E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς ο ψηφιακός κόσμος δεν μπορεί να συλλάβει τι συμβαίνει 

Η οπαδική ρητορική και τα fake news

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 17/10/2023 | 00:21

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Πώς ο ψηφιακός κόσμος δεν μπορεί να συλλάβει τι συμβαίνει 
@AP Photo/Khalil Hamra

Ο πόλεμος σε Ισραήλ και Παλαιστίνη μαίνεται εδώ και δέκα ημέρες με τα σημάδια να δείχνουν ότι δε θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση. Άμαχοι νεκροί και από τις δυο πλευρές, με την ανθρωπιστική κρίση που προϋπήρχε στη Γάζα να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, Μάλιστα, μέλος του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Γάζα μίλησε για έναν κόσμο που «έχει χάσει την ανθρωπιά του».

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον ψηφιακό κόσμο από την έναρξη του πολέμου. Οι χρήστες των social media ανταλλάσσουν βρισιές, υποστηρίζοντας τη μια ή την άλλη πλευρά. Οι συζητήσεις τους μοιάζει λες και πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα, με τα «θα σας γα…» και πολλά άλλα παρόμοια να δίνουν και να παίρνουν.

Αυτή η προσέγγιση δεν αφήνει κανέναν να δει τη φρίκη του πολέμου. Οι ζωές αμάχων που χάνονται εκατέρωθεν είναι κάτι το φρικτό, με τους υποστηρικτές να αποτυγχάνουν να το δουν, αφού γι’ αυτούς προέχει πως θα επιβληθούν στους αντιπάλους τους στα social media. Η ενημέρωση τους πάνω στο θέμα επίσης, φαίνεται να μην είναι ούτε καν η στοιχειώδης, με το μένος να δημιουργεί μίσος και όπως πάντα, το μίσος να δημιουργεί ακόμα περισσότερο μίσος.

Φυσικά, σε αυτό παίζουν ρόλο και τα ίδια τα social media με τα fake news να έρχονται στην επιφάνεια σε καθημερινή βάση και να αλλάζουν την ατζέντα σπέρνοντας περισσότερο μίσος, παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Και αυτά σε έναν πόλεμο, ότι χειρότερο μπορεί να τύχει στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι σκοποί των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά είναι, εκτός από τους παραπάνω, αρκετοί ακόμα. Το μόνο που δεν κάνουν, είναι να βοηθούν την κατάσταση και να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει όχι μόνο τι συμβαίνει, αλλά και το πόσο φρικτός και απάνθρωπος είναι ένας πόλεμος.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να ελέγξουν το φαινόμενο αλλά αυτό δεν είναι εύκολο για όλες τις περιπτώσεις. Οι fake θεωρίες συνωμοσίας γίνονται viral και τα βίντεο που κανείς δεν ξέρει από που προέκυψαν, το ίδιο. Η ζωή έχει πολλή περισσότερη αξία απ’ όλο αυτό.

Οι Ευρώπη έχει προειδοποιήσει το TikTok, το Facebook, το X και το YouTube να ελέγξουν τις αναρτήσεις ώστε να μην ανεβαίνουν ανακρίβειες. Το X βρίσκεται σε δεινότερη θέση, με το TikTok να έχει αυξήσει τους πόρους για να εντοπίζεται το παραπλανητικό περιεχόμενο και το Facebook να δημιουργεί κέντρο ειδικών επιχειρήσεων στελεχωμένο με εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που μιλούν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά.

Φυσικά, κάποιες ειδήσεις τα καταφέρνουν. Μια viral ιστορία έλεγε πως το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα. Η εκκλησία αργότερα το αρνήθηκε. Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, έχουν παρατηρηθεί βίντεο με σωστές πληροφορίες αλλά συνοδεύονται από ψευδείς ισχυρισμούς.

