E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Έχετε αίμα στα χέρια σας»: Οι σκληρές ερωτήσεις στους CEO των Meta, TikTok, X για τη σeξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Σε ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία

Δημοσίευση 31/1/2024 | 19:47

«Έχετε αίμα στα χέρια σας»: Οι σκληρές ερωτήσεις στους CEO των Meta, TikTok, X για τη σeξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Οι επικεφαλής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta, X, TikTok, Snap και Discord βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τη σeξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο Διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σήμερα στην αμερικανική Γερουσία.

Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση National Center for Missing and Exploited Children που καταδεικνύουν ότι τα περιστατικά «σeξουαλικού εκβιασμού» (sextortion), κατά τον οποίο ένα διαδικτυακό αρπακτικό εξαπατά έναν ανήλικο για να του στείλει άσεμνες φωτογραφίες και βίντεο, εκτοξεύτηκαν τον περασμένο χρόνο.

«Η ανησυχητική αύξηση της σeξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών οφείλεται σε ένα πράγμα: στις αλλαγές στην τεχνολογία» επισήμανε ο Ντάρμπιν κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης σήμερα, η επιτροπή παρουσίασε ένα βίντεο, όπου παιδιά καταγγέλλουν ότι στοχοποιήθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Με εκμεταλλεύτηκαν σeξουαλικά στο Facebook», δήλωσε ένα παιδί στο βίντεο, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν διακρίνονταν.

Στην αίθουσα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεκάδες γονείς στέκονταν όρθιοι εν αναμονή της εισόδου των CEO, κρατώντας φωτογραφίες των παιδιών τους.

«Δεν το θέλατε αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας»

«Κύριε Ζούκερμπεργκ, εσείς και οι εταιρείες μπροστά μας, γνωρίζω ότι δεν το θέλατε να γίνει έτσι, αλλά έχετε αίμα στα χέρια σας», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ. «Έχετε ένα προϊόν που σκοτώνει ανθρώπους».

Σήμερα θα είναι επίσης η πρώτη εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου του TikTok Σου Ζι Τσου ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών από τον Μάρτιο, όταν η κινεζική πλατφόρμα σύντομων βίντεο βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων για το αν καταστρέφει την ψυχική υγεία των παιδιών.

«Κάνουμε προσεκτικές επιλογές στον σχεδιασμό προϊόντων, προκειμένου να καταστήσουμε την εφαρμογή μας αφιλόξενη σε όσους επιδιώκουν να βλάψουν εφήβους», επισήμανε ο Τσου, όπου πρόσθεσε ότι οι οδηγίες της κοινότητας του TikTok απαγορεύουν αυστηρά οτιδήποτε «θέτει εφήβους στον κίνδυνο της εκμετάλλευσης ή άλλου κακού και εμείς τους εφαρμόζουμε σθεναρά».

Ο Τσου αποκάλυψε πως περισσότεροι από 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν το TikTok μηνιαίως, 20 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με όσους ανέφερε η εταιρεία την περσινή χρονιά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Γκράχαμ, ο ίδιος είπε πως το Tiktok θα δαπανήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια.

Ο Ντάρμπιν επισήμανε πως οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να στοχοθετήσουν παιδιά ή να ανταλλάξουν υλικό σeξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Κατά την ακρόαση κατέθεσαν ο Ζούκερμπεργκ, στην εταιρεία Meta του οποίου ανήκουν το Facebook και το Instagram, η CEO του Χ Λίντα Γιακαρίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του Snap Έβαν Σπίγκελ και ο επικεφαλής του Discord Τζέισον Σίτρον.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στο να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους από την κακοποίηση στις υπηρεσίες μας, όμως πρόκειται για μια συνεχή πρόκληση», τόνισε κατά την κατάθεσή του ο Ζούκερμπεργκ.

«Καθώς βελτιώνουμε τις άμυνες σε έναν τομέα, οι εγκληματίες αλλάζουν τις τακτικές τους και πρέπει να βρούμε νέες απαντήσεις».

