E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η τρελή ιστορία του άντρα που πολέμησε για τον Φινλανδικό, το Γερμανικό και τον Αμερικανικό στρατό

Υπηρέτησε τον στρατό από τα 19 του χρόνια ως το τέλος της ζωής του

Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 1/3/2023 | 00:26

Η τρελή ιστορία του άντρα που πολέμησε για τον Φινλανδικό, το Γερμανικό και τον Αμερικανικό στρατό

Ο Larry Thorn κατατάχθηκε στον στρατό των ΗΠΑ ως στρατιώτης το 1954, αλλά ήταν ήδη ήρωας πολέμου. Αυτό συμβαίνει επειδή το πραγματικό του όνομα ήταν Lauri Törni και πολεμούσε τους Σοβιετικούς για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του.

Γεννημένος στη Φινλανδία το 1919, ο Törni κατατάχθηκε σε ηλικία 19 ετών στον στρατό της χώρας του και πολέμησε εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στον Χειμερινό Πόλεμο του 1939-1940, σύμφωνα με την εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Γρήγορα ανέβηκε στο βαθμό του καπετάνιου και ανέλαβε τη διοίκηση μιας ομάδας στρατευμάτων σκι, που κυριολεκτικά έπεσαν με σκι στη μάχη ενάντια στις εχθρικές δυνάμεις.

Το 1942 τραυματίστηκε βαριά αφού έκανε σκι σε ορυχείο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε. Το 1944, κατά τη διάρκεια αυτού που οι Φινλανδοί αποκαλούσαν The Continuation War, έλαβε τη Φινλανδική εκδοχή του Μετάλλιου της Τιμής - τον Σταυρό Mannerheim - για τη γενναιότητά του ενώ ηγήθηκε ενός ελαφρού τάγματος πεζικού.

Δυστυχώς για τον Törni, η Φινλανδία έπεσε τελικά στα χέρια των κομμουνιστών το 1944. Αλλά αντί να παραδοθεί, ενώθηκε με τα γερμανικά SS για να μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά τους Σοβιετικούς. Έλαβε πρόσθετη εκπαίδευση στη ναζιστική Γερμανία και στη συνέχεια ανυπομονούσε να επιστρέψει στο πεδίο της μάχης.

Αλλά, μετά έπεσε και η Γερμανία και ο Φινλανδός αξιωματικός των SS που έγινε Waffen συνελήφθη από τους Βρετανούς, σύμφωνα με το War History Online.
Ούτε όμως αυτό τον εμπόδισε. 

«Στα τελευταία στάδια του πολέμου παραδόθηκε στους Βρετανούς και τελικά επέστρεψε στη Φινλανδία αφού δραπέτευσε από ένα βρετανικό στρατόπεδο αιχμαλώτων», αναφέρει ο λογαριασμός στο War History Online.

«Όταν επέστρεψε, συνελήφθη από τους Φινλανδούς, παρόλο που είχε λάβει το Μετάλλιο της Τιμής τους, και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για προδοσία».

Κατέληξε να εκτίσει μόνο τη μισή ποινή του πριν του δοθεί χάρη από τον πρόεδρο της Φινλανδίας το 1948.

Ο δρόμος του Törni προς τον αμερικανικό στρατό άνοιξε με κρίσιμη νομοθεσία από το Κογκρέσο μαζί με τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής μονάδας: των Ειδικών Δυνάμεων.

Τον Ιούνιο του 1950 ψηφίστηκε ο νόμος Lodge-Philbin, ο οποίος επέτρεπε στους αλλοδαπούς να ενταχθούν στον στρατό των ΗΠΑ και τους επέτρεπε την υπηκοότητα εάν υπηρετούσαν τιμητικά για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο Στρατός θα σηκώσει τη νέα μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων στο Fort Bragg της Βόρειας Καρολίνας.

