E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/4/2023 | 00:00

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία
collage

Ο Οίκος των Καπετιδών είναι εκείνος από τον οποίο προήλθαν οι βασιλείς της Γαλλίας κατά το διάστημα 987-1328. Είναι ο τρίτος οίκος που βασίλευσε, μετά τους Μεροβίγγιους και τους Καρολίδες. Γενάρχης του Οίκου είναι ο Ούγος Καπέτος. Την εποχή εκείνη η κτήση αποτελούσε και το "επίθετο".

Το 1328, η δυναστεία των Καπετιδών που κυβέρνησε από τα τέλη του δέκατου αιώνα κατέρρευσε λόγω της έλλειψης ενός άνδρα κληρονόμου. Όμως, όπως διερευνά η Emily Lalande, η κρίση διαδοχής που άλλαξε το πρόσωπο της μεσαιωνικής Γαλλίας είχε τις ρίζες της σε ένα βασιλικό σκάνδαλο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τρεις γυναίκες που κατηγορήθηκαν για μοιχεία

Όταν ο βασιλιάς Κάρολος Δ' της Γαλλίας πέθανε το 1328 χωρίς να έχει παιδιά να συνεχίσουν το όνομά του, η δυναστεία των Καπετιδών που κυβέρνησε για περισσότερα από 300 χρόνια έφτασε σε απότομο τέλος. Μόλις 20 χρόνια νωρίτερα, ο πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος Δ', έμπαινε στην πέμπτη δεκαετία του στον θρόνο ενός ισχυρού βασιλείου και το μέλλον φαινόταν λαμπρό για την οικογένειά του: είχε τρεις υγιείς γιους και μια κόρη, όλοι τους είχαν παντρευτεί καλά.

Λοιπόν, τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Η Ισαβέλλα, η μεγαλύτερη αδερφή, ήταν παντρεμένη με τον βασιλιά Εδουάρδο Β' της Αγγλίας, η Μπλανς με τον Δούκα της Αυστρίας και η Μαργαρίτα με τον Δούκα της Βουργουνδίας. Ωστόσο, και οι τρεις γάμοι ήταν δυστυχισμένοι και γεμάτοι σκάνδαλα.

Η Ισαβέλλα, για παράδειγμα, φημολογήθηκε ότι είχε αρκετές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας με τον Ρότζερ Μόρτιμερ, έναν ισχυρό Άγγλο ευγενή. Ο Μόρτιμερ φυλακίστηκε τελικά για προδοσία, αλλά η Ισαβέλλα τον βοήθησε να δραπετεύσει και μαζί εισέβαλαν στην Αγγλία, ανέτρεψαν τον σύζυγό της και έβαλαν στο θρόνο τον γιο της, Εδουάρδο Γ'. Η Ισαβέλλα έγινε γνωστή ως η «Λύκος της Γαλλίας» λόγω της αδίστακτης τακτικής της.

Η Μπλανς, από την άλλη, κατηγορήθηκε για μοιχεία και για απόκτηση παιδιού εκτός γάμου. Φυλακίστηκε από τον σύζυγό της και αργότερα πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ο θάνατός της πιστεύεται ευρέως ότι ήταν φόνος.

Η Μάργκαρετ, η μικρότερη αδερφή, είχε επίσης εμπλακεί σε σκάνδαλα. Κατηγορήθηκε ότι είχε σχέσεις με αρκετούς ευγενείς, συμπεριλαμβανομένου του κουνιάδου της, Φίλιππου του Βαλουά. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις μέσα στη δυναστεία, καθώς ορισμένοι πίστευαν ότι η συμπεριφορά της Μαργαρίτας έθετε σε κίνδυνο τη νομιμότητα της βασιλικής γραμμής.

Τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις τρεις τους όμως είχαν εκτεταμένες συνέπειες για τη δυναστεία των Καπετιδών. Οι ενέργειες της Ισαβέλλας οδήγησαν στην ανατροπή του συζύγου της, του Βασιλιά της Αγγλίας.

Ο θάνατος της Μπλανς δημιούργησε ένα κενό εξουσίας στην Αυστρία και αποδυνάμωσε τη συμμαχία των Καπετιανών με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η συμπεριφορά της Μάργκαρετ απείλησε να υπονομεύσει τη νομιμότητα της δυναστείας των Καπετιανών και πυροδότησε εντάσεις μεταξύ των διαφόρων κλάδων της οικογένειας.

Ωστόσο, ο σημαντικότερος αντίκτυπος ήταν η αποδυνάμωση της ίδιας της δυναστείας των Καπετιανών. Τα σκάνδαλα που αφορούσαν τις αδερφές διέβρωσαν την εξουσία και το κύρος των βασιλιάδων της Καπετίας και υπονόμευσαν τη νομιμότητά τους στα μάτια του λαού. Η δυναστεία, που κυβέρνησε τη Γαλλία για περισσότερα από 300 χρόνια, σταδιακά αποδυναμώθηκε από μια σειρά εσωτερικών συγκρούσεων, πολέμων και πολιτικών αναταραχών.

Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως υπήρξαν ισχυρές και δυναμικές γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας της ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι ενέργειές τους, αν και σκανδαλώδεις και αμφιλεγόμενες, ήταν επίσης τολμηρές και αποφασιστικές, και απέδειξαν ότι ακόμη και οι βασιλικές γυναίκες μπορούσαν να ασκήσουν σημαντική δύναμη και επιρροή σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της