Όλα αυτά οδηγούν σε περισσότερο μίσος, δηλαδή αυτό που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, αλλά και σε έξαρση της αντισημιτικής και ισλαμοφοβικής ρητορικής. Ο Γκράχαμ Μπρούκι, ανώτερος διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, ανέφερε πως η τάση περιλαμβάνει ένα κύμα τρομοκρατικής προπαγάνδας, περιεχόμενο που απεικονίζει παραστατική βία, παραπλανητικούς και ξεκάθαρα ψευδείς ισχυρισμούς και ρητορική μίσους. Ιδιαίτερα δε «αυξήσεις σε συγκεκριμένες και γενικές ισλαμοφοβικές και αντισημιτικές αφηγήσεις».

Μέσα από όλα αυτά, από τον οπαδικό διάλογο αλλά και τα fake news, ο ψηφιακός κόσμος αδυνατεί να συλλάβει την πραγματικότητα του πολέμου, σε έναν πολύ επικίνδυνο βαθμό, που παίζει και αυτός το ρόλο του ενάντια στην αποκλιμάκωση του. Ο πόλεμος είναι δυστυχία, για όλες τις πλευρές. Ας έχουμε αυτό στο μυαλό μας, όταν σχολιάζουμε και βλέπουμε εικόνες από αυτόν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς έφτασε η τσάντα της Jane Birkin να κοστίζει 10 εκατ. ευρώ;

Stories 16.07.2025
Δεν θα πιστέψεις τι είχε πάνω της η τσάντα που έγινε η πιο ακριβή στην ιστορία

Η γυναίκα που αλλάζει την Ουκρανία: Ποια είναι η 39χρονη που πήρε τη σκυτάλη της πρωθυπουργίας εν μέσω πολέμου;

Πρόσωπα 16.07.2025
Η οικονομολόγος Γιούλια Σβιριντένκο στο τιμόνι της Ουκρανικής κυβέρνησης

Γάζα: Πόλεμος, πείνα και τώρα καύσωνας – πεθαίνουν μέσα στις σκηνές

Stories 16.07.2025
Η αποπνικτική ζέστη κάνει αφόρητες τις συνθήκες στη Γάζα – «Ο καύσωνας μας τσακίζει»

Το πιο «τέλειο» έγκλημα στην Ελλάδα – Ο δολοφόνος που γύρισε, σκότωσε και εξαφανίστηκε για πάντα

Stories 16.07.2025
«Η ντροπή ξεπλένεται μόνο με αίμα» λέει ο άγραφος νόμος της Μάνης. Και κάποιος τον τήρησε... με ανατριχιαστική ακρίβεια

Τι είναι αυτό το χεράκι που βλέπεις παντού; Η ιστορία που δεν σου είπε ποτέ κανείς

Ιστορικά Χτες
Ένα emoji με 1.000 χρόνια ιστορία – Πώς το 👉 έγινε σύμβολο προσοχής από τον Μεσαίωνα

Αποστολή εξετελέσθη στο Plastiras Lake Festival: Τρία μερόνυχτα μουσικής, φύσης και ανεμελιάς

Φεστιβάλ Χτες
Μουσική, λίμνη και camping: Το φεστιβάλ που έγινε η νέα μας καλοκαιρινή συνήθεια

Ξανά στο προσκήνιο η πανώλη στις ΗΠΑ

Stories Χτες
Όταν το παρελθόν επιστρέφει

Η μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα που έχει και καμπαναριό και μιναρέ

Ιστορικά Προχτές
Η εκκλησία-σύμβολο της συνύπαρξης - Η Πλατεία που μιλά τρεις γλώσσες

Έγκλημα ως θέαμα: Μια σιωπηλή απειλή πίσω από τις λεπτομέρειες στα ρεπορτάζ

Απόψεις Προχτές
Μήπως δίνουμε πάρα πολλές πληροφορίες στα εγκλήματα;

Ο δημιουργός του Twitter έφτιαξε chat χωρίς Wi‑Fi και τρέλανε το ίντερνετ

Stories Προχτές
H εφαρμογή που μιλάς χωρίς να σε παρακολουθεί κανείς