LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Πόλεμος Ισραήλ και Παλαιστίνης: Οι διαμάχες της ανθρωπότητας δεν σταματούν δυστυχώς ποτέ

Η «λύση των δυο κρατών» για Ισραήλ και Παλαιστίνη και γιατί δεν προχωρά

Η λύση που υποστηρίζουν οι ξένες δυνάμεις, αλλά που οι δυο πλευρές δεν κάνουν εύκολη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/10/2023 | 00:10

Η «λύση των δυο κρατών» για Ισραήλ και Παλαιστίνη και γιατί δεν προχωρά
@Mohammed Saber/EPA

Τις περασμένες δεκαετίες υπήρξαν πολλές προτεινόμενες λύσεις για το ζήτημα μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Η πιο δημοφιλής πρόταση ήταν η «λύση των δυο κρατών», να χωριστούν δηλαδή οι δυο λαοί, ο καθένας στο έδαφος και το κράτος του. Αυτή ήταν και η αρχική πρόταση του ΟΗΕ, μόνο που οι Άραβες την απέκλεισαν την ίδια ώρα που οι Εβραίοι την είχαν αποδεχθεί. Και παρόλο που υπάρχουν εναλλακτικές, όπως μια κοινή χώρα και για τους δυο ή η υιοθέτηση του ελβετικού μοντέλου διακυβέρνησης, τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι τόσο λειτουργικό όσο «η λύση των δυο κρατών».

Ποια είναι αυτή η λύση λοιπόν; Η λύση χρειάζεται αρχικά γιατί υπάρχει πρόβλημα και δεν είναι άλλο από τη σύγκρουση Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Και η διαμάχη αφορά τον διαμοιρασμό της γης και στους δυο. Μπορεί η Παλαιστίνη να γίνει μια ανεξάρτητη χώρα; Και πως θα μπορούσαν οι δυο πλευρές να λύσουν προβλήματα δεκαετιών, όπως η κατοχή της Δυτικής Όχθης και ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας ή η βία των Παλαιστινίων απέναντι στους Ισραηλινούς;

Η λύση των δυο κρατών θα έφτιαχνε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, δίπλα από το Ισραήλ. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να προσφέρει ασφάλεια στο Ισραήλ, που θα διατηρούσε την πλειοψηφία στο έδαφός του (αυτό είναι το σημείο που αντιδρά στην κοινή χώρα), την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι θα είχαν επιτέλους το δικό τους κράτος.
Οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι το έχουν στο επίκεντρο της ατζέντας τους. Και αυτός ο στόχος ήταν ο μόνος που μπορούσε να βάλει τις δυο πλευρές στο ίδιο τραπέζι για διαπραγματεύσεις. 

Παρόλα αυτά οι δυσκολίες που παρουσιάζονται ακόμα και σε αυτή τη λύση είναι πολλές. Αρχικά είναι τα σύνορα, αφού δεν υπάρχει συμφωνία για το που θα τραβηχτεί η γραμμή. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα τραβηχτεί στα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967, αλλά το Ισραήλ έχει φτιάξει καταυλισμούς μέσα στη Δυτική όχθη και πολλοί φοβούνται ότι αυτοί θα θεωρηθούν ως τα πραγματικά σύνορα αφήνοντας τους Παλαιστινίους με κομμάτια γης που δεν θα είναι ενιαία.

Ύστερα είναι η αιώνια διαμάχη για την Ιερουσαλήμ, την οποία και οι δυο θεωρούν πρωτεύουσά τους. Με τους ναούς τριών θρησκειών να βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον, είναι δύσκολο να τη χωρίσεις. Επίσης, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζούσαν στο Ισραήλ μέχρι το 1948 είναι τώρα κοντά στα 5 εκατομμύρια και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο των προγόνων τους, αλλά το Ισραήλ φοβάται πως θα χάσει την πλειοψηφία στον πληθυσμό, κάτι που θα τραντάξει τα θεμέλια του εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους του.

Τέλος, είναι και η ασφάλεια όλων. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να πάρουν πίσω τα κατεχόμενα εδάφη τους, ενώ το Ισραήλ δεν θέλει να παραδώσει οποιαδήποτε γη που θα ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ βέβαια φαίνεται να υποστηρίζει τη «λύση των δυο κρατών», αλλά όχι στην πράξη, αφού αυξάνει συνεχώς την παρουσία του στη Δυτική Όχθη.

