E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
#TiNaDeis: Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη, το «Ιντεάλ» και η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία

Λέμε «αντίο» στον κινηματογράφο Ιντεάλ βλέποντας κλασικά αριστουργήματα

Και ελπίζουμε όχι οριστικό

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/11/2023 | 00:01

Λέμε «αντίο» στον κινηματογράφο Ιντεάλ βλέποντας κλασικά αριστουργήματα
@Ioannis Stefanidis/AIFF 2023

Το Σάββατο που μας πέρασε ξεκίνησαν οι προβολές επτά αξέχαστων ταινιών στον κινηματογράφο που όλοι οι σινεφίλ έχουν λατρέψει, αλλά που τώρα μας λέει αντίο, καθώς είναι προγραμματισμένος να κλείσει στο τέλος του χρόνου.

Προσωπικά, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τον θεωρούσα δεύτερο σπίτι μου, όταν πολλά πρωινά πήγαινα στις δημοσιογραφικές προβολές, χωνόμουν σε μια θέση με παρέα ή μόνος και για λίγες ώρες ο κόσμος έξω σταματούσε να υπάρχει. Αισθανόμουν ασφάλεια και ταξίδεψα σε πολλά μέρη μαζί του και μου προκαλεί απέραντη θλίψη το ενδεχόμενο να γίνει πράξη το μόνιμο κλείσιμό του.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως έκαναν και την προηγούμενη άνοιξη, οι Νύχτες Πρεμιέρας, σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS, τον στηρίζουν εμπράκτως και αντιτίθενται στο κλείσιμο του, προβάλλοντας κάθε Σάββατο (με εξαίρεση αυτό πριν των Χριστουγέννων όπου η διπλή προβολή θα γίνει Παρασκευή), επτά κινηματογραφικά αριστουργήματα, τέσσερα από τα οποία έχουν συμβολική σημασία για τον κινηματογράφο Ιντεάλ, λόγω του ότι οι πρεμιέρες τους εκεί άφησαν εποχή.

Με αυτόν τον τρόπο, επαναλαμβάνεται το αίτημα διατήρησης και επαναλειτουργίας όλων των ιστορικών κινηματογράφων του κέντρου και ειδικά γα το Ιντεάλ, το οποίο για πολλά χρόνια έγινε σπίτι όλων των κινηματογραφόφιλων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών για το «αντίο» στον κινηματογράφο Ιντεάλ που ελπίζουμε να μην είναι οριστικό:

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Σάββατο 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

SEVEN – DIGITAL RESTORATION

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φίντσερ Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Μόργκαν Φρίμαν, Γκουίνεθ Πάλτροου, Κέβιν Σπέισι Διάρκεια: 127′ Ετος παραγωγής: 1995

Το πιο επιδραστικό και καθηλωτικό θρίλερ της δεκαετίας του ’90-το οποίο αμέτρητες ταινίες προσπάθησαν έκτοτε να μιμηθούν-παραμένει ένα υπόδειγμα σασπένς, μυστηρίου και ατμόσφαιρας και αποτελεί την καθοριστική δημιουργία που τοποθέτησε το όνομα του Ντέιβιντ Φίντσερ στην ακριβοθώρητη λίστα των πιο περιζήτητων σκηνοθετών παγκοσμίως.

Σάββατο 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ | GOODFELLAS 4Κ RESTORATION

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε Πρωταγωνιστούν: Ρέι Λιότα, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τζο Πέσι, Λορέιν Μπράκο, Πολ Σορβίνο Διάρκεια: 146′ Ετος παραγωγής: 1990

Εμπειρία σφοδρή και ηλεκτρισμένη, σκηνοθετημένη από τον Σκορσέζε με ένα σεισμικό πάθος που πλημμυρίζει κάθε πλάνο, με μια αλάνθαστη αφηγηματική βιρτουοζιτέ που κρατά το κοινό καρφωμένο στην θέση του επί δυόμισι ηδονικές ώρες και με μια σαρωτική ορμή που στέλνει ήρωες και θεατές σε μια rollercoaster βόλτα στην Κόλαση και ξανά πίσω, τα «Καλά Παιδιά» είναι ένα στιβαρό μάθημα σινεμά και μια από τις μεγάλες δημιουργίες του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Σάββατο 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 23:00

ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ | EYES WIDE SHUT – DIGITAL RESTORATION

Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Νικόλ Κίντμαν, Σίντνεϊ Πόλακ, Μαρί Ρίτσαρντσον, Τοντ Φιλντ Διάρκεια: 159′ Ετος παραγωγής: 1999

Ερωτική οδύσσεια, νυχτερινή περιπλάνηση μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού που πρέπει να αναμετρηθεί με τις φαντασιώσεις του προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του, το κύκνειο άσμα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ παραμένει ένα γοητευτικό αίνιγμα που εξακολουθεί να προσκαλεί αμέτρητες ερμηνείες και συζητήσεις.

