E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί ο Stephen King πουλά τα δικαιώματα της δουλειάς του για μόλις 1 δολάριο

Σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 5/10/2023 | 00:37

Γιατί ο Stephen King πουλά τα δικαιώματα της δουλειάς του για μόλις 1 δολάριο

Τα περισσότερα από 60 μυθιστορήματα του Stephen King, εκτός από τα πολυάριθμα διηγήματα και τις νουβέλες του, εμπνέουν τους κινηματογραφιστές εδώ και δεκαετίες.

Από εμβληματικά αριστουργήματα ταινιών τρόμου όπως η Carrie (1976) και το The Shining (1980) μέχρι τα δακρύβρεχτα όπως το Stand by Me (1986) και το The Green Mile (1999), το έργο του King έχει οδηγήσει σε μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες υπερπαραγωγές των τελευταίων δεκαετιών. Έχετε νέο φόβο για τους κλόουν αφού παρακολουθήσατε το It (2017); Μπορείτε επίσης να ευχαριστήσετε τον συγγραφέα για αυτό. Αλλά οι επώνυμοι παραγωγοί δεν είναι οι μόνοι που έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν μια προσαρμογή του Stephen King. Οι σπουδαστές κινηματογράφου μπορούν να επωφεληθούν από αυτό που ο King αποκαλεί τη συμφωνία του "Dollar Baby" για να κάνουν μια προσαρμογή του έργου του με μόνο 1 δολάριο!

Το συμβόλαιο Dollar Baby συνεπάγεται την αγορά των δικαιωμάτων προσαρμογής ενός από τα περισσότερα από 20 διηγήματα του King για ένα δολάριο, με ορισμένες προϋποθέσεις. Η διάρκεια της ταινίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 45 λεπτά και δεν μπορεί να διανεμηθεί σε κανέναν χωρίς τη συγκατάθεση του King, εκτός εάν πρόκειται για μη κερδοσκοπικό κινηματογραφικό φεστιβάλ ή για σχολικό έργο.

Τα δικαιώματα διαρκούν μόνο για ένα χρόνο, που σημαίνει ότι η ταινία πρέπει να ολοκληρωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα και όταν ολοκληρωθεί πρέπει να σταλεί στον ίδιο τον συγγραφέα! Επιπλέον, δεν μπορείτε να έχετε περισσότερα από ένα εργο τη φορά.

Αλλά γιατί να πουλήσει κανείς τα δικαιώματα για ένα δολάριο; Ο King είναι τόσο διάσημος που ακόμη και τα διηγήματά του θα μπορούσαν να πουληθούν πολύ περισσότερο, ένα γεγονός που ο λογιστής του γνωρίζει πολύ καλά.

Στην εισαγωγή του στη δημοσίευση του 1996 The Shawshank Redemption: The Shooting Script, ο King περιέγραψε την επιθυμία του να κάνει την προσαρμογή των ιστοριών του προσβάσιμη σε δημιουργούς.

«Γύρω στο 1977 περίπου, όταν άρχισα να έχω κάποια επιτυχία, είδα έναν τρόπο να επιστρέψω λίγη από τη χαρά που μου είχαν δώσει οι ταινίες. Παρά τις αντιρρήσεις του λογιστή μου, ο οποίος είδε κάθε λογής πιθανά νομικά προβλήματα, καθιέρωσα μια πολιτική που ισχύει ακόμα και σήμερα. Θα παραχωρήσω σε οποιονδήποτε φοιτητή κινηματογραφιστή το δικαίωμα να κάνει μια ταινία από οποιοδήποτε διήγημα έχω γράψει (όχι τα μυθιστορήματα, αυτό θα ήταν γελοίο), εφόσον τα δικαιώματα της ταινίας εξακολουθούν να είναι δικά μου. Έχω κάνει τη συμφωνία για το δολάριο, όπως το αποκαλώ, για τα γκρίνια του λογιστή μου και τις διαμαρτυρίες που σφίγγουν το κεφάλι μου».

Αυτές οι προσφορές Dollar Baby είναι ένας τρόπος για τους ανερχόμενους κινηματογραφιστές να εξασκήσουν την τέχνη τους και να έχουν φθηνή πρόσβαση σε στερεό υλικό για προσαρμογή.

Επιπλέον, ο ίδιος ο συγγραφέας - που είναι γνωστός λάτρης του κινηματογράφου - απολαμβάνει προσαρμογές των μικρότερων έργων του που μπορεί να μην ταιριάζουν σε μια ταινία μεγάλου μήκους. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ταινίες για να δεις μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα

Σινεμά Χτες
Χαλαρές και απολαυστικές ταινίες για τη χώνεψη

Cobra Kai: Ανακοινώθηκε η ημερομηνία που θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix η έκτη σεζόν

TV Σειρές 02.05.2024
Η σειρά θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη

5 + 1 παράξενες θεωρίες για τα Φιλαράκια που έφτιαξαν οι φαν

TV Σειρές 02.05.2024
Η μια πιο ακραία από την άλλη

Η παράξενη προέλευση 5 πολύ διάσημων τραγουδιών

Μουσική 30.04.2024
Δεν είναι όλα όπως τα νομίζουμε