έργου: «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με Σ.Δ.Ι.Τ.», με τις παραδοχές που ελήφθησαν υπόψη κατά τη σύνταξη του από τον ΙΦΣ και όπως ελέγχθηκε από την Αναθέτουσα Αρχή.
  3. Την αποδοχή της αποζημίωσης του ΙΦΣ για αυξημένες δαπάνες λόγω Εκτιμώμενης Μεταβολής Κόστους Σύμπραξης και που συνίσταται στις πρόσθετες δαπάνες λόγω της καθυστέρησης έναρξης εκτέλεσης των Εργασιών, η οποία θα οριστικοποιηθεί μετά την υποβολή όλων των απαιτούμενων σχετικών αποδεικτικών στοιχείων από τον ΙΦΣ και την εξέταση τους από την Αναθέτουσα Αρχή.

Επισημαίνεται ότι η διάρκεια της Περιόδου Υπηρεσιών δεν επηρεάζεται και διατηρείται σε 26 έτη από την Προγραμματισμένη Ημερομηνία Διαθεσιμότητας Υπηρεσιών, όπως αυτή μετατέθηκε και ορίστηκε εκ νέου κατά τα ανωτέρω, ήτοι από την 14η Μαΐου 2027 μέχρι την Ημερομηνία Λήξης, όπως αυτή αναφέρεται στη διάταξη της παρ. 5.2.2 περ. (β) της Σύμβασης Σύμπραξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γάλλος διέσχισε όλη την Ευρώπη με ποδήλατο και έπεσε θύμα κλοπής στην Ελλάδα από Ρομά

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Μου πήραν το τσαντάκι με το κινητό μου» λέει ο 22χρονος Γάλλος ποδηλάτης

Κορωπί: Μεθυσμένη κουμπάρα διέκοψε το μυστήριο και φίλησε τον ιερέα στο στόμα!

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Κατά την είσοδό της ενημέρωσε τη νύφη ότι ερχόταν από ολονύχτιο γλέντι, υποστηρίζοντας ωστόσο πως μπορούσε κανονικά να ανταποκριθεί στον ρόλο της, ώστε να κυλήσει ομαλά το μυστήριο

Συναγερμός για φωτιές και σήμερα: Οι περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και σήμερα (6/7) σε περιοχές των Περιφερειών Κρήτης και Βορείου Αιγαίου.

Κρήτη: Νεκρός σκύλος που έφαγε λαγοκέφαλο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ένα συγκλονιστικό περιστατικό έλαβε χώρα σε παραλία της Κρήτης, όταν σκυλίτσα έπεσε νεκρή, αφού έφαγε έναν λαγοκέφαλο που βρισκόταν στην άκρη του δρόμου.

Το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης έφτασε ως την Κόρινθο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σε συναγερμό η Θεσσαλονίκη για το τοξικό νέφος που κάλυψε την πόλη από την πυρκαγιά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μονάδες ανακύκλωσης στο Ωραιόκαστρο, ενώ οι αρχές προειδοποιούν για προληπτικά μέτρα, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες

Εφιάλτης σε ταξί για τέσσερις ανήλικους: «Δώστε 40 ευρώ ή θα σας πλακώσω»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Τέσσερις ανήλικοι κατήγγειλαν απόπειρα υπερχρέωσης και λεκτικές απειλές από οδηγό ταξί στη διαδρομή ΚΤΕΛ Κηφισού – λιμάνι Πειραιά.

Νεκρός άνδρας σε διαμέρισμα στο Παγκράτι – Τι κατήγγειλε γειτόνισσα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Πολίτης κάλεσε τις Αρχές λόγω της δυσοσμίας από το διαμέρισμα - Πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο αδέρφια, που έμεναν μαζί, αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα - Εξετάζονται όλα τα σενάρια

Θρήνος στην Κρήτη: Νεκρή στο ΙΧ της βρέθηκε η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη, ερευνώνται τα αίτια

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η 46χρονη εντοπίστηκε νεκρή μέσα σε αυτοκίνητο, σε γκαράζ στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη

Μεξικό ‑ Αγγλία 2‑3: Κατέκτησε το Αζτέκα και προκρίθηκε στους «8»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Σαράντα χρόνια μετά, η Αγγλία πέρασε από το Αζτέκα με ανατροπή, νικώντας 3-2 το Μεξικό παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 54`

Βραζιλία ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ «έσβησε» τη Σελεσάο

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Ο «φονιάς» των Σκανδιναβών οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά στους «8» του Μουντιάλ

Μουντιάλ 2026: Τα δάκρυα του Κασεμίρο μετά τον αποκλεισμό – «Τους απογοητεύσαμε όλους»

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
«Θα ειμάστε πάντα η γενιά που δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε συντετριμμένος ο Κασεμίρο

Κασσελάκης ‑ Γεωργιάδης έπαιξαν τένις στο Politia Tennis Club

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Αυτή τη φορά Κασσελάκης και Γεωργιάδης ήρθαν αντιμέτωποι σε αγώνα τένις