E-Daily

Ο άλυτος «γρίφος» της Ισπανίας: Το έγκλημα στο σούπερ μάρκετ το 1994

Μια υπόθεση που παρέμεινε ανεξιχνίαστη και θεωρήθηκε συγκάλυψη

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ

7/6/2023 | 00:50

Στις 30 Απριλίου 1994, η Isabel López πήγε να πάρει την αδερφή της από το κατάστημα χονδρικής Cash Record, που βρίσκεται μέσα στο βιομηχανικό πάρκο O Ceao στα περίχωρα του Lugo, όπως έκανε κάθε Σάββατο.

Ως συνήθως, περίμενε έξω στο αυτοκίνητο, αλλά η Elena López δεν εμφανίστηκε. Το κατάστημα ήταν κλειστό, αλλά τα φώτα ήταν ακόμα αναμμένα μέσα. Και είχε τρομερή ησυχία. 

Η Isabel αναζητούσε βοήθεια και όταν επέστρεψε στις 21:00 με τον σύζυγό της και τον πατέρα της, το μόνο που άκουγαν ήταν η μουσική του σούπερ μάρκετ και οι φωνές από την τηλεόραση.

Αυτό που δεν είχαν ακόμη να δει ήταν το σώμα του Esteban Carballedo, 26, που είχε κρεμαστεί στα ράφια, ή το σώμα της Elena, που βρισκόταν στη μια άκρη με ίχνη αίματος που έκανε κάποιος που φορούσε αθλητικά παπούτσια μεγέθους 42. Η Elena ήταν 32 ετών και μητέρα δύο παιδιών που την περίμεναν στο αυτοκίνητο με τη θεία τους. Κάποιος είχε κλέψει τα κέρδη της ημέρας, τα οποία πιθανότατα ανήλθαν σε πάνω από πέντε εκατομμύρια πεσέτες (περίπου 30.000 ευρώ). Ο δολοφόνος χρησιμοποίησε πυροβόλο όπλο Parabellum 9 χιλιοστών για να πυροβολήσει τους δύο υπαλλήλους γύρω στις 8 το βράδυ και να ξεφύγει με τα χρήματα.

Τόσο ο Esteban όσο και η  Elena είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι από κοντά. Το πυροβόλο όπλο δε βρέθηκε ποτέ, αν και έχει διαπιστωθεί ότι ήταν μοντέλο που χρησιμοποιούσαν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Ισπανίας.

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, έληξε η τελευταία παράταση που εξασφάλισε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων για να παραμείνει ανοιχτή η έρευνα. Οι συγγενείς πιστεύουν ότι υπήρξε σκόπιμη συγκάλυψη. Οι συγγενείς πιστεύουν ότι υπήρξε σκόπιμη συγκάλυψη. Από την έναρξη της έρευνας σε επίπεδο τοπικής αστυνομίας δεν έχει ανακριθεί κανένας σχετικός ύποπτος, σύμφωνα με τον δικηγόρο.

Μια μελέτη για την υπόθεση δείχνει ότι ορισμένες διαδικασίες αγνοήθηκαν σαφώς, όπως η ανάλυση των αποτυπωμάτων στο σούπερ μάρκετ ή ένας έλεγχος ιδιοκτησίας στο λευκό Volkswagen Passat που βρέθηκε ένα μήνα αργότερα στην περιοχή με σημάδια αίματος μέσα. Ένας τοπικός ιδιοκτήτης επισκευής αυτοκινήτων που έδωσε μαρτυρία είπε ότι είχε δει ένα πανομοιότυπο όχημα την ημέρα των δολοφονιών με τρία άτομα μέσα που φαινόταν να έλεγχαν την περιοχή. Χρόνια αργότερα, αυτός ο μηχανικός αναγνώρισε έναν από τους φερόμενους επιβάτες του αυτοκινήτου από μια επιλογή φωτογραφιών.

Η έρευνα συγκέντρωσε σημαντικά στοιχεία εναντίον του ιδιοκτήτη μιας εστίας που σχετίζεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, και ο οποίος ήταν τακτικός πελάτης της Cash Record. Ο ύποπτος οδηγήθηκε στη φυλακή για άλλες κατηγορίες και τελικά απομακρύνθηκε από τη Γαλικία. Το 1996 αρνήθηκε κάθε κατηγορία του εγκλήματος και δεν κλήθηκε ποτέ να δηλώσει ξανά στο δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, ένας τοξικομανής που είναι τώρα νεκρός έδωσε μαρτυρία μετά από επιδρομή ναρκωτικών στις εγκαταστάσεις του υπόπτου, λέγοντας ότι λίγο πριν το έγκλημα, ο ιδιοκτήτης του είχε πει να μπει μέσα στο Talbot του και πέρασε με το αυτοκίνητο από το κατάστημα χονδρικής. Στη συνέχεια σταμάτησε το αυτοκίνητο και έβαλε ένα όπλο στο χέρι του τοξικομανή, προτείνοντας να διαρρήξουν τις εγκαταστάσεις. Ο τοξικομανής πρόσθεσε ότι ο ιδιοκτήτης του μπαρ του είπε ότι θα ήταν εύκολο καθώς «υπάρχει μόνο το κορίτσι που κάνει check out». Όμως ο τοξικομανής αρνήθηκε.

Το 2014, ένας αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας μίλησε καθώς η υπόθεση τέθηκε στα χέρια της Εξειδικευμένης Μονάδας Παραβατικότητας και Βίας (UDEV). «Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει χειρότερα. Εάν υπήρξε αποτυχία συλλογής κατάλληλων αποδεικτικών στοιχείων μέσω οπτικής επιθεώρησης ή αποτυχίας λήψης εκτυπώσεων στην αρχή, η όλη έρευνα παρεμποδίζεται», είπε.

Η υπόθεση άνοιξε ξανά το 2010 όταν η αδερφή της Elena Lopez αλυσοδέθηκε στον δρόμο και έκανε δημόσιες απεργίες πείνας. Ο δικηγόρος θέλει επίσης ο δικαστής να καλέσει τον αξιωματικό της Πολιτικής Φρουράς που φέρεται να απείλησε τον μοναδικό ύποπτο στην υπόθεση για να εξασφαλίσει ότι ο τελευταίος θα σιωπήσει. Αυτός ο αξιωματικός φέρεται να παρείχε τα πυροβόλα όπλα και την αστυνομική προστασία στον ιδιοκτήτη του μπαρ με αντάλλαγμα τη χρήση του μπαρ για τις δικές του παράνομες συμφωνίες όπλων. Η ταυτότητα του εν λόγω αξιωματικού της Πολιτοφυλακής καλύπτεται εδώ και καιρό από μυστήριο.

«Θα μπορούσε να ήταν τρία άτομα, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι τον έχουμε ταυτοποιήσει», λέει ο αρχηγός της αστυνομίας, Pardo de Vera, αφού ξαφνικά εμφανίστηκαν πρόσθετα έγγραφα στο αστυνομικό τμήμα του Λούγκο το 2011. 

«Θα μπορούσε να ήταν τρία άτομα, αλλά τώρα πιστεύουμε ότι τον έχουμε ταυτοποιήσει», λέει ο αρχηγός της αστυνομίας, Pardo de Vera, αφού ξαφνικά εμφανίστηκαν πρόσθετα έγγραφα στο αστυνομικό τμήμα του Λούγκο το 2011.

Τα έγγραφα χρονολογούνται μεταξύ 1995 και 1998 και υποδηλώνουν ότι ο κύριος ύποπτος ζούσε υπό τον φόβο του αξιωματικού της Πολιτοφυλακής, ο οποίος είναι πλέον συνταξιούχος. Ο ύποπτος είπε ότι πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε εκείνη την περιοχή είχαν πυροβόλα όπλα Star BM 9mm Parabellum. «Κάποιος καλύπτεται. Υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στην υπόθεση», λέει ο δικηγόρος των οικογενειών.