E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθημερινοί προβληματισμοί όταν μένεις μόνος στο σπίτι

Δημοσίευση 9/7/2023 | 21:25

Καθημερινοί προβληματισμοί όταν μένεις μόνος στο σπίτι

 

Το να μένεις μόνος σου είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την ανεξαρτησία! Μέσα από αυτή την εμπειρία αποκτάς ανεξαρτησία, ελευθερία και μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι μόνος σου όλα όσα προκύπτουν μέσα στην καθημερινότητα. Παρόλα αυτά, το να μένεις μόνος σου έρχεται αναπόφευκτα και με πολλές ευθύνες και υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει πλέον να αναλάβεις αποκλειστικά εσύ.

Είτε είσαι φοιτητής που έχει φύγει για πρώτη φορά από το σπίτι του για να ζήσει μόνος ή απλά αποφάσισες να μείνεις μόνος σε μια άλλη φάση της ζωής σου, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Σου τα λέμε παρακάτω!

Πρακτικά ζητήματα

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να διαχειριστείς όταν μένεις μόνος είναι τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας και του σπιτιού. Το πιο βασικό από αυτά είναι ίσως οι δουλειές του σπιτιού, δηλαδή το καθάρισμα, το πλύσιμο των ρούχων, το μαγείρεμα και τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Για να τα διαχειριστείς όλα αυτά, θα πρέπει να δημιουργήσεις μια σταθερή ρουτίνα που να σε βολεύει και να παραμείνεις πιστός σε αυτή.

Δε χρειάζεται όμως να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη, ούτε να ξοδεύεις πολύτιμο χρόνο σε αυτά τα πρακτικά ζητήματα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γλυτώσεις χρόνο, όπως το να πηγαίνεις τα ευαίσθητα ρούχα σου στο καθαριστήριο, να επιλέξεις μια υπηρεσία παράδοσης έτοιμου φαγητού, όπως το Fitness Meals, και να καλείς μερικές φορές το μήνα κάποιον επαγγελματία για τον καθαρισμό του σπιτιού μέσω websites, όπως το Douleutaras

Οικονομική διαχείριση

Όταν μένεις μόνος, όλη η ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών πέφτει πάνω σου, αφού μόνο τον εαυτό σου έχεις να συντηρήσεις! Είναι πολύ σημαντικό να ορίσεις ένα μηνιαίο ή εβδομαδιαίο budget, το οποίο να καλύπτει όλες σου τις βασικές ανάγκες, όπως το φαγητό, το νοίκι, οι λογαριασμοί, οι μετακινήσεις και ό,τι άλλο σου είναι απαραίτητο. Για να οργανώσεις τα οικονομικά σου πιο εύκολα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα apps που υπάρχουν για το σκοπό αυτό ή ένα αρχείο excel, όπου θα σημειώνεις κάθε σου έξοδο. Έτσι, θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις σε μόνιμη βάση τον έλεγχο των οικονομικών σου, γνωρίζοντας πόσα χρήματα ξοδεύεις και που. 

Παράλληλα, θα πρέπει να ορίσεις και το ποσό που θα αποταμιεύεις κάθε μήνα, ώστε να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για περίπτωση ανάγκης, όπως το να χάσεις τη δουλειά σου ή να προκύψει κάποιο έκτακτο έξοδο!

Ψυχολογία και ευεξία

Εκτός από τις πρακτικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να φροντίσεις όταν μένεις μόνος, θα πρέπει να φροντίσεις και για την ψυχολογική σου ισορροπία και συναισθηματική ευεξία. Αυτό γιατί παρόλο που το να ζεις μόνος σου προσφέρει ανεξαρτησία, είναι και πολλές οι στιγμές που ίσως νιώθεις μοναξιά. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς επαφή με την οικογένειά σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά και να έχεις ένα υποστηρικτικό δίκτυο από φίλους, οι οποίοι ξέρεις ότι θα είναι πάντα δίπλα σου όταν τους χρειάζεσαι! Επιπλέον, μπορείς να συμμετέχεις και σε δραστηριότητες με άτομα που έχουν κοινά ενδιαφέροντα με σένα.

Πέρα από τις ανθρώπινες σχέσεις όμως, άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην καλή ψυχολογία και την ευεξία σου είναι η διαμόρφωση του χώρου σου. Φρόντισε να διακοσμήσεις το χώρο σου, ώστε να αντανακλά το προσωπικό σου γούστο, να σε χαλαρώνει και να σου φτιάχνει τη διάθεση. Μπορείς, για παράδειγμα, να έχεις φρέσκα λουλούδια στο σαλόνι σου, τα παράθυρα ανοιχτά, για να μπαίνει το φως του ήλιου, καθώς και πίνακες με ζωηρά χρώματα!

Το να μένεις μόνος είναι μία υπέροχη εμπειρία που μπορεί να σε κάνει πιο ανεξάρτητο και να σε βοηθήσει να μάθεις πολλά πράγματα για τον εαυτό σου. Να θυμάσαι όμως, ότι δεν είναι μόνο οι πρακτικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβεις υπόψιν, αλλά και οι ψυχολογικές και συναισθηματικές. Έτσι, θα μπορέσεις να ζεις μια οργανωμένη, ευτυχισμένη και ανεξάρτητη ζωή!

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πασχαλινά κουλουράκια σε 15 λεπτά

Food 30.04.2024
Πως να φτιάξετε σωστά Πασχαλινά κουλουράκια εύκολα με επαγγελματικό αποτέλεσμα

Η απλή πρωινή συνήθεια που προσθέτει 5 χρόνια ζωής

Body+Mind 30.04.2024
Ένα μικρό, γλυκό μυστικό που βοηθάει στη μακροζωία

Οι καλύτερες και χειρότερες συνήθειες για την υγεία των ματιών

Body+Mind 30.04.2024
Αυτό που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει την όρασή μας

Καλεσμένη σε γάμο: Oι χρυσοί κανόνες στο ντύσιμο

Style 30.04.2024
Πέρα από το αυτονόητο, πως δεν φοράς λευκά

3 θεραπευτικές χρήσεις που έχει το μέλι

Body+Mind 30.04.2024
Δεν είναι χρήσιμο μόνο ως τροφή

Πού ακριβώς μας βοηθούν οι μάσκες ύπνου;

Body+Mind 30.04.2024
Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ματιών ως μέρος της νυχτερινής σας ρουτίνας;

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food Χτες
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind Χτες
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind Χτες
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Προχτές
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι