E-Daily

Το χωριό που «γιορτάζει» Χριστούγεννα όλο τον χρόνο

Φτιάχτηκε από Έλληνες και φιλοξενεί την πρώτη φάτνη του κόσμου

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

8/2/2024 | 00:06

@borghitalia

Τα Χριστούγεννα είναι όλο το χρόνο στο Greccio, ένα μικρό χωριό δίπλα στο χωριό Lazio. Ο λόγος; Εδώ ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης δημιούργησε την πρώτη σκηνή της γέννησης σε μια σπηλιά το 1223.

Το μεσαιωνικό χωριό Greccio είναι ένα από τα ομορφότερα αλλά λιγότερο γνωστά χωριά της Ιταλίας. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου της επαρχίας Rieti, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, μια σειρά από ρουστίκ πέτρινα σπίτια στέκει κατά μήκος της άκρης του λόφου, «κοιτάζοντας» στην έκταση της κοιλάδας από κάτω.

Το μεγαλύτερο μέρος του έτους, οι 1.500 κάτοικοι του Greccio ζουν μια ειρηνική αγροτική ζωή που περιβάλλεται από ένα δάσος οξιάς και βελανιδιάς όπου περιφέρονται αγριογούρουνα. Ωστόσο, για μερικές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, το χωριό γεμίζει ασφυκτικά για να υποδεχτεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, ο Greccio είναι μέρος μιας διαδρομής προσκυνήματος για τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, έναν καθολικό μοναχό γνωστό για την αγάπη του για τη φύση, ο οποίος φημολογείται ότι μπορούσε να επικοινωνεί με τα ζώα και πίστευε στην αρετή της εκούσιας φτώχειας.

Το πιο σημαντικό γεγονός για το Greccio, είναι ότι εκεί ο Άγιος Φραγκίσκος αναπαρέστησε την πρώτη σκηνή της γέννησης στον κόσμο σε μια σπηλιά το έτος 1223, ως ένας τρόπος να διαδοθεί η ιστορία των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 προσκυνητές και τουρίστες συρρέουν από την Ιταλία και το εξωτερικό για να θαυμάσουν τις θεαματικές σκηνές της γέννησης που εμφανίζονται σε όλη την πόλη ως μέρος των εορτασμών, από μικροσκοπικά έργα φωλιασμένα στα τούβλα των τοίχων έως μεγαλύτερες εκθέσεις που βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχεία και ξενώνες.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por @letmeknow89

Το Greccio χρονολογείται από τον Μεσαίωνα όταν ιδρύθηκε από Έλληνες που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και εγκαταστάθηκαν εκεί. Κατασκεύασαν μια οχυρή πόλη με αμυντικά τείχη και ένα κάστρο - απομεινάρια του οποίου είναι ακόμη ορατά σε μέρη του γύρω δάσους.

Πιστεύεται ότι ο Άγιος Φραγκίσκος ήρθε 90 χιλιόμετρα νότια από την Ασίζη στο Greccio μετά από αίτημα του Άρχοντα του Greccio, Giovanni Velita, τον 13ο αιώνα για να κηρύξει στους χωρικούς. Έχτισε το Ιερό του ως κατοικία και τόπο διαλογισμού και λατρείας 1,5χλμ από το κέντρο του Greccio. Είναι ένα μαγευτικό θέαμα, εν μέρει λαξευμένο στα βράχια. Ως μέρος του δικού του προσκυνήματος πίστης, ο Άγιος Φραγκίσκος είχε επισκεφθεί τη Βηθλεέμ στην ιστορική Παλαιστίνη – τους Αγίους Τόπους – τα έτη 1219-1220. Κατά την επιστροφή του στο Greccio, θέλοντας να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στην πίστη τους μέσω της μνήμης της γέννησης του Χριστού, αποφάσισε να αναδημιουργήσει την ατμόσφαιρα της σκηνής της γέννησης του Ιησού στους εορτασμούς των Χριστουγέννων του έτους.

Το 2023 γιορτάστηκαν τα 800 χρόνια από την αρχική σκηνή της φάτνης του Αγίου Φραγκίσκου.