E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι συμβαίνει με το μαγνητικό πεδίο της Γης και τι φοβούνται οι επιστήμονες;

Η ηλιακή ακτινοβολία στον ισημερινό εκτινάσσεται όταν το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφεται

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 9/3/2023 | 00:14

Τι συμβαίνει με το μαγνητικό πεδίο της Γης και τι φοβούνται οι επιστήμονες;
Image by

Τα τελευταία 200 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενήσει κατά περίπου 9%, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι έρχεται άλλη μια αντιστροφή πόλων. Αυτό δεν είναι η αιτία της τρέχουσας υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στο μελλοντικό μας κλίμα.

Η Γη βρίσκεται υπό συνεχή βομβαρδισμό από ενεργειακά φορτισμένα σωματίδια που διασχίζουν το διάστημα.

Αυτές είναι γνωστές ως κοσμικές ακτίνες και παράγονται από εκτοξεύσεις στεφανιαίας μάζας από τον δικό μας Ήλιο ή προέρχονται από πέρα από το Ηλιακό Σύστημα, επιταχυνόμενες από σουπερνόβα σε όλο τον Γαλαξία.

Όταν αυτά τα ενεργητικά σωματίδια, που ταξιδεύουν με ταχύτητα κοντά στην ταχύτητα του φωτός, συναντούν την ατμόσφαιρα της Γης, προκαλούν μεγάλες βροχές δευτερογενούς ακτινοβολίας, μερικές από τις οποίες διεισδύουν μέχρι την επιφάνεια.

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια ακτινοβολίας χτυπούν τα ηλεκτρόνια από τα άτομα που περνούν, προκαλώντας «ιονισμό» που μπορεί να βλάψει το DNA στα κύτταρά μας και επίσης να επηρεάσει τις ατμοσφαιρικές διεργασίες.

Οι λιγότερο ενεργητικές κοσμικές ακτίνες εκτρέπονται σημαντικά από το μαγνητικό πεδίο της Γης, και έτσι ο ισημερινός δέχεται περισσότερη θωράκιση από αυτόν τον βομβαρδισμό σωματιδίων από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο, όπου οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου πέφτουν προς τα κάτω προς την επιφάνεια του πλανήτη.

Ορισμένες διαδρομές πτήσεων μεγάλης εμβέλειας - όπως από το Ντουμπάι στο Σαν Φρανσίσκο - οδηγούν τα αεροπλάνα ακριβώς πάνω από τον Βόρειο Πόλο και αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο υψόμετρο, σημαίνει ότι οι επιβάτες και το πλήρωμα εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ιονίζουσας ακτινοβολίας.

Αλλά οι διακυμάνσεις στη ροή των κοσμικών ακτίνων στην ατμόσφαιρα της Γης έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι επηρεάζουν το χερσαίο κλίμα, ίσως επηρεάζοντας τη συμπύκνωση του ατμοσφαιρικού νερού και το σχηματισμό νεφών. Και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις περιόδους που το μαγνητικό πεδίο της Γης αντιστρέφεται και προσωρινά εξασθενεί.

Ο Jacob Svensmark, στο τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελετούσε την πιο πρόσφατη περίπτωση που το μαγνητικό πεδίο της Γης υπέστη αντιστροφή. 

Αυτό το γεγονός, γνωστό ως η αναστροφή Brunhes–Matuyama, συνέβη πριν από περίπου 780.000 χρόνια και το μεγάλο ερώτημα είναι τι αντίκτυπο θα μπορούσε να είχε αυτό στον ιονισμό στην ατμόσφαιρα από τις κοσμικές ακτίνες. Ο Svensmark χρησιμοποίησε μοντέλα υπολογιστών για να υπολογίσει τον ατμοσφαιρικό ιονισμό σε όλο τον κόσμο καθώς διαφοροποιούσε το προσομοιωμένο μαγνητικό πεδίο. Όπως θα περίμενε κανείς, διαπίστωσε ότι η αύξηση του ιονισμού κατά την αναστροφή ήταν πιο έντονη γύρω από τον ισημερινό του πλανήτη.

Αλλά ο Svensmark μπόρεσε να υπολογίσει αυτή την αύξηση του ρυθμού ιονισμού ότι ήταν περίπου 25% στην επιφάνεια του ισημερινού καθώς εξασθενούσε το μαγνητικό πεδίο και πάνω από έξι φορές υψηλότερη στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Αντίθετα, βρήκε σχεδόν μηδενική αλλαγή στις πολικές περιοχές, όπου οι κοσμικές ακτίνες έχουν ήδη πολύ ευκολότερη πρόσβαση.

Συνολικά, το μοντέλο του έδειξε αύξηση 13% στον ιονισμό στο επίπεδο της θάλασσας σε όλο τον κόσμο και περίπου διπλασιασμό στην κορυφή της ατμόσφαιρας.

Ο Svensmark σημειώνει ότι φαίνεται να υπάρχουν συσχετισμοί μεταξύ της ροής των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν στην ατμόσφαιρα της Γης και του κλίματος, αν και δεν είναι απολύτως σαφές ποιος μηχανισμός μπορεί να το προκαλέσει.

Αλλά αν αυτό είναι ένα πραγματικό αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αλλαγές στον ιονισμό της ατμόσφαιρας κατά τις αντιστροφές του μαγνητικού πεδίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα 01.05.2024
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά 01.05.2024
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories 01.05.2024
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας

Εκκλησίες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα

Αρχιτεκτονική 01.05.2024
Αν ποτε βρεθείς σε μια από αυτές θα καταλάβεις γιατί οι παραλιακές εκκλησίες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας

Η ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Ιστορικά 01.05.2024
Η 1η Μαΐου του 1886 και η εργατική γιορτή

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή Χτες
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά Χτες
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά Χτες
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά Χτες
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά Χτες
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;