E-Daily

Καραβίτης: Η Ταβέρνα θρύλος που σε λίγο κλείνει τα εκατό

Το ιστορικό μαγαζί της Αθήνας που αν δεν έχεις πάει, πρέπει να το κάνεις σύντομα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

26/4/2023 | 01:39

@pak.sisters / isntagram

Είναι λίγο απίθανο να μη γνωρίζεις τον σχεδόν αιωνόβιο Καραβίτη, που στα τραπέζια του έχουν καθίσει θρύλοι του παλιού ελληνικού κινηματογραφού και της μουσικής σκηνής. Είναι γνωστό ότι εκεί έχουν απολαύσει μεζέδες και κρασί χύμα ο Χατζηδάκις με την παρέα του, ο Ρηγόπουλος με την Αναλυτή και πολλοί άλλοι Παγκρατιώτες καλλιτέχνες.

Εκεί γυρίστηκαν μάλιστα, πολλές σκηνές από την ταινία «Ευτυχία» για τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τηλεοπτικά συνεργεία έχουν γυρίσει σκηνές και επεισόδια από αγαπημένες μας ελληνικές σειρές. Γύρω από το θρυλικό όνομα του Καραβίτη διαδραματίστηκε η λαϊκή ιστορία της χώρας, γεννήθηκαν ιδέες και γράφτηκαν έργα.

Η ιστορία του θρυλικού Καραβίτη

Αυτό το παγκρατιώτικο στέκι, ξεκίνησε ως «καρβουνιάρικο» το 1926, στην αραιοκατοικημένη τότε γειτονιά, από τον Παναγιώτη Καραβίτη με καταγωγή από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Όπως συνήθιζαν εκείνη την εποχή, μαζί με κάρβουνα πουλούσε και χύμα κρασί. Το έφτιαχνε από μούστο απ’ τα Μεσόγεια και οι περαστικοί πήγαιναν με μπουκάλια για να τα γεμίσουν για το σπίτι. Πάντα με το κρασί, τραβιέται και ο μεζές και έτσι, ύστερα από λαϊκή απαίτηση, άρχισαν να απλώνονται τα μεζεδάκια στα μεταλλικά τραπέζια που έστρωσαν έξω. Λίγο τυρί, ψωμί και γρήγοροι μεζέδες συνόδευαν το κρασί και το τσίπουρο Τυρνάβου που προστέθηκε αργότερα.

Κάπως έτσι, το καρβουνιάρικο έγινε ταβέρνα με ψητά, που πλημμύριζε με Αθηναίους κάθε μεσημέρι και βράδυ, και γρήγορα έγινε σημείο αναφοράς. Το όνομά του στην αρχή ήταν «Βατραχονήσι», αφού ο παραπόταμος του Ιλισσού που διέσχιζε την περιοχή, παρέσερνε βατράχια. Το όνομα «Καραβίτης» το πήρε μετά το θάνατο του ιδιοκτήτη, τιμής ένεκεν. Σήμερα έχει περάσει στην τρίτη γενιά της οικογένειας, η οποία έχει διατηρήσει απαράλλαχτη την ταμπέλα και τα βαρέλια από τη δεκαετία του ’40.

Μια επίσκεψη θα σε πείσει

Μόλις φτάσεις στον Καραβίτη θα σε ενθουσιάσει η ατμόσφαιρα και η καλτ αισθητική του. Εκτός από το ότι είναι σαν να βγήκε από ελληνική ασπρόμαυρη ταινία, μοιάζει σαν ένα μικρό χωριό, με τα τραπεζάκια στοιχισμένα, τον ασβεστωμένο τοίχο, τα κρασοβάρελα και τα πράσινα φυτά. Παρά το γεγονός ότι κουβαλάει τόσα χρόνια στην πλάτη του, δεν παύει να είναι σύγχρονο δημιουργώντας παράλληλα τη νοσταλγική αύρα του παρελθόντος.

Όσον αφορά τα φαγητά του, είναι αντάξια της απήχησης του ονόματός του, με άριστη ποιότητα και εκλεκτά υλικά. Παίρνουν αρνάκι από την Αρκαδία και χοιρινό από τη Χαλκίδα, ενώ επιλέγουν πολύ προσεκτικά τα λαχανικά και τα είδη μαναβικής για τα ξεχωριστά πιάτα τους. Σίγουρα θα έχεις ακούσει να μιλάνε για τα κεφτεδάκια του Καραβίτη, όπως και για τα ζουμερά λουκάνικά του. Αγαπημένο πιάτο στον κατάλογο είναι επίσης τα νοστιμότατα μπιφτέκια, ενίοτε γεμιστά με τυρί.

Δεν περνάνε απαρατήρητα τα παϊδάκια στη σχάρα και γενικά όλα τα κρεατικά στα κάρβουνα. Όσο για τα ορεκτικά του, θα φας φρέσκα τηγανητά κολοκυθάκια, πιπεριές γεμιστές με φέτα, πατάτες κομμένες στο χέρι και επικό τζατζίκι. Το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα, ενώ συχνά θα δεις να παίζει και ζωντανή μουσική.

Έτσι λοιπόν, οι λάτρεις της κρεατοφαγίας και του κρασιού, έχουν αποκτήσει ένα αγαπημένο στέκι για να απολαμβάνουν τα γεύματά τους, με άψογη εξυπηρέτηση όπως σπεύδουν να τονίσουν. Αυτό που αρέσει στον κόσμο είναι ότι παρά τη σημαντικότητα αυτού του χώρου, την άριστη ποιότητα και την καθαρή ατμόσφαιρα, οι τιμές παραμένουν προσιτές, έως και αρκετά χαμηλές, όπως λένε.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ακόμα και διεθνή περιοδικά αναφέρουν αυτό το στέκι ως ένα από τα κορυφαία της Αθήνας. Τουρίστες από όλο τον κόσμο, έρχονται να το επισκεφθούν και να απολαύσουν τα φαγητά του, την αίσθηση της παλιάς Ελλάδας που παρέχει, αλλά και την έννοια της λέξης «μεράκι» με όλη τη σημασία της.

Παυσανίου 4, Παγκράτι | 21 0721 5155

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να φας πριν και μετά τη γυμναστική για να έχεις ενέργεια

Body+Mind 16.05.2024
Τα σνακ που θα σε βοηθήσουν πολύ

Φεστιβάλ Καννών: Οι πιο καλοντυμένες της βραδιάς

Style Χτες
Best dressed σε ένα από τα ωραιότερα μέρη

Τα 2 νέα μαγαζιά για να απολαύσεις το brunch σου στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Για να ξεκινήσεις όμορφα την ημέρα σου!

Bikini Ready: Τι έρχεται φέτος στις τάσεις των μαγιό

Style Προχτές
Το 2024, ο κόσμος των μαγιό είναι έτοιμος για μια συναρπαστική εξέλιξη

Τροφές που είναι ασπίδα προστασίας για τα νεφρά μας

Body+Mind Προχτές
Δείτε γιατί πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Κόλπα στο μακιγιάζ για να φαίνονται τα μάτια σου μεγαλύτερα

Style Προχτές
Τα tips που θα κάνουν τη διαφορά

Tripadvisor: Οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024 ‑ Τέσσερις ελληνικές στη λίστα

Ταξίδια 13.05.2024
Τη λίστα του με τις 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη για το 2024, έδωσε στη δημοσιότητα το Tripadvisor