E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού βρισκόταν η περιοχή Μπεχτσινάρι στη Θεσσαλονίκη;

Η περιοχή ονομαζόταν ακόμα Κήπος των Πριγκίπων, που ήταν και στάση του Τραμ Θεσσαλονίκης.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/3/2023 | 12:17

Πού βρισκόταν η περιοχή Μπεχτσινάρι στη Θεσσαλονίκη;
freepik

Μπεχτσινάρι ή Μπεχ Τσινάρ ονομαζόταν παλιότερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, στο ύψος περίπου της τρίτης και της τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού και πολύ κοντά στη Βίλα Πετρίδη και την Πύλη Αξιού. Η λέξη στα τούρκικα σημαίνει "πέντε πλατάνια".

Ένας τόπος που αξίζει να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε σήμερα, γιατί η ζωή της πόλης περνούσε καθημερινά από αυτόν, ένας τόπος της Θεσσαλονίκης που η ανάπτυξη της πόλης υποβάθμισε, παραμέρισε και εξαφάνισε.

από 'κει στο Μπεχτσινάρι, σε φίνο ακρογιάλι

"Εκεί, λοιπόν, που έχει επεκταθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο ύψος περίπου της τρίτης και της τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού, βρισκόταν παλαιότερα ένας μεγάλος κήπος. Ένας κήπος, ο οποίος ήταν χαρακτηριστικός για τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και φιλοξένησε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς για θαλάσσια μπάνια και αναψυχή. Ένας κήπος που διαμορφώθηκε από την οθωμανική διοίκηση σε μία περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ήδη δημοφιλής τόπος εκδρομών από ακόμη παλαιότερα. Επρόκειτο για τον εθνικό ή δημόσιο Κήπο στο «Μπες Τσινάρ» που σημαίνει «Πέντε Πλάτανοι» ένα τοπωνύμιο, το οποίο είναι παλαιότερο της δημιουργίας του Κήπου. Ο Κήπος εξακολούθησε να υπάρχει και μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, οπότε μετονομάστηκε σε «Κήπος Πριγκήπων» και φιλοξενούσε θαλάσσια λουτρά, εστιατόρια, καφενεία, μουσικές και τραγούδια μέχρι που έχασε τη μάχη με την επέκταση του λιμένα της Θεσσαλονίκης" γράφει ο Παρασκευάς Σαββαϊδης στο βιβλίο του «ΣΤΟ ΜΠΕΧΤΣΙΝΑΡΙ ΣΕ ΦΙΝΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ».

Info: Το «Μπαξέ Τσιφλίκι», αναφέρεται σε επτά γνωστές περιοχές της Θεσσαλονίκης και είναι και αυτό αφιερωμένο σε μια Θεσσαλονικιά

Στην περιοχή βρίσκεται το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στo ιστορικό κεντρικό αντλιοστάσιο της πόλης του 1894 [8], ο πολυχώρος πολιτισμού Μύλος (διατηρητέος πενταόροφος αλευρόμυλος του 1924) και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης LABattoir (διατηρητέο κτίριο παλαιών σφαγείων του 1896).

Ο χάρτης του τραμ της Θεσσαλονίκης το 1938, όπου διακρίνεται η διακλάδωση βορειοδυτικα προς το λιμάνι και τον Κήπο των Πριγκήπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο «φόρος των single»: Η ακριβή πλευρά της ανεξαρτησίας

Stories 18.03.2026
Το τίμημα της μοναχικής ζωής που δεν λέει κανείς

Τι κάνει τελικά το πολύ χρήμα στους ανθρώπους;

Stories 18.03.2026
Το New York Magazine έψαξε την απάντηση

Ποια πλοία περνάνε κρυφά από τα Στενά του Ορμούζ

Stories 18.03.2026
Το παρασκήνιο που κρατά χαμηλά τις τιμές πετρελαίου

Καταδικάστηκε σε θάνατο για έγκλημα που δεν έκανε – Η ανατροπή μετά από 37 χρόνια που συγκλονίζει

Stories 18.03.2026
Η υπόθεση του Robert DuBoise αποκαλύπτει πώς ένα επιστημονικά αμφισβητούμενο στοιχείο και αδύναμες μαρτυρίες οδήγησαν σε μια από τις πιο σοκαριστικές δικαστικές πλάνες

Τι ζητά η κάθε χώρα από τον πόλεμο στο Ιράν;

Stories 18.03.2026
Το Ισράηλν που δεν βιάζεται, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, και η υπομονή του Ιράν

Τελικά θα μπορέσεις να κάνεις seχ chat με το ChatGPT;

Νέα Εποχή 18.03.2026
Ο εφιάλτης δημοσίων σχέσεων

St. Patrick`s Day: Ποιος ήταν ο Αγιος Πατρίκιος και γιατί τον γιορτάζουν σήμερα

Ιστορικά Χτες
Η St. Patrick’s Day γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου

Οι 50 καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2026: Η θέση της Αθήνας στη διεθνή λίστα

Νέα Εποχή Χτες
Νέα παγκόσμια κατάταξη αποκαλύπτει τις πιο συναρπαστικές πόλεις του πλανήτη – Ποια ελληνική πόλη μπήκε στη λίστα και γιατί ξεχωρίζει

ΟΗΕ: Μόλις συνέβη κάτι που θεωρούνταν σχεδόν αδιανόητο για τα δικαιώματα των γυναικών

Stories Χτες
Η ψηφοφορία που αποκάλυψε τη νέα μάχη γύρω από την ισότητα