Ο Ζούκερμπεργκ επανέλαβε πως η εταιρεία δεν σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας προηγούμενης ιδέας να δημιουργήσει μια παιδική εκδοχή του Instagram.

Η γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουτσαρ διερωτήθηκε εάν οι τεχνολογικοί κολοσσοί επιδεικνύουν αδράνεια, συγκρίνοντας την κατάσταση με το διαδίκτυο με την απάντηση που δόθηκε όταν ένα Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια πτήσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Όταν ένα αεροσκάφος Μπόινγκ έχασε μια πόρτα κατά τη διάρκεια της πτήσης πριν από εβδομάδες, κανείς δεν αμφισβήτησε την απόφαση να καθηλωθεί ο στόλος… Επομένως, γιατί δεν αναλαμβάνουμε το ίδιο είδος αποφασιστικής δράσης μπροστά στον κίνδυνο αυτών των πλατφορμών, όταν γνωρίζουμε πως παιδιά πεθαίνουν;», διερωτήθηκε η Κλόμπουτσαρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατάρ: Έκρηξη σε εγκατάσταση φυσικού αερίου ‑ 13 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Η έκρηξη στο Ρας Λάφαν, την κύρια μονάδα επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ, προκλήθηκε από «τεχνικό ατύχημα».

Τραγωδία στη Γαλλία: Δύο παιδιά πέθαναν από τον καύσωνα μέσα στο αυτοκίνητο της μητέρας τους ενώ εκείνη ψώνιζε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ακριβής λόγος θανάτου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, αλλά η αρχική διάγνωση έκανε λόγο για καρδιακή ανακοπή

Προκαλεί η σύζυγος του δολοφόνου της Σταυρούλας: Ήταν παράξενη γυναίκα, να κάνει σχέση αυτός με αυτή;

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Είμαι σίγουρη και βέβαιη, ο άνδρας μου είναι αθώος, το υποστηρίζω μέχρι θανάτου, είπε η σύζυγος του καθ` ομολογία δολοφόνου της Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά, προσθέτοντας ωστόσο: «Αν είναι αυτός, τότε ναι, να πληρώσει»

Διανομέας της Amazon έβγαλε εκατομμύρια γράφοντας εργασίες και δίνοντας εξετάσεις για φοιτητές

E-Daily 3.Left 22.06.2026
Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βοηθούσε φοιτητές σε εργασίες και εξετάσεις, αποκομίζοντας παράνομα εκατομμύρια δολάρια

Γαλλία: Από τη ζέστη πηδούν στον Σηκουάνα

Κόσμος 22.06.2026
Τρεις νεκροί στη Γαλλία, θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών σαρώνουν την Ευρώπη

Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το ένταλμα σύλληψης

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Αβραμόπουλος για το ένταλμα σύλληψης των Βέλγων: Απολύτως αβάσιμο ζήτημα, δεν θα κάνω χρήση της ασυλίας, ζητώ πλήρη δικαστική έρευνα

Πάτρα: Συνελήφθη οδηγός που παρέσυρε 16χρονο με πατίνι και τον εγκατέλειψε

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Ο ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά τη σύγκρουση – Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και συνέλαβαν τον οδηγό

Δεν προέκυψαν σημάδια κακοποίησης για το 7 μηνών βρέφος που νοσηλεύεται στην Πάτρα, ελεύθερη η μητέρα

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Το 7 μηνών βρέφος εισήχθη στο Καραμανδάνειο το Σάββατο φέροντας κάταγμα στον μηρό και εκδορές στο κεφάλι.

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

E-Daily 2.TopNews 22.06.2026
Στον πρώην επίτροπο αποδίδεται η κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, με τις Αρχές να συνδέουν την υπόθεση με οικονομικό όφελος ύψους περίπου 73.000 ευρώ.

Βανς: Το Ιράν δέχθηκε την επιστροφή επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις

Κόσμος 22.06.2026
Σημαντικό βήμα προόδου στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος από την Ελβετία, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη συμφώνησε στην επάνοδο επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας...