E-Daily

Οι χώρες που καταστρέφουν άλλες χώρες προκαλώντας ζημιά στον πλανήτη

Kλιματική αλλαγή: Πακιστάν, Σομαλία και Νήσοι Μάρσαλ, βλέπουν ήδη μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 28/4/2023 | 09:16

Φωτογραφία από Pixabay

Οι χώρες που συνέβαλαν περισσότερο στην κλιματική αλλαγή -και πάλι, οι ΗΠΑ είναι νούμερο ένα ανάμεσά τους- έχουν τον πλούτο για να αντιμετωπίσουν πολλές από τις επιπτώσεις της.

Οι φτωχότερες χώρες που συνέβαλαν λιγότερο, όπως το Πακιστάν, η Σομαλία και οι Νήσοι Μάρσαλ, βλέπουν ήδη μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τώρα: επιδεινωμένη ξηρασία, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν ότι αξίζουν αποζημίωση για τη ζημιά από τα προβλήματα που δεν προκάλεσαν και θέλουν οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονται.

Αλλά τα πλούσια έθνη αντιστέκονται στη δέσμευση οποιωνδήποτε χρημάτων και δεν ήθελαν να υπογράψουν οποιοδήποτε πρόγραμμα που υπαινίσσεται την κλιματική ευθύνη.

Τον περασμένο χρόνο, αυτό το οικοδόμημα άρχισε να καταρρέει.

Στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, οι χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για να αποζημιώσουν τις φτωχότερες χώρες για τη συνεχιζόμενη κλιματική καταστροφή. Η πρόταση είναι μικρή σε λεπτομέρειες, αλλά το γεγονός ότι επιτεύχθηκε συμφωνία είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Βοηθά ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή τώρα, και με την αποτίμηση των κλιματικών ζημιών, ολόκληρος ο κόσμος έχει ένα ισχυρότερο κίνητρο να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει τον έλεγχο της θερμοκρασίας.

Οι πλούσιες χώρες έκλεισαν επίσης άμεσες συμφωνίες για το κλίμα με μεμονωμένες χώρες το περασμένο έτος. Το μεγαλύτερο ήταν ένα πακέτο χρηματοδότησης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις ευρωπαϊκές χώρες για να βοηθήσουν την Ινδονησία να απομακρυνθεί από τον άνθρακα. Έκαναν επίσης μια παρόμοια συμφωνία 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Βιετνάμ. Οι συμφωνίες βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών για την Ινδία και τη Σενεγάλη, και ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες.

Και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το κλίμα, το οποίο χρηματοδοτεί τις προσπάθειες προσαρμογής και μετριασμού στις αναπτυσσόμενες χώρες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της