E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

SpaceX: Αναβλήθηκε λίγο πριν την εκτόξευση η ιστορική δοκιμαστική πτήση του Starship

Τεχνικό πρόβλημα προέκυψε 9 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη απογείωση

Δημοσίευση 17/4/2023 | 14:54

SpaceX: Αναβλήθηκε λίγο πριν την εκτόξευση η ιστορική δοκιμαστική πτήση του Starship

Ένα τεχνικό πρόβλημα με μία βαλβίδα των κινητήρων, που εμφανίστηκε 9 λεπτά πριν την ιστορική πρώτη τροχιακή δοκιμή του γιγαντιαίου πυραύλου Starship (Αστρόπλοιο) της SpaceX, προκάλεσε την αναβολή της πτήσης, η οποία θα προγραμματιστεί εκ νέου, πιθανώς στα επόμενα 24ωρα.

Συγκεκριμένα, μία βαλβίδα πίεσης των κινητήρων πάγωσε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει. Το γεγονός ανακοίνωσε ο ίδιος ο Έλον Μασκ μέσω Twitter.

SpaceX αναλύει πλέον τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά την προετοιμασία της εκτόξευσης, προκειμένου να προγραμματίσει εκ νέου τη δοκιμή. Η επόμενη προσπάθεια μπορεί να γίνει ακόμα και εντός των επόμενων 48 ωρών.

Νωρίτερα

H SpaceX σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την εκτόξευση περίπου στις 4:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, εντός ενός χρονικού «παραθύρου» 150 λεπτών που κλείνει στις 5:30 ώρα Ελλάδος. Η live εικόνα από το webcast της εταιρείας θα αρχίσει να μεταδίδεται περίπου 45 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Το γιγάντιο Starship, ύψους 120 μέτρων, βρίσκεται στη βάση εκτόξευσης Starbase από τις 5 Απριλίου για δοκιμές. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη: Τον πανίσχυρο πύραυλο Super Heavy και το κυρίως σκάφος Starship στην κορυφή.

Ο πύραυλος Super Heavy διαθέτει ούτε έναν, ούτε δύο αλλά… 33 κινητήρες τύπου Raptor. Αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση του όλου συστήματος και θα σβήσουν 169 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση. Τρία δευτερόλεπτα αργότερα το Starship θα αποχωριστεί από τον Super Heavy για να συνεχίσει μόνο του την υπόλοιπη πτήση με τους δικούς του έξι κινητήρες Raptor.

Το πρώτο στάδιο του πυραύλου θα προσθαλασσωθεί περίπου 32 χιλιόμετρα από την ακτή, στον Κόλπο του Μεξικού, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση.

Στο μεταξύ, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό, το Starship θα φτάσει θα φτάσει κοντά σε αυτό που ονομάζεται τροχιακή ταχύτητα, δηλαδή περίπου 28.000 χλμ/ώρα, σε υψόμετρο περίπου 150 μιλίων.

Στη συνέχεια, το Starship θα κάνει μία υψηλής ταχύτητας επανείσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης και, εάν όλα πάνε καλά, θα προσθαλασσωθεί περίπου 100 χλμ. από τη βορειοδυτική ακτή του Καουάι, στο αρχιπελάγος της Χαβάης. Αυτό έχει προγραμματιστεί να συμβεί 90 λεπτά μετά την απογείωση από την Μπόκα Τσίκα.

Η δοκιμαστική πτήση στοχεύει να παράσχει πολλές πολύτιμες πληροφορίες για το SpaceX καθώς θέλει να καταστήσει το Starship πλήρως λειτουργικό. Είναι δηλαδή ένα ακόμη βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς την πλήρη λειτουργία του πυραύλου.



Τόσο ο πύραυλος Super Heavy όσο και το Starship έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πλήρως, αλλά αυτή θα είναι η μοναδική πτήση τόσο για τον συγκεκριμένο πύρυαλο Super Heavy, με την ονομασία Booster 7, όσο και του συγκεκριμένου Starship, με την ονομασία Ship 24.

Με άλλα λόγια, και τα δύο οχήματα δεν θα πραγματοποιήσουν τις εντυπωσιακές κάθετες προσγειώσεις που μας έχουν συνηθίσει πλέον τα πρώτα στάδια των πυραύλων Falcon 9 και Falcon Heavy της SpaceX.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 28.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Πέθαvε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής

Αθλητικά Νέα 28.04.2024
Ο Στράτος Σεφτελής πέθαvε σε ηλικία 68 ετών, με την είδηση να σκορπά τη θλίψη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του κυκλώματος που διακινούσε vαρκωτικά μέσα στο σχολείο

Ελλάδα 28.04.2024
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε vαρκωτικά μέσα σε σχολείο της Πάτρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Γεωργούλης: «Αν δεν ήμουν αθώος δε θα κατέβαινα υποψήφιος»

Ελλάδα 28.04.2024
Ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε για την καταγγελία σε βάρος του πριν από ένα χρόνο για σ e ξ ουαλική παρεvόχληση και κακoποίηση

Τέλη Κυκλοφορίας: Από 1η Μαΐου ξεκινά η διαδικασία πληρωμής με το μήνα

Οικονομία 28.04.2024
Από 1η Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας My Car για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Κρήτη: Βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο ‑ Τραυματίστηκαv μητέρα, παιδί και μια γυναίκα

Ελλάδα 28.04.2024
Βράχος αποκολλήθηκε στα Χανιά και έπεσε σε αυτοκίνητο που κινούταν - Τραυματίστηκαv μια μητέρα με το παιδί της και ακόμα μια γυναίκα

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά

«Ασημένιες» Φίτσιου ‑ Κοντού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας

Αθλητικά Νέα Χτες
Το κατέκτησαν στην Ουγγαρία στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών τερματίζοντας σε 7:31.94 πίσω από το πλήρωμα της Ρουμανιας