Σάββατο 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

22:00

Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ | THE SILENCE OF THE LAMBS 30TH ANNIVERSARY 4K RESTORATION

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι Πρωταγωνιστούν: Τζόντι Φόστερ, Aντονι Χόπκινς, Σκοτ Γκλεν, Τεντ Λεβίν Διάρκεια: 118′ Ετος παραγωγής: 1991

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Αντρικού Ρόλου (Aντονι Χόπκινς), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Τζόντι Φόστερ) και Διασκευασμένου Σεναρίου για το πολύκροτο θρίλερ που μας σύστησε στο πρόσωπο του Χάνιμπαλ Λέκτερ μια από τις πιο αλησμόνητες φιγούρες κακού όλων των εποχών και στάθηκε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’90. Προβάλλεται σε εξαιρετική ψηφιακή αποκατάσταση με αφορμή την πρόσφατη, 30ή επέτειο της ταινίας.

00:30

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ | DIE HARD 4K RESTORATION

Σκηνοθεσία: Τζον ΜακΤίρναν Πρωταγωνιστούν: Μπρους Γουίλις, Aλαν Ρίκμαν, Μπόνι Μπεντέλια, Αλεξάντερ Γκοντούνοβ Διάρκεια: 132′ Ετος παραγωγής: 1988

Η πιο αναπάντεχη και εκρηκτική χριστουγεννιάτικη ταινία που έγινε ποτέ μετέτρεψε τον Μπρους Γουίλις σε άκρως δημοφιλή (και σκληροτράχηλο) ήρωα της δράσης, τον Aλαν Ρίκμαν σε αξέχαστο κακό και τον σκηνοθέτη Τζον ΜακΤίρναν στον πιο δεξιοτέχνη δημιουργό του σινεμά περιπέτειας για ολόκληρη τη δεκαετία του ’80. Η ταινία προβάλλεται στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS

Παρασκευή 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ | 22:00 | ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

22:00

PULP FICTION 4K RESTORATION

Σκηνοθεσία: Κουέντιν Ταραντίνο Πρωταγωνιστούν: Τζον Τραβόλτα, Σάμουελ Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ Διάρκεια: 154′ Ετος παραγωγής: 1994

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και έξι ακόμη υποψηφιότητες, τεράστια εισπρακτική επιτυχία και φαινόμενο παγκοσμίως, το «Pulp Fiction» αποτελεί ένα modern classic του αμερικανικού σινεμά, σταθερό σημείο αναφοράς για την ποπ κουλτούρα και υπεράνω συστάσεων. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

00:30

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ | PREDATOR 4K RESTORATION

Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Τίρναν Πρωταγωνιστούν: Aρνολντ Σβαρτσενέγκερ, Καρλ Γουέδερς, Μπιλ Ντιουκ, Τζέσι Βεντούρα Διάρκεια: 107′ Ετος παραγωγής: 1987

Μέχρις εσχάτων αναμέτρηση μιας ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών με ένα αιμοβόρο εξωγήινο ον που καραδοκεί κρυμμένο σε κάποια ζούγκλα της Λατινικής Αμερικής, αυτός ο εντυπωσιακός συνδυασμός καταιγιστικής πολεμικής δράσης και επιστημονικής φαντασίας αποτελεί διαχρονικά μια από τις πιο κλασικές ταινίες του σινεμά περιπέτειας της δεκαετίας του ’80. Η ταινία θα προβληθεί στην πρόσφατη ψηφιακή της αποκατάσταση.

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το MIDNIGHT EXPRESS

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρλεκιν: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο στην Ελλάδα και ο μοναδικός Έλληνας συγγραφέας με ψευδώνυμο

Paper Χτες
Τα Αρλεκιν μας αποχαιρετούν: H ιστορία των πιο πετυχημένων βιβλίων περιπτέρου

The Bear: Η σειρά που οφείλεις στον εαυτό σου να ξεκινήσεις

TV Σειρές Χτες
Ανάγκασε εκατομμύρια τηλεθεατές να κολλήσουν μαζί της

Τι σημαίνει το «Α113» που εμφανίζεται σε δεκάδες κινούμενα σχέδια

TV Σειρές Προχτές
Ένας αριθμός με πολύ νόημα

Τέλος τα Αρλεκιν μετά από 45 χρόνια: Η συγκινητική ανακοίνωση του εκδότη

Paper 25.04.2024
Το τέλος εποχής για τα Αρλεκιν ανακοίνωσε ο επικεφαλής των εκδόσεων, Χάρης Νικολακάκης

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά 20.04.2024
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την