E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
#TiNaDeis: Ο John Wick, η ταινία του Netflix που κέρδισε 4 Όσκαρ και ταινίες που απαγορεύτηκαν

Η ταινία του Netflix που κέρδισε φέτος 4 Όσκαρ

Το αντιπολεμικό αριστούργημα που συνεχίζει να είναι επίκαιρο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/3/2023 | 00:48

Η ταινία του Netflix που κέρδισε φέτος 4 Όσκαρ
@Netflix.com

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει να γίνει ο Δεύτερος, ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος της ιστορίας. Ο συγγραφές του Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, όχι μόνο έζησε τη φρίκη του πολέμου στα πεδία των μαχών, αλλά όταν το 1929 έγραψε το βιβλίο κυνηγήθηκε από τους ναζί και αναγκάστηκε να ζήσει εξόριστος την Ελβετία και τη Γαλλία μέχρι το 1939, όταν και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Οι ναζί απαγόρευσαν το βιβλίο του στη χώρα, αλλά έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την αντιπολεμική του γραφή.

Είναι από μόνο του γενναίο για τους Γερμανούς να κάνουν μια ταινία που δεν εξιστορεί και τα καλύτερα χρόνια της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο, αφού έναν χρόνο μετ’α την κυκλοφορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και κέρδισε 2 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Καλύτερης Ταινίας.

Μετά από μια τηλεοπτική ταινία του 1979, αυτή είναι η τρίτη μεταφορά και η πρώτη στη γερμανική γλώσσα. Προτάθηκε για 9 Όσκαρ και κέρδισε τα 4, όντας ο 2ος μεγάλος νικητής της βραδιάς των 95ων Βραβείων Όσκαρ.

Η ρεαλιστική ματιά των Γερμανών φτιάχνει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και πάνω από 100 χρόνια μετά τη φρίκη, η ταινία παραμένει επίκαιρη, αφού δυστυχώς παραμένει επίκαιρος και ο πόλεμος.

Η υπόθεση είναι γνωστή. Ένας 17χρονος πηγαίνει με ενθουσιασμό στο Δυτικό Μέτωπο, μέχρι που αυτός ο ενθουσιασμός του θα χαθεί, όταν αντικρίσει την πραγματικότητα στα πεδία των μαχών. Ο Edward Berger θέλησε να αποτυπώσει τη φρίκη κάθε πολέμου, κάνοντας το με έναν συνταρακτικό τρόπο που θα σου αλλάξει τον ψυχισμό. Δείτε την όταν θα έχετε τη δύναμη να το κάνετε, αφού θα χρειαστεί γερό στομάχι για πολλά από αυτά που θα δείτε.

E-Daily 3.Left

Κινηματογραφικά «διαμάντια» που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους σε κάποιες χώρες

Θεωρήθηκαν ακατάλληλες, παραπλανητικές ή προσβλητικές για να προβληθούν
E-Daily 3.Left

Η αποτυχημένη ταινία με τη Julia Roberts που έβαλε μέσα την εταιρεία παραγωγής

Μια από τις ταινίες της Julia Roberts δεν έφτασε στις καρδιές των ανθρώπων
E-Daily 3.Left

Η ταινία του Netflix που κέρδισε φέτος 4 Όσκαρ

Το αντιπολεμικό αριστούργημα που συνεχίζει να είναι επίκαιρο
E-Daily 3.Left

5 animation που είναι ιδανικά για το μεσημέρι της Κυριακής

Αράξτε στον καναπέ με τις πιτζάμες και δείτε τα
E-Daily 3.Left

5 feel good ταινίες για να νιώσεις ξανά παιδί

Για τις μέρες που θέλεις ένα boost αθωότητας και αισιοδοξίας!
E-Daily 3.Left

Είναι το Χόλιγουντ σε παρακμή;

Η φετινή βραδιά των Όσκαρ ίσως ήταν μια δήλωση
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το καράβι της «Οδύσσειας» του Νόλαν δεν είναι σκηνικό. Είναι ζωντανό μουσείο

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Στην «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, το καράβι του Οδυσσέα δεν είναι σκηνικό. Είναι ένα πραγματικό πλοίο των Βίκινγκ, φτιαγμένο για ανοιχτή θάλασσα, ένα ζωντανό μουσείο μέσα σε blockbuster.

«Οικία Κοκοβίκου»: Το περίφημο σπίτι της Ελενίτσας και του Αντωνάκη στην Πλάκα, επί της οδού Τριπόδων 32

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Το νεοκλασικό κτίριο στην οδό Τριπόδων 32, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα παλαιάς αθηναϊκής κατοικίας, αποτέλεσε σκηνικό της αγαπημένης ταινίας «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

«Οδύσσεια»: Η ταινία του Νόλαν σαρώνει τις κριτικές και χαρακτηρίζεται «ορισμός του έπους»

E-Daily 3.Left 16.07.2026
Η κινηματογραφική απόδοση της Οδύσσειας του Ομήρου από τον Σερ Κρίστοφερ Νόλαν αποθεώνεται από κριτικούς παγκοσμίως, με πολλές πεντάστερες κριτικές και χαρακτηρισμούς-ορόσημα.

Ποιος δημιούργησε με AI μια εναλλακτική «Οδύσσεια» και γιατί το κάνει τώρα

E-Daily 3.Left Χτες
Η Fountain O κυκλοφορεί το «Odysseus: The Fall», μια ταινία 135 λεπτών φτιαγμένη με τεχνητή νοημοσύνη, ακριβώς την ώρα που η υπερπαραγωγή του Νόλαν κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες.

Η τελευταία σκηνή της Μάρως Κοντού στη «Γη της Ελιάς»

E-Daily 3.Left Χτες
Η Μάρω Κοντού, που υποδυόταν τη «Μαρία Αναγνώστου» στη δημοφιλή σειρά, έπαιξε την τελευταία της σκηνή στις 7 Μαΐου 2025.

Το ήξερες; Οι The Cure έχουν μια ιστορία γεμάτη παράξενες συμπτώσεις και απίθανες στιγμές που ελάχιστοι γνωρίζουν

E-Daily 3.Left Χτες
Από στίχους γραμμένους πάνω σε φακελάκι ζάχαρης μέχρι δύο συναυλίες την ίδια βραδιά, η πορεία των The Cure είναι γεμάτη ιστορίες που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία.

Σκασμός εσύ Αντωνάκη μου: Η μυθική ατάκα της Μάρως Κοντού από το «η γυνή να φοβείται τον άνδρα»

E-Daily 3.Left Χτες
Η φράση «σκασμός εσύ Αντωνάκη μου» από την ταινία «η γυνή να φοβείται τον άνδρα» έμεινε για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του ελληνικού κοινού.

Η θριαμβευτική επιστροφή της Μαντόνα: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι Νο 1 σε όλο τον κόσμο»

E-Daily 3.Left Προχτές
«Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν πόσο ευγνώμων και έκπληκτη είμαι από την απίστευτη υποδοχή που έλαβε το “Confessions on a Dance Floor”!!», έγραψε η Madonna

Η Suki Waterhouse κυκλοφορεί το νέο άλμπουμ «Loveland» με 14 νέα τραγούδια

Μουσική 13.07.2026
Το τρίτο άλμπουμ της indie pop καλλιτέχνιδας συνοδεύεται από το music video του «Notting Hill», ένα νοσταλγικό αφιέρωμα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε.

Thievery Corporation: 30 χρόνια καριέρας γιορτάζουν live στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης

Μουσική 13.07.2026
Το διάσημο αμερικανικό ντουέτο εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη στις 15 Ιουλίου 2026 με ένα «best of» live set τριών δεκαετιών.

Η εμφάνιση «έκπληξη» της Ριάνα σε συναυλία του Jay‑Z

E-Daily 3.Left 13.07.2026
Ο ράπερ ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις του στη Νέα Υόρκη με ένα αξέχαστο live που κράτησε σχεδόν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα, με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων της μουσικής.