Περισσότεροι από 200 Ανατολικοευρωπαίοι εντάχθηκαν στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού πριν από τη λήξη του νόμου το 1959, σύμφωνα με τον ιστορικό Max Boot.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Törni, ο οποίος επιστρατεύτηκε το 1954 με το όνομα Larry Thorne.

«Οι Σοβιετικοί ήθελαν να πάρουν τον Thorne και ανάγκασαν τη φινλανδική κυβέρνηση να τον συλλάβει ως συνεργάτη της Γερμανίας εν καιρώ πολέμου», αναφέρεται στο Arlington Cemetery.net.

"Σχεδίαζαν να τον πάνε στη Μόσχα για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Ο Thorn είχε άλλα σχέδια. Δραπέτευσε, πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και με τη βοήθεια του Wild Bill Donovan έγινε πολίτης. Ο επικεφαλής του OSS εν καιρώ πολέμου γνώριζε τα κατορθώματα του Thorne».

Αργότερα, έλαβε μια επιτροπή τακτικού στρατού και προήχθη σε λοχαγό το 1960. Από το 1958–1962, υπηρέτησε στη 10η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων στη Δυτική Γερμανία στο Bad Tölz, από όπου ήταν δεύτερος αρχηγός μιας αποστολής έρευνας και ανάκτησης ψηλά στα βουνά Ζάγκρος του Ιράν, γεγονός που του έδωσε αξιοσημείωτη φήμη.

Στις 18 Οκτωβρίου 1965, ο πρώην Φινλανδός Πολιτικός Φρουρός, πρώην Untersturmführer και υπηρετών ταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων, επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο χωρίς σήμα που είχε ως αποστολή να βρει το μονοπάτι Ho Chi Minh, μια κομμουνιστική διαδρομή ανεφοδιασμού. Εξαφανίστηκε στην κακοκαιρία.

Το 1999, τα λείψανα του Thorne βρέθηκαν από μια Φινλανδική και Κοινή Ομάδα Δράσης-Πλήρης Λογιστική και επαναπατρίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από τελετή του διεθνούς αεροδρομίου του Ανόι Νόι Μπάι που περιλάμβανε την Υπουργό Εξωτερικών Madeleine Albright και τον Πρέσβη Pete Peterson.

Περισσότερες από 50 αποστολές αναζήτησης απέτυχαν να βρουν τον Thorne ή τους συντρόφους του, καθεμία από τις οποίες δυσκολεύτηκε από το γεγονός ότι δεν ήταν ποτέ επίσημα στο Λάος. Ο Thorne κηρύχθηκε νεκρός στις 19 Οκτωβρίου 1966.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η τρομακτική ιστορία πίσω από το πιο διάσημο άλυτο έγκλημα της Γερμανίας

Ιστορικά 18.05.2024
Η δολοφονία μιας ολόκληρης οικογένειας παραμένει μυστήριο

H χορευτική φιγούρα που τραυματίζει τα παιδιά

Stories 18.05.2024
Η κύρια αιτία σοβαρών τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά της Κίνας

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 18.05.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά 18.05.2024
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

10 φωτογραφίες που κυριολεκτικά «έγραψαν ιστορία»

Ωραίες Εικόνες 18.05.2024
Συνέβαλαν στην εξέλιξη μας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική Χτες
Υπέροχο και ζεστό

Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης

Νέα Εποχή Χτες
Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Από που βγήκε η λέξη «Τρελοκαμπέρω» που χρησιμοποιούμε

Πρόσωπα Προχτές
Η ιστορία πίσω από τη γνωστή έκφραση

Πώς η κλιματική αλλαγή άλλαξε την άνοιξη όπως την ξέρουμε

Νέα Εποχή Προχτές
Σαν να παραξένεψε ο καιρός

Ο διάσημος «δράκος» της Αθήνας που έγινε επεισόδιο σε πασίγνωστη σειρά

Stories Προχτές
Ο άντρας που σκορπούσε τρόμο στα 90s