E-Daily

Δες τι θα συμβεί εάν συγκρουστεί ο γαλαξίας μας με την Ανδρομέδα

Ένα μοναδικό φαινόμενο που όμοιό του δε θα χει ξανά υπάρξει!

Από το NEWSROOM

12/4/2023 | 01:12

Photo by Gaëtan Othenin-Girard on Unsplash

Ο ουρανός και γενικά ο γαλαξίας μας όπως τον ξέρουμε πρόκειται να καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη σύγκρουση του με την Ανδρομέδα. Αν η Γη επιβιώσει, αυτός ο γαλαξιακός πόλεμος θα προκαλέσει στον νυχτερινό ουρανό ένα θέαμα που δε θα μοιάζει με τίποτα απ' όσα η ανθρωπότητα έχει δει μέχρι σήμερα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ της Ανδρομέδας και του Γαλαξία μας (Milky Way) θα είναι ένας νέος, μεγαλύτερος γαλαξίας, αλλά αντί να είναι μια σπείρα όπως οι πρόγονοί του, αυτό το νέο σύστημα καταλήγει ως ένα γιγάντιο ελλειπτικό.

Οι συντάκτες της εν λόγω εργασίας ονόμασαν αυτόν τον νέο γαλαξία «Milkdromeda»

Για πρώτη φορά, η προσομοίωση περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κρύβονται και στα δύο κέντρα των γαλαξιών. Το ζευγάρι θα καταλήξει να σχηματίζει ένα δυαδικό στην καρδιά του νέου, μεγαλύτερου γαλαξία.

Ωστόσο, αυτό το δυαδικό δεν είναι σταθερό. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον τους σημαίνει ότι το ζεύγος θα σπειρωθεί προς τα μέσα, εκπέμποντας βαρυτικά κύματα καθώς το κάνουν.

Σε μόνο περίπου 17 εκατομμύρια χρόνια, τα δύο θα είναι αρκετά κοντά ώστε η απώλεια ενέργειας μέσω αυτών των βαρυτικών κυμάτων να οδηγήσει σε μια τελική εσωτερική σπείρα και συγχώνευση.

Το σήμα βαρυτικού κύματος ενός γεγονότος όπως αυτό δεν μπορεί να ανιχνευθεί από το LIGO (το  Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), το οποίο είναι ευαίσθητο μόνο στη συγχώνευση μαύρων οπών μικρότερης μάζας και άστρων νετρονίων.

Στο μέλλον, οι προσομοιώσεις υποδεικνύουν ότι η αποστολή LISA (Laser Interferometer Space Antenna) της ESA θα πρέπει να παρατηρεί τέτοιες συγχωνεύσεις σε μια κατά προσέγγιση μετατόπιση προς το κόκκινο - έτσι σε μια δεκαετία περίπου μπορούμε να δούμε πώς οι προβλέψεις για την τύχη του Γαλαξία μαύρη τρύπα ταιριάζει με παρόμοια γεγονότα αλλού.

Η έρευνα τελειώνει με μια μελαγχολική νότα: η εκτίμηση των συγγραφέων για 10 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στο τέλος της η συγχώνευση είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε προηγούμενες μελέτες, αλλά σημαίνει ότι ο Ήλιος δεν θα ζήσει αρκετά για να βρει ένα σπίτι στο νέο γαλαξία.

Θα πρέπει να απολαύσουμε τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων.