E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πού βρισκόταν η περιοχή Μπεχτσινάρι στη Θεσσαλονίκη;

Η περιοχή ονομαζόταν ακόμα Κήπος των Πριγκίπων, που ήταν και στάση του Τραμ Θεσσαλονίκης.

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 21/3/2023 | 12:17

Πού βρισκόταν η περιοχή Μπεχτσινάρι στη Θεσσαλονίκη;
freepik

Μπεχτσινάρι ή Μπεχ Τσινάρ ονομαζόταν παλιότερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, στο ύψος περίπου της τρίτης και της τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού και πολύ κοντά στη Βίλα Πετρίδη και την Πύλη Αξιού. Η λέξη στα τούρκικα σημαίνει "πέντε πλατάνια".

Ένας τόπος που αξίζει να θυμηθούμε ή να γνωρίσουμε σήμερα, γιατί η ζωή της πόλης περνούσε καθημερινά από αυτόν, ένας τόπος της Θεσσαλονίκης που η ανάπτυξη της πόλης υποβάθμισε, παραμέρισε και εξαφάνισε.

από 'κει στο Μπεχτσινάρι, σε φίνο ακρογιάλι

"Εκεί, λοιπόν, που έχει επεκταθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο ύψος περίπου της τρίτης και της τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού, βρισκόταν παλαιότερα ένας μεγάλος κήπος. Ένας κήπος, ο οποίος ήταν χαρακτηριστικός για τη ζωή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και φιλοξένησε εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς για θαλάσσια μπάνια και αναψυχή. Ένας κήπος που διαμορφώθηκε από την οθωμανική διοίκηση σε μία περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν ήδη δημοφιλής τόπος εκδρομών από ακόμη παλαιότερα. Επρόκειτο για τον εθνικό ή δημόσιο Κήπο στο «Μπες Τσινάρ» που σημαίνει «Πέντε Πλάτανοι» ένα τοπωνύμιο, το οποίο είναι παλαιότερο της δημιουργίας του Κήπου. Ο Κήπος εξακολούθησε να υπάρχει και μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912, οπότε μετονομάστηκε σε «Κήπος Πριγκήπων» και φιλοξενούσε θαλάσσια λουτρά, εστιατόρια, καφενεία, μουσικές και τραγούδια μέχρι που έχασε τη μάχη με την επέκταση του λιμένα της Θεσσαλονίκης" γράφει ο Παρασκευάς Σαββαϊδης στο βιβλίο του «ΣΤΟ ΜΠΕΧΤΣΙΝΑΡΙ ΣΕ ΦΙΝΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ».

Info: Το «Μπαξέ Τσιφλίκι», αναφέρεται σε επτά γνωστές περιοχές της Θεσσαλονίκης και είναι και αυτό αφιερωμένο σε μια Θεσσαλονικιά

Στην περιοχή βρίσκεται το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στo ιστορικό κεντρικό αντλιοστάσιο της πόλης του 1894 [8], ο πολυχώρος πολιτισμού Μύλος (διατηρητέος πενταόροφος αλευρόμυλος του 1924) και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης LABattoir (διατηρητέο κτίριο παλαιών σφαγείων του 1896).

Ο χάρτης του τραμ της Θεσσαλονίκης το 1938, όπου διακρίνεται η διακλάδωση βορειοδυτικα προς το λιμάνι και τον Κήπο των Πριγκήπων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα που συνελήφθη από την αστυνομία επειδή ήταν όμορφη

Ιστορικά 02.02.2026
Κατάφερε να σταματήσει τον χρόνο

Είναι αυτό το νέο Labubu; Η θλιμμένη κούκλα που έχει ήδη ξεπουλήσει

Stories 02.02.2026
Ένα λάθος στη ραφή τοποθέτησε το στόμα του παιχνιδιού ανάποδα

Πόσες ημέρες ζωής έχει ακόμα η Κούβα;

Stories 02.02.2026
Στο χείλος μιας ιστορικής κατάρρευσης η χώρα λόγω πετρελαίου

Τι είναι το «κύμα πατάτας» στο Βερολίνο που προκάλεσε αναταραχές

Stories 02.02.2026
Γιατί δημιουργήθηκε αναστατωση στην κοινωνία

Ινδία: Η χώρα χωρίς νερό, που πουλάει το πιο ακριβό νερό

Stories 02.02.2026
Ανάγκη για τους πολλούς, πολυτέλεια για τους λίγους

Πως ξεκίνησε το χειροκρότημα και που καθιερώθηκε;

Ιστορικά 02.02.2026
Γιατί επιβίωσε μέχρι σήμερα;

Πώς δύο φοιτητές έστησαν μια αυτοκρατορία φωτογραφίας και πούλησαν χιλιάδες παλιές κάμερες

Πρόσωπα Χτες
Το δίδυμο που πούλησε 46.000 κάμερες και άλλαξε το παιχνίδι

Αυτή η καθηγήτρια άλλαξε την τιμωρία με πεζοπορίες ‑ και οι μαθητές τη λάτρεψαν

Stories Χτες
Πώς μια καθηγήτρια στο Μέιν «έστειλε» την πειθαρχία στο βουνό

H εξαντλημένη γενιά: Μήπως ανήκεις σε αυτούς;

Νέα Εποχή Χτες
Αν γεννήθηκες στα 80s, πολύ πιθανόν