E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα ήταν αν το κράτος έδινε 300 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί

Στον Καναδά συμβαίνει αυτή τη στιγμή

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/12/2023 | 00:12

Πώς θα ήταν αν το κράτος έδινε 300 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί
Collage

Ένα τεράστιο πείραμα κοινωνικής πολιτικής εκτυλίσσεται στον Καναδά για να παρέχει σε οικογένειες σε όλη τη χώρα παιδική φροντίδα με μέσο όρο 10 $ την ημέρα.

Το σχέδιο, το οποίο εισήχθη το 2021 εν μέσω της πανδημίας, στοχεύει να δαπανήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026 για να μειώσει το κόστος φροντίδας των παιδιών για τους γονείς.

Η προσπάθεια φέρνει το "δίχτυ ασφαλείας" του Καναδά πιο κοντά σε αυτό άλλων δυτικών δημοκρατιών που έχουν ενισχύσει τη φροντίδα των παιδιών, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία, και θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για άλλες χώρες των οποίων τα συστήματα εξακολουθούν να υστερούν.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι καναδικές οικογένειες είναι σε καλύτερη οικονομική κατασταση, πληρώνοντας εκατοντάδες δολάρια λιγότερα για φροντίδα κάθε μήνα από ό,τι πριν από το 2021. 

5 από τις 13 επαρχίες και περιοχές του Καναδά έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο παιδικής φροντίδας των 10 $ την ημέρα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ άλλες έχουν μειώσει τα τέλη τους κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό.

Εκτός από τη μείωση του κόστους για τους γονείς, το σχέδιο έχει δημιουργήσει περίπου 52.000 νέα σημεία παιδικής φροντίδας και σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Νέα Σκωτία, η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση βοήθησε στην αύξηση των μισθών των νηπιαγωγών.

Ο Καναδάς είναι μια λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες (περίπου 40 εκατομμύρια άτομα έναντι των 340 εκατομμυρίων των ΗΠΑ) και ενώ δεν είχε ποτέ στο παρελθόν εθνική πολιτική παιδικής μέριμνας, έχει από καιρό υιοθετήσει ένα πιο ανθεκτικό δίχτυ ασφαλείας, παρέχοντας στους πολίτες με καθολική υγειονομική περίθαλψη και ετήσια οικογενειακά επιδόματα στους γονείς. Επιπλέον, ο Καναδάς παρέχει στους γονείς που θέλουν να μείνουν σπίτι με τα βρέφη τους μερική άδεια μετ' αποδοχών έως και 18 μηνών.

Το εθνικό σχέδιο παιδικής μέριμνας του Καναδά βρίσκεται σε μια δυνητικά μεταμορφωτική τροχιά, αλλά δεν προέκυψε από το πουθενά. Μάλλον, τα χρόνια τοπικής οργάνωσης αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας για την τελική μετακίνηση της βελόνας σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ξεκινώντας το 1997, η επαρχία του Κεμπέκ επένδυσε σε ένα καθολικό και προσιτό σύστημα παιδικής φροντίδας με στόχους την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τη βοήθεια περισσότερων γυναικών στο εργατικό δυναμικό και τη βελτίωση της ανάπτυξης των παιδιών.

Ενώ η εξάπλωση της προσπάθειας ήταν άνιση τα τελευταία 25 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνέβαλε στην ενίσχυση της συμμετοχής του γυναικείου εργατικού δυναμικού και ότι οι δημόσιες επενδύσεις υπερπλήρωσαν για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, όταν τα κέντρα παιδικής μέριμνας έκλεισαν σε όλο τον Καναδά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα δημόσια επιδοτούμενα κέντρα στο Κεμπέκ, τα οποία εξαρτώνται λιγότερο από τη λειτουργία υψηλών τελών από τους γονείς, μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ημέρα που ο Mike Tyson δάγκωσε το αυτί του Evander Holyfield

Αθλητισμός 27.07.2024
Μια περίεργη αλλά ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό

Tι ήταν οι Δρόμοι των Νεκρών στην Ιρλανδία

Stories 27.07.2024
Πού πάνε τα πνεύματα στη μετά θάνατον ζωή; Oι Ιρλανδοί ξέρουν

Μήπως ο επόμενος πόλεμος γίνει στο διάστημα;

Stories 27.07.2024
Πόσο κοντά είμαστε στη τοποθέτηση ενός όπλου στο διάστημα;

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 27.07.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 27.07.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

6+1 ασυμβίβαστες γυναίκες που θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις

Πρόσωπα 27.07.2024
Αυτά τα κορίτσια άλλαξαν τον κόσμο με το δυναμισμό και τη θέλησή τους!

Sante: Το θρυλικό ελληνικό τσιγάρο που θυμούνται όλοι

Retro Χτες
Είχαν ένα φανταστικό κόκκινο πακέτο

Οι 10+1 πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης

Stories Χτες
Υπάρχει λόγος για το +1

Όλοι οι αριθμοί των Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα

Αθλητισμός Χτες
Τα μετάλλια και οι πιο επιτυχημένες διοργανώσεις

Ποια είναι η Allyson Felix που εξαιτίας της άνοιξε παιδικός σταθμός στο Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού

Πρόσωπα Προχτές
Η πολυβραβευμένη αθλήτρια «δεν θέλει καμία γυναίκα να αισθάνεται ότι πρέπει να επιλέξει μεταξύ του επαγγέλματος και της μητρότητας»