Σε αυτή τη διαμάχη και οι δυο πλευρές έχουν τις ευθύνες τους. Η «λύση των δυο κρατών» είναι η μόνη που αποδέχονται οι ξένες δυνάμεις, αλλά για τους Ισραηλινούς η διατήρηση της υπάρχουσα κατάστασης φαίνεται όλο και πιο βατή. Βέβαια η διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, όπως διαπιστώσαμε όλοι, δεν είναι λύση και οδηγεί στο χάος. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ότι η λύση των δυο κρατών εμπεριέχει ρίσκο, σε σχέση με τις υπόλοιπες λύσεις παραμένει η πιο λογική.

Αν οι δυο πληθυσμοί ζούσαν σε ένα κράτος δεν θα υπήρχε καθαρή πλειοψηφία από κάποια πλευρά και ίσως να δημιουργούνταν συγκρούσεις στο εσωτερικό του. Υπάρχει και η σκέψη της ακροδεξιάς του Ισραήλ να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους να ζήσουν μαζί τους στο έδαφος, αλλά να μην έχουν ίσα δικαιώματα. Αυτό όμως πάει κόντρα στην πλειοψηφία των Ισραηλινών που θέλουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Κάτι που δεν θα υφίσταται με τη λύση που προτείνουν οι ακροδεξιοί.

Πριν την επίθεση της Χαμάς, οι αναλυτές ανέφεραν πως η τελευταία ευκαιρία για την «λύση των δυο κρατών» θα ήταν και οι δυο πλευρές να κοιτάξουν σε άλλες κατευθύνσεις πολύ διαφορετικές από αυτές που κοιτούν μέχρι σήμερα, όπως η αστάθεια με τις γειτονικές χώρες με τις οποίες χρειάζεται να συνεννοηθούν και οι δυο αλλά και το εμπόριο. Ωστόσο ο φανατισμός, δεν φαίνεται να αφήνει καμία από τις δυο πλευρές να δει καθαρά τα οφέλη μιας λύσης, που ίσως να φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή.

Πληροφορίες: New York Times, Just Security

Σήμερα έμαθα

Σήμερα έμαθα: Τι είναι ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ

Πως η Χαμάς βρήκε τις αδυναμίες του
Stories

Πόσοι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν τη Χαμάς;

Μια έρευνα του Palestinian Center for Policy and Survey Research
TV Σειρές

2 σειρές για να καταλάβεις τι συμβαίνει ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Η κινηματογραφική κάμερα προσπαθεί να αποτυπώσει τη σκληρή πραγματικότητα
Ιστορικά

Η «λύση των δυο κρατών» για Ισραήλ και Παλαιστίνη και γιατί δεν προχωρά

Η λύση που υποστηρίζουν οι ξένες δυνάμεις, αλλά που οι δυο πλευρές δεν κάνουν εύκολη
Ιστορικά

Η ιστορική φυγάδευση του Γιασέρ Αραφάτ από τον Ανδρέα Παπανδρέου

Η κοινή συνέντευξη τύπου που έκανε εντύπωση
Ιστορικά

Ο πόλεμος των 6 ημερών: Η ισραηλινή επίθεση που σόκαρε

Ένας θρίαμβος που έφερε αλλαγές στην περιοχή
Stories
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά 22.04.2024
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα 22.04.2024
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories 22.04.2024
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον 22.04.2024
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Χτες
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Χτες
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Χτες
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;

Πρόσωπα Χτες
Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα

H παμπόνηρη υπερμαραθωνοδρόμος που έκανε το ασύλληπτο

Πρόσωπα Χτες
Είπαμε να βοηθιόμαστε, αλλά όχι κι έτσι (!)

Ο γιατρός που λέει ότι πέθανε και ξαναζωντάνεψε μετά από 7 ημέρες

Stories Χτες
Τι λέει για την εμπειρία που βίωσε

Η γέφυρα για την τέλεια selfie που φτιάχτηκε για ερωτευμένα ζευγάρια

Ωραίες Εικόνες Προχτές
Έχει ένα κενό 30 εκατοστών που δεν επιτρέπει αυτοκίνητα