E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία: Ξεκινάει η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η Συμμαχία αξιολογεί τον κίνδυνο ενός Παγκόσμιο Πολέμου και ετοιμάζει τα σχέδια δράσης

Δημοσίευση 18/1/2024 | 18:47

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία: Ξεκινάει η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από τον Ψυχρό Πόλεμο

Μερικούς μήνες αφότου αποκαλύφθηκε πως το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται επίσημα για έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου με τη συμμετοχή περίπου 90.000 στρατιωτών.

Πρόκειται για την στρατιωτική άσκηση «Steadfast Defender 2024», η οποία θα διαρκέσει έως τον Μάιο. «Το ΝΑΤΟ θα επιδείξει την ικανότητα του να προστατεύει τον ευρωατλαντικό χώρο με μια διατλαντική κίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», υπογράμμισε ο αμερικανός στρατηγός Κρίς Κάβολι από τις Βρυξέλλες μετά τη διήμερη συνάντηση των επικεφαλής εθνικών στρατευμάτων.

Οι δυνάμεις που θα συμμετέχουν θα προέρχονται από το σύνολο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και τη Σουηδία, η ένταξη της οποίας στη Συμμαχία παραμένει σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Τουρκίας. Οι στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αναφέρεται, θα επικεντρωθούν στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα απόρρητα έγγραφα από το γερμανικό υπουργείο, ανέφεραν πως το Βερολίνο προετοιμάζεται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να ξεσπάσει από μια πιθανή επίθεση της Ρωσίας σε νατοϊκές δυνάμεις.

Τα έγγραφα αποτελούν επί της ουσίας έναν οδηγό για το τρόπο με τον οποίο η Μόσχα θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Ουκρανία σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ μέσα σε μόλις 18 μήνες. Σύμφωνα με τις νατοϊκές εκτιμήσεις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για εισβολή τη Λευκορωσία, όπως έκανε τον Φεβρουάριο του 2022 κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενδεικτική της ανησυχίας στο Δυτικό μπλοκ, ήταν και η προειδοποίηση του υπουργού Άμυνας της Σουηδίας, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει την προοπτική του πολέμου. Προέτρεψε δε τους πολίτες να ενταχθούν σε εθελοντικές αμυντικές οργανώσεις, ώστε να προετοιμαστούν για μια πιθανή ρωσική επίθεση.

Τον περασμένο Μάιο, αποκαλύφθηκε ένα μυστικό στρατιωτικό σχέδιο, χιλιάδων σελίδων, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ο τρόπος δράση του νατοϊκού στρατού στο ενδεχόμενο μιας επίθεσης από μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη και τους συμμάχους της, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία ή τη Κίνα.

Η σύνταξη του εν λόγω σχεδίου σηματοδότησε μια θεμελιώδη αλλαγή. Εδώ και δεκαετίες η ηγεσία του ΝΑΤΟ δεν είχε νιώσει την ανάγκη να καταρτίσει πολεμικά σχέδια μεγάλης κλίμακας, καθώς οι συγκρούσεις περιορίζονταν σε μικρότερης και περιφερειακής κλίμακας συγκρούσεις – όπως στο Αφγανιστάν και το Ιράκ – και επιπλέον η μετασοβιετική Ρωσία δεν είχε αξιολογηθεί ως υπαρξιακή απειλή.

Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά βάσει των νέων παγκόσμιων συσχετισμών, του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του πιο αιματηρού στην Ευρώπη από το 1945, αλλά και του κινδύνου μιας «ανάφλεξης» σε άλλες πυριτιδαποθήκες διεθνώς, όπως συνέβη στη Μέση Ανατολή. Σήμερα το ΝΑΤΟ, το οποίο πριν από περίπου τρία χρόνια είχε χαρακτηριστεί ακόμη και από τη Γαλλία ως μια «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία, εκτιμά πλέον πως οι προετοιμασίες για μια σύγκρουση με έναν ισχυρό αντίπαλο είναι ζωτικής σημασίας. Και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να έχει έτοιμα όλα τα επιχειρησιακά σχέδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ασημένιος ο Εμμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου με άλμα στα 6,05μ.

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Ντουπλάντις κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο

Τουρκία: Αιματηρός καυγάς δύο οικογενειών στη Χατάι – 3 νεκροί και 25 τραυματίες

Κόσμος Χτες
Η σύρραξη ξέσπασε κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid al-Fitr και κλιμακώθηκε γρήγορα σε μάχη με πέτρες, μαχαίρια και πυροβόλα όπλα.

Ναύαρχος Παυλόπουλος: «Η αποβατική επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι ήδη σε εξέλιξη»

Κόσμος Χτες
Ο επίτιμος αρχηγός Στόλου εκτιμά ότι οι Αμερικανοί διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού μέσω στρατηγικής παραπλάνησης, ενώ αποκλείει πρακτικά κάθε κίνδυνο για την Ελλάδα.

Για πρώτη φορά: Ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης από την αμόλυβδη

Οικονομία Χτες
Η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπέρασε την αντίστοιχη της αμόλυβδης

Ισραήλ για Νατάνζ: «Δεν βομβαρδίσαμε εμείς» – Πληροφορίες για αμερικανικές βόμβες bunker buster

Κόσμος Χτες
Αξιωματούχοι του IDF αρνήθηκαν οποιαδήποτε ισραηλινή εμπλοκή στην επίθεση κατά της πυρηνικής εγκατάστασης, ενώ ισραηλινό δίκτυο επικαλείται πηγές που «δείχνουν» τις ΗΠΑ.

Καταγγελία από Λόλα Νταϊφά: «Ο Τσαγκαράκης πουλούσε τα κλεμμένα μου κοσμήματα στην εκπομπή του»

Ελλάδα Χτες
Η έφοδος του ελληνικού FBI στην αποθήκη του στο Ελληνικό αποκάλυψε εκτεταμένο κύκλωμα πλαστογράφησης έργων τέχνης, ενώ παράλληλα συνελήφθη και υπάλληλος της γκαλερί του.

Χαλκιδική: Εξελίξεις με το διαμελισμένο πτώμα σε βαλίτσα ‑ «Μάλλον είναι η κόρη μου η Φωτεινή»

Ελλάδα Χτες
Πατέρας αγνοούμενης ισχυρίζεται πως η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την κόρη του

Τρεις εβδομάδες πολέμου με αντιφατικά μηνύματα από Τραμπ: «Δεν θέλω εκεχειρία» αλλά… μείωση επιχειρήσεων

Κόσμος Χτες
Μόνο το 7% των Αμερικανών υποστηρίζουν την πραγματοποίηση χερσαίων επιχειρήσεων στο Ιράν

Μερομήνια 2026: Τι προβλέπουν για το Πάσχα ‑ Πώς θα σουβλίσουμε φέτος

Καιρός Χτες
Η ψυχρή και ασταθής εκκίνηση της άνοιξης δημιουργεί ερωτήματα

7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο στη Βέροια

Ελλάδα Χτες
Το παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι ενώ υπέστη και ρήξη σπλήνας - Στήθηκε «γέφυρα σωτηρίας